ciasteczka z parmezanem i rozmarynem
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
najpierw drobno siekam igły rozmarynu. Biorę blender i wsypuję do niego wszystkie suche produkty: parmezan, mąkę, rozmaryn, cukier puder i sól. Oczywiście dodaję masło. Zamieniam mieszaninę, którą dostałem w blenderze w ciasto. Robię z niego rolkę i umieszczam na folii spożywczej. Wkładam do lodówki i czekam, aż wszystko stwardnieje. Po zakończeniu procesu krzepnięcia wyjmuję ciasto i kroję ciasteczka. Wkładam do piekarnika na dwanaście minut w temperaturze 190 stopni. Otrzymany przysmak podaję do stołu jako przekąskę na gorąco lub schłodzoną. Smak tego nie pogarsza się. W końcu miło jest owinąć się w Kratę po ciężkim dniu pracy i cieszyć się tym pachnącym i niezwykle delikatnym ciasteczkiem z kubkiem rozgrzewającej herbaty. A wszystkie zmartwienia i problemy znikną w jednej chwili.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Rozmaryn - 131 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g