skład / składniki
metoda gotowania
jak gotować jagnięcinę z miętą i oregano, przeczytałem w jednym z czasopism i zainteresował mnie. Ty też możesz go łatwo ugotować. Ten kulinarny przepis odnosi się do kuchni angielskiej. Sprawdzi się zarówno na przyjęciu, jak i do codziennego przygotowywania posiłków. Z dodatkiem mięty i oregano mięso jest bardzo aromatyczne i soczyste.
zaczynamy przygotowania od marynaty; w tym celu musimy wymieszać sok z 1 cytryny (3 łyżki stołowe) z oliwą z oliwek, polecam oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia, dodajemy tam jeden ząbek posiekanego lub wyciśniętego przez czosnek czosnku. Następnie do naszej marynaty wkładamy jedną łyżkę świeżo posiekanej lub suchej mięty i dodajemy posiekane świeże lub suche oregano(oregano). Wymieszaj wszystko, sól, pieprz do smaku. Możesz także dodać inne przyprawy, to już dla amatora. Napełnij naszą jagnięcinę marynatą i włóż do lodówki. Polecam czas marynowania co najmniej 8 godzin.
marynowaną jagnięcinę pieczemy w piekarniku przez około godzinę, w temperaturze 200 stopni.
jagnięcina z miętą i oregano może być podawana gościom na dużych liściach sałaty, ozdobiona świeżymi liśćmi mięty, zarówno na zimno, jak i na gorąco.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Oregano suszone - 306 kcal/100g
- Oregano - 306 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g