jagnięcina z miętą i oregano

mięta i oregano nadają jagnięcinie delikatny smak i pyszny aromat!
NinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 52 % 15 g
tłuszcze 45 % 13 g
węglowodany 3 % 1 g
183 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 9 h 10 min

jak gotować jagnięcinę z miętą i oregano, przeczytałem w jednym z czasopism i zainteresował mnie. Ty też możesz go łatwo ugotować. Ten kulinarny przepis odnosi się do kuchni angielskiej. Sprawdzi się zarówno na przyjęciu, jak i do codziennego przygotowywania posiłków. Z dodatkiem mięty i oregano mięso jest bardzo aromatyczne i soczyste.
zaczynamy przygotowania od marynaty; w tym celu musimy wymieszać sok z 1 cytryny (3 łyżki stołowe) z oliwą z oliwek, polecam oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia, dodajemy tam jeden ząbek posiekanego lub wyciśniętego przez czosnek czosnku. Następnie do naszej marynaty wkładamy jedną łyżkę świeżo posiekanej lub suchej mięty i dodajemy posiekane świeże lub suche oregano(oregano). Wymieszaj wszystko, sól, pieprz do smaku. Możesz także dodać inne przyprawy, to już dla amatora. Napełnij naszą jagnięcinę marynatą i włóż do lodówki. Polecam czas marynowania co najmniej 8 godzin.
marynowaną jagnięcinę pieczemy w piekarniku przez około godzinę, w temperaturze 200 stopni.
jagnięcina z miętą i oregano może być podawana gościom na dużych liściach sałaty, ozdobiona świeżymi liśćmi mięty, zarówno na zimno, jak i na gorąco.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Oregano suszone - 306   kcal/100g
  • Oregano - 306   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy