tyrolski placek Jagodowa Polana
skład / składniki
5
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Krok 2:
Ubij 4 jajka i 1 szklankę cukru.Dodaj mąkę,proszek do pieczenia, sól.
Krok 3:
Topi się 50gr.zlew.olej.Stopniowo dodawaj do ciasta.
Krok 4:
Nasmaruj papier do pieczenia olejem.Wkładamy go do formy, posypujemy mąką i wylewamy ciasto.
Krok 5:
Piecz ciasto przez około 25 minut.
Krok 6:
Smażyć 1st.l. mąka.
Krok 7:
Ubij 5 żółci ze 125gr.z.puder.
Krok 8:
Dodaj mąkę i 1 łyżkę skrobi do żółtek.
Krok 9:
Dodaj mleko.Kładziemy go na kuchence.Gotuj przez kilka minut.
Krok 10:
Napełnij ciasto kremem.Stawiamy na zimno na 30 minut.
Krok 11:
Sok z jagód rozcieńczyć wodą, doprowadzić do wrzenia, dodać galaretkę.
Krok 12:
Udekoruj ciasto jagodami.
Krok 13:
Wlej galaretkę.Stawiamy na zimno, aż całkowicie stwardnieje.
Krok 14:
Krok 15:
tyrolskie ciasta to nie tylko jedzenie, to moja słabość. Pomimo tego, że ten kulinarny przepis na ciasto tyrolskie nie jest najtańszy, jest to ciasto tyrolskie przepis które uwielbiam bardziej niż inne desery. Zawsze musisz zacząć od jagód. Jeśli jagody są zamrożone, należy je włożyć do durszlaka i zebrać płynący sok do miski. Następnie robię biszkopt. Włączam piekarnik na 200 stopni. Następnie na wysokich obrotach ubijam cztery jajka i jedną szklankę cukru(możesz dodać 1 łyżeczkę. cukier waniliowy). Cukier całkowicie się rozpuści, również powoli dodaję 1 szklankę mąki, proszek do pieczenia i sól. Topi się 50 gr. masło, mieszam je z odrobiną ciasta, a potem wszystko mieszam z resztą ciasta. Posmaruj papier do pieczenia masłem, włóż do formy do ciasta (o średnicy co najmniej 30 cm), posyp mąką lub semoliną i wlej tam ciasto. Piecz ciasto przez co najmniej 20 minut. Gdy będzie gotowy, obracam go na deskę, górną częścią do dołu i pozostawiam do ostygnięcia. Teraz krem. Podpalam pół litra mleka (trzeba będzie go zagotować). Ubijam 5 żółtek z cukrem pudrem (125 gr. ), aż masa stanie się kremowa.
rozgotuj 1 łyżkę. łyżka mąki na małej patelni, dodaj razem z 1 łyżką. łyżka skrobi do śmietany i ponownie ubij całą masę. Wlej pół szklanki wrzącego mleka do powstałej śmietany i dokładnie wymieszaj trzepaczką. Wlewam do niego pozostałe już wrzące mleko, stawiam wszystko na średnim ogniu i gotuję przez kilka minut, cały czas mieszając. Gdy tylko krem zgęstnieje, usuwam go z niego i wkładam do ostygnięcia (w tym samym czasie, aby nie powstał film, należy go wymieszać). Ciasto przenosi się do formy z wysokimi bokami. Aby krem lepiej nasycił ciasto, robię w nim wiele małych dziur, napełniam go kremem i zostawiam w lodówce na pół godziny. Rozcieńczam sok z jagód wodą (półtora szklanki), doprowadzam do wrzenia i dodaję torebkę galaretki truskawkowej lub wiśniowej. Ciasto dekoruję jagodami i napełniam gotową schłodzoną galaretką. Przepis na ciasto jagodowe opisany tutaj jest gotowy! Idealnie powinno stać jeszcze kilka godzin w lodówce.
rozgotuj 1 łyżkę. łyżka mąki na małej patelni, dodaj razem z 1 łyżką. łyżka skrobi do śmietany i ponownie ubij całą masę. Wlej pół szklanki wrzącego mleka do powstałej śmietany i dokładnie wymieszaj trzepaczką. Wlewam do niego pozostałe już wrzące mleko, stawiam wszystko na średnim ogniu i gotuję przez kilka minut, cały czas mieszając. Gdy tylko krem zgęstnieje, usuwam go z niego i wkładam do ostygnięcia (w tym samym czasie, aby nie powstał film, należy go wymieszać). Ciasto przenosi się do formy z wysokimi bokami. Aby krem lepiej nasycił ciasto, robię w nim wiele małych dziur, napełniam go kremem i zostawiam w lodówce na pół godziny. Rozcieńczam sok z jagód wodą (półtora szklanki), doprowadzam do wrzenia i dodaję torebkę galaretki truskawkowej lub wiśniowej. Ciasto dekoruję jagodami i napełniam gotową schłodzoną galaretką. Przepis na ciasto jagodowe opisany tutaj jest gotowy! Idealnie powinno stać jeszcze kilka godzin w lodówce.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Galaretka - 80 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g