tyrolskie ciasto jagodowe

niesamowicie smaczne, proste i domowe! Rozpieszczaj swoich bliskich!
PekiNAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 5 g
tłuszcze 16 % 7 g
węglowodany 73 % 33 g
213 kcal
IG: 9 / 0 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij 4 jajka i 1 szklankę cukru.Dodaj mąkę,proszek do pieczenia, sól.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Topi się 50gr.zlew.olej.Stopniowo dodawaj do ciasta.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Nasmaruj papier do pieczenia olejem.Wkładamy go do formy, posypujemy mąką i wylewamy ciasto.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Piecz ciasto przez około 25 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Smażyć 1st.l. mąka.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ubij 5 żółci ze 125gr.z.puder.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj mąkę i 1 łyżkę skrobi do żółtek.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj mleko.Kładziemy go na kuchence.Gotuj przez kilka minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Napełnij ciasto kremem.Stawiamy na zimno na 30 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Sok z jagód rozcieńczyć wodą, doprowadzić do wrzenia, dodać galaretkę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Udekoruj ciasto jagodami.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wlej galaretkę.Stawiamy na zimno, aż całkowicie stwardnieje.

  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
tyrolskie ciasta to nie tylko jedzenie, to moja słabość. Pomimo tego, że ten kulinarny przepis na ciasto tyrolskie nie jest najtańszy, jest to ciasto tyrolskie przepis które uwielbiam bardziej niż inne desery. Zawsze musisz zacząć od jagód. Jeśli jagody są zamrożone, należy je włożyć do durszlaka i zebrać płynący sok do miski. Następnie robię biszkopt. Włączam piekarnik na 200 stopni. Następnie na wysokich obrotach ubijam cztery jajka i jedną szklankę cukru(możesz dodać 1 łyżeczkę. cukier waniliowy). Cukier całkowicie się rozpuści, również powoli dodaję 1 szklankę mąki, proszek do pieczenia i sól. Topi się 50 gr. masło, mieszam je z odrobiną ciasta, a potem wszystko mieszam z resztą ciasta. Posmaruj papier do pieczenia masłem, włóż do formy do ciasta (o średnicy co najmniej 30 cm), posyp mąką lub semoliną i wlej tam ciasto. Piecz ciasto przez co najmniej 20 minut. Gdy będzie gotowy, obracam go na deskę, górną częścią do dołu i pozostawiam do ostygnięcia. Teraz krem. Podpalam pół litra mleka (trzeba będzie go zagotować). Ubijam 5 żółtek z cukrem pudrem (125 gr. ), aż masa stanie się kremowa.

rozgotuj 1 łyżkę. łyżka mąki na małej patelni, dodaj razem z 1 łyżką. łyżka skrobi do śmietany i ponownie ubij całą masę. Wlej pół szklanki wrzącego mleka do powstałej śmietany i dokładnie wymieszaj trzepaczką. Wlewam do niego pozostałe już wrzące mleko, stawiam wszystko na średnim ogniu i gotuję przez kilka minut, cały czas mieszając. Gdy tylko krem zgęstnieje, usuwam go z niego i wkładam do ostygnięcia (w tym samym czasie, aby nie powstał film, należy go wymieszać). Ciasto przenosi się do formy z wysokimi bokami. Aby krem lepiej nasycił ciasto, robię w nim wiele małych dziur, napełniam go kremem i zostawiam w lodówce na pół godziny. Rozcieńczam sok z jagód wodą (półtora szklanki), doprowadzam do wrzenia i dodaję torebkę galaretki truskawkowej lub wiśniowej. Ciasto dekoruję jagodami i napełniam gotową schłodzoną galaretką. Przepis na ciasto jagodowe opisany tutaj jest gotowy! Idealnie powinno stać jeszcze kilka godzin w lodówce.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Galaretka - 80   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy