Szarlotka Dorsetshire
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
przygotuj ciasto: oddziel białka od żółtek, ubij białko z cukrem mikserem, dodaj żółtka i wstępnie stopione masło. Ponownie zestrzel wszystko mikserem. Dodajemy tam samorosnącą mąkę i proszek do pieczenia, a wszystko ponownie zestrzeliwujemy. Mąkę i proszek do pieczenia należy najpierw wymieszać i tylko dodać do ciasta, w przeciwnym razie proszek traci swoje właściwości. Proszek do pieczenia to ten sam proszek do pieczenia, składający się z sody, kwasu cytrynowego zmieszanego z niewielką ilością mąki. Jeśli nie masz pod ręką proszku do pieczenia ani proszku do pieczenia, możesz dodać 0,5 łyżeczki do ciasta przed wylaniem mąki.soda gaszona octem. Zamiast mąki samorosnącej można użyć zwykłej mąki (na 1 kg) z dodatkiem proszku do pieczenia (3 łyżki) lub suchych drożdży (7 g) i soli (2 łyżeczki), wszystko mieszamy i przesiewamy. Ponadto, jeśli chcesz, możesz dodać wanilię lub cukier waniliowy do ciasta.
jabłka usuwamy ze skórki i rdzenia i kroimy je w cienkie plasterki.
nasmaruj formę lub blachę do pieczenia z bokami o przybliżonym rozmiarze 27, 20 masłem (może być olejem roślinnym). Połóż pergamin na dnie formy i wlej połowę ciasta. Następnie wlej tam połowę jabłek, a następnie ponownie powtórz warstwy (ciasto i jabłka). Posyp jabłka cukrem na wierzchu, możesz też posypać cynamonem na wierzchu, ale to już dla amatora. Piec ciasto 45-50 min., w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180C. Po ugotowaniu ciasto powinno ostygnąć, a następnie uwolnić je z formy i pergaminu i pokroić na porcje.
do stołu szarlotkę Dorsetshire można podawać ze śmietaną i gałkami lodów, tak jak w starej, dobrej Anglii.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g