Szarlotka Dorsetshire

Prosty przepis na łatwe ciasto jabłkowe dla najmłodszych smakoszy! Największymi krytykami w mojej kuchni są moje dzieci. Mam je naprawdę słodkie. Dlatego staram się stale przygotowywać dla nich nowe zdrowe i smaczne jedzenie. Jednym z takich przepisów, którymi chciałem się z wami podzielić, jest szarlotka Dorsetshire pochodzi z kuchni angielskiej. Ciasto jest bardzo szybkie w przygotowaniu, dość proste i nie drogie, a co najważniejsze, nadaje się nawet dla najmłodszych smakoszy. A ten przepis pomoże ci, jeśli niespodziewanie przyjdą do ciebie goście.
GałczonekAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 25 % 14 g
węglowodany 67 % 38 g
285 kcal
IG: 8 / 0 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.
  17. Krok 17:

    Krok 17.
  18. Krok 18:

    Krok 18.
  19. Krok 19:

    Krok 19.
  20. Krok 20:

    Krok 20.
  21. Krok 21:

    Krok 21.

przygotuj ciasto: oddziel białka od żółtek, ubij białko z cukrem mikserem, dodaj żółtka i wstępnie stopione masło. Ponownie zestrzel wszystko mikserem. Dodajemy tam samorosnącą mąkę i proszek do pieczenia, a wszystko ponownie zestrzeliwujemy. Mąkę i proszek do pieczenia należy najpierw wymieszać i tylko dodać do ciasta, w przeciwnym razie proszek traci swoje właściwości. Proszek do pieczenia to ten sam proszek do pieczenia, składający się z sody, kwasu cytrynowego zmieszanego z niewielką ilością mąki. Jeśli nie masz pod ręką proszku do pieczenia ani proszku do pieczenia, możesz dodać 0,5 łyżeczki do ciasta przed wylaniem mąki.soda gaszona octem. Zamiast mąki samorosnącej można użyć zwykłej mąki (na 1 kg) z dodatkiem proszku do pieczenia (3 łyżki) lub suchych drożdży (7 g) i soli (2 łyżeczki), wszystko mieszamy i przesiewamy. Ponadto, jeśli chcesz, możesz dodać wanilię lub cukier waniliowy do ciasta.
jabłka usuwamy ze skórki i rdzenia i kroimy je w cienkie plasterki.
nasmaruj formę lub blachę do pieczenia z bokami o przybliżonym rozmiarze 27, 20 masłem (może być olejem roślinnym). Połóż pergamin na dnie formy i wlej połowę ciasta. Następnie wlej tam połowę jabłek, a następnie ponownie powtórz warstwy (ciasto i jabłka). Posyp jabłka cukrem na wierzchu, możesz też posypać cynamonem na wierzchu, ale to już dla amatora. Piec ciasto 45-50 min., w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180C. Po ugotowaniu ciasto powinno ostygnąć, a następnie uwolnić je z formy i pergaminu i pokroić na porcje.
do stołu szarlotkę Dorsetshire można podawać ze śmietaną i gałkami lodów, tak jak w starej, dobrej Anglii.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy