ciasteczka milionera
skład / składniki
10
porcje:
gotowanie krok po kroku
na początek kroimy masło w małe kostki. Następnie wymieszaj w blenderze z przesianą mąką, solą i cukrem . Wlej powstałą mieszaninę na umytą i natłuszczoną blachę do pieczenia, spłaszcz ją i dobrze ubij. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni i piecz ciasta przez około 20 minut. Na patelni wkładamy 2 łyżki masła. Wlej tam skondensowane mleko i umieść je na kuchence, ogień powinien być umiarkowany. Gotuj naszą masę, aż powstanie karmelowy kolor. Następnie rozłóż karmel na gotowym schłodzonym cieście równą warstwą. Czekoladę topi się w kąpieli wodnej. Pole, w którym czekolada się rozpuści, wylewa się na karmel. Musisz dokładnie wygładzić czekoladę. Następnie wkładamy blachę do pieczenia z ciasteczkami do lodówki w celu zestalenia, po stwardnieniu wyjmujemy ją z lodówki i kroimy w kwadraty lub
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Czekolada mleczna - 550 kcal/100g