Klasyczna pieczeń wołowa w sosie winnym

oszałamiający smak tego dania sprawi, że zapomnisz o całym świecie!
PollyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 55 % 11 g
tłuszcze 30 % 6 g
węglowodany 15 % 3 g
113 kcal
IG: 67 / 0 / 33

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

to smaczne i aromatyczne mięso nasączone wspaniałym sosem winnym może być posiłkiem pochodzącym wyłącznie z kuchni angielskiej. Do tego przepisu kulinarnego musimy obrać cebulę i marchewkę, opłukać je i pokroić w duże plasterki. Pokrój seler na nieco mniejszy rozmiar i rozłóż wszystkie te składniki na umytej i natłuszczonej blasze do pieczenia. Wymieszaj oliwę z tymiankiem i wlej ją na ugotowane warzywa. W innej misce wymieszaj musztardę z sosem gruchsterskim i dodaj pieprz do smaku. Posmaruj kawałki mięsa po obu stronach gotowaną marynatą i połóż je na blasze do pieczenia na warzywach. Rozgrzej piekarnik i upiecz nasze arcydzieło mięsne z warzywami przez około półtorej godziny w temperaturze 180°C. Po całkowitym ugotowaniu mięsa wyjmij je z piekarnika, zawiń w folię. Podczas pieczenia mięsa i warzyw powstaje bulion, którego użyjemy do przygotowania sosu. Aby to zrobić, wlewamy bulion do patelni, podgrzewamy i dodajemy mąkę. Ciągle mieszając sos, gotuj przez 2-3 minuty, następnie dodaj wino i warzywa, zmniejsz ogień i gotuj wszystko przez 6-8 minut. Przed podaniem klasycznej pieczonej wołowiny z sosem winnym należy odcedzić nasz sos i polać ugotowane mięso. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Musztarda stołówka - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Wina alkoholowe - 212   kcal/100g
  • Wina półwytrawne - 78   kcal/100g
  • Wina wytrawne - 64   kcal/100g
  • Wino czerwone - 88   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g

Podobne przepisy