skład / składniki
metoda gotowania
to smaczne i aromatyczne mięso nasączone wspaniałym sosem winnym może być posiłkiem pochodzącym wyłącznie z kuchni angielskiej. Do tego przepisu kulinarnego musimy obrać cebulę i marchewkę, opłukać je i pokroić w duże plasterki. Pokrój seler na nieco mniejszy rozmiar i rozłóż wszystkie te składniki na umytej i natłuszczonej blasze do pieczenia. Wymieszaj oliwę z tymiankiem i wlej ją na ugotowane warzywa. W innej misce wymieszaj musztardę z sosem gruchsterskim i dodaj pieprz do smaku. Posmaruj kawałki mięsa po obu stronach gotowaną marynatą i połóż je na blasze do pieczenia na warzywach. Rozgrzej piekarnik i upiecz nasze arcydzieło mięsne z warzywami przez około półtorej godziny w temperaturze 180°C. Po całkowitym ugotowaniu mięsa wyjmij je z piekarnika, zawiń w folię. Podczas pieczenia mięsa i warzyw powstaje bulion, którego użyjemy do przygotowania sosu. Aby to zrobić, wlewamy bulion do patelni, podgrzewamy i dodajemy mąkę. Ciągle mieszając sos, gotuj przez 2-3 minuty, następnie dodaj wino i warzywa, zmniejsz ogień i gotuj wszystko przez 6-8 minut. Przed podaniem klasycznej pieczonej wołowiny z sosem winnym należy odcedzić nasz sos i polać ugotowane mięso. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Musztarda stołówka - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Wina alkoholowe - 212 kcal/100g
- Wina półwytrawne - 78 kcal/100g
- Wina wytrawne - 64 kcal/100g
- Wino czerwone - 88 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g