Zapiekanka rybna z ziemniakami

upiecz rybę z ziemniakami i po prostu ciesz się tym daniem! To jedzenie jest niezwykle łatwe do przygotowania. I jest bardzo smaczny i osobliwy. Wcześniej gotowano ją w kształcie prostokąta, stąd "laatikko" oznacza po fińsku "pudełko", "pudełko", a "kala"to " ryba". W Finlandii nie ma mniej przepisów kulinarnych na zapiekankę rybną niż opcje zupy w rosyjskich przestrzeniach lub barszczu na Ukrainie. Ale wszyscy mają wspólne płótno, schemat gotowania. Oznacza to, że musisz obserwować warstwowe rozmieszczenie głównych składników i ich skład. W zapiekance rybnej & quot; do malaatikko & quot; muszą być obecne ryby, cebula, ziemniaki i mleko. A Wszystko inne - w zależności od lokalnych tradycji i domu.
BarbaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 6 g
tłuszcze 26 % 6 g
węglowodany 48 % 11 g
122 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min
większość przepisów wymienia solone śledzie. To prawda, że wielu uważa, że nadaje potrawie gorycz. Tłusta wieprzowina może odeprzeć ten niepożądany smak, łagodząc słoność śledzia. Wiele osób woli sielawę lub sielawę, płoć lub sieję itp. Jednak najlepiej wychodzi z salaką.
A oto kilka oryginalnych zasad. Podczas gotowania tej zapiekanki należy użyć średniej wielkości fileta rybnego bez grzbietu i głowy. Pokrój ziemniaki tylko w plastry o grubości od trzech do czterech milimetrów. Spróbuj ułożyć je tak, aby rzędy wyglądały jak łuski ryb. Używając ryb rzecznych lub jeziornych, ze względu na ich suchość, ułóż warstwy ryb kawałkami tłustej wieprzowiny lub boczku. I drobno posiekaj cebulę lub cienko pokrój, ale nigdy nie kładź jej na dnie. I ugotuj danie w sudku, a także w formie lub na głębokiej patelni.
więc włóż trochę masła na patelnię. Na nim-warstwy kręgów ziemniaków, a następnie-kawałki ryby, posiekana cebula. Wszystko to jest wypełnione gadułą z mleka, surowego jajka i mąki. Po podpaleniu doprowadzamy przyszłą zapiekankę do wrzenia. Cóż, przyniesiemy nasze pyszne w rozgrzanym piekarniku do gotowości.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Śledź w oleju roślinnym - 301   kcal/100g
  • Śledź w śmietanie - 97   kcal/100g
  • Śledź w sosie pomidorowym - 159   kcal/100g
  • Śledzie wędzone na gorąco - 215   kcal/100g
  • Śledzie marynowane - 192   kcal/100g
  • Śledź świeży - 161   kcal/100g
  • Śledzie solone - 217   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy