bułeczki maślane po węgiersku

Prosty przepis na szalenie pyszne bułeczki! Niedrogie i bardzo szybkie!
Lubov♀Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 9 g
tłuszcze 16 % 7 g
węglowodany 64 % 29 g
216 kcal
IG: 3 / 0 / 97

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

oferuję ci przepis na bułki maślane po węgiersku. Najpierw musisz zrobić ciasto. Aby to zrobić, połącz 125 g przesianej mąki z drożdżami rozpuszczonymi w ciepłej wodzie. Ciasto zostawiam do fermentacji w ciepłym miejscu. Resztę przesianej mąki mieszam z mlekiem, żółtkami, cukrem, solą, lekko ubitymi białkami i rumem. Dokładnie zagniatam ciasto, dodaję do niego ciasto i zagniatam wszystko razem. Ciasto zostawiam w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia.

zagniatam gotowe ciasto i kroję na porcje po 40 g. z nich zwijam kulki i zostawiam je do wyrośnięcia na kolejne pół godziny. Następnie za pomocą szklanki zamoczonej w oleju lub okrągłego wgłębienia o średnicy 2-3 cm dociskam środek piłki. Przerzucam bułki na wysmarowaną tłuszczem blachę do pieczenia i ponownie pozwalam im wyrosnąć. Posmaruj powierzchnię bułek ubitym żółtkiem. I wysyłam je do piekarnika na 10-12 minut w temperaturze 250-270 °C. wgłębienia gotowych bułek wypełniam dżemem lub dżemem. Smacznego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rum - 75   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 242   kcal/100g
  • Powidło - 250   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Świeże drożdże - 109   kcal/100g

Podobne przepisy