skład / składniki
metoda gotowania
oferuję ci przepis na bułki maślane po węgiersku. Najpierw musisz zrobić ciasto. Aby to zrobić, połącz 125 g przesianej mąki z drożdżami rozpuszczonymi w ciepłej wodzie. Ciasto zostawiam do fermentacji w ciepłym miejscu. Resztę przesianej mąki mieszam z mlekiem, żółtkami, cukrem, solą, lekko ubitymi białkami i rumem. Dokładnie zagniatam ciasto, dodaję do niego ciasto i zagniatam wszystko razem. Ciasto zostawiam w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia.
zagniatam gotowe ciasto i kroję na porcje po 40 g. z nich zwijam kulki i zostawiam je do wyrośnięcia na kolejne pół godziny. Następnie za pomocą szklanki zamoczonej w oleju lub okrągłego wgłębienia o średnicy 2-3 cm dociskam środek piłki. Przerzucam bułki na wysmarowaną tłuszczem blachę do pieczenia i ponownie pozwalam im wyrosnąć. Posmaruj powierzchnię bułek ubitym żółtkiem. I wysyłam je do piekarnika na 10-12 minut w temperaturze 250-270 °C. wgłębienia gotowych bułek wypełniam dżemem lub dżemem. Smacznego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rum - 75 kcal/100g
- Dżem morelowy - 242 kcal/100g
- Powidło - 250 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Świeże drożdże - 109 kcal/100g