falafel z tahini

pyszne Arabskie danie, które musisz sprawdzić!
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 14 g
tłuszcze 23 % 15 g
węglowodany 55 % 35 g
341 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 10 h 20 min

wypróbowałem ten kulinarny przepis na falafel z tahini u mojej przyjaciółki, po czym wziąłem od niej ten przepis, to danie kuchni arabskiej bardzo mi się podobało. Falafel z tahini to danie Arabskie, czyli smażone kulki z puree z roślin strączkowych (fasola, czasami dodawana fasola), doprawione przyprawami.

Falafel jest zwykle podawany tradycyjnie z warzywami, cienkim chlebem pita, a także z sosem sezamowym. W restauracji pita jest często podawana z falafelem i warzywami. I możesz przygotować ten przepis w ten sposób:

nasiona słonecznika należy wstępnie namoczyć przez około godzinę przez 2. Wszystkie produkty wymienione powyżej powinny być dobrze zmielone w blenderze. Następnie zwinąć kulki z powstałej masy i lekko je spłaszczyć. Umieść na blasze do pieczenia łyżką lub szpatułką. Umieścić w piekarniku i suszyć w temperaturze 40°C przez około osiem godzin, naczynie powinno wyschnąć na zewnątrz i pozostać miękkie w środku. Oto gotowy posiłek falafel z tahini. Smacznego! Ciesz się wyśmienitym smakiem!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Curry - 352   kcal/100g
  • Suszone całe ziarna krokosza barwierskiego - 615   kcal/100g
  • Nasiona słonecznika - 560   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ciecierzyca - 364   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy