skład / składniki
metoda gotowania
wypróbowałem ten kulinarny przepis na falafel z tahini u mojej przyjaciółki, po czym wziąłem od niej ten przepis, to danie kuchni arabskiej bardzo mi się podobało. Falafel z tahini to danie Arabskie, czyli smażone kulki z puree z roślin strączkowych (fasola, czasami dodawana fasola), doprawione przyprawami.
Falafel jest zwykle podawany tradycyjnie z warzywami, cienkim chlebem pita, a także z sosem sezamowym. W restauracji pita jest często podawana z falafelem i warzywami. I możesz przygotować ten przepis w ten sposób:
nasiona słonecznika należy wstępnie namoczyć przez około godzinę przez 2. Wszystkie produkty wymienione powyżej powinny być dobrze zmielone w blenderze. Następnie zwinąć kulki z powstałej masy i lekko je spłaszczyć. Umieść na blasze do pieczenia łyżką lub szpatułką. Umieścić w piekarniku i suszyć w temperaturze 40°C przez około osiem godzin, naczynie powinno wyschnąć na zewnątrz i pozostać miękkie w środku. Oto gotowy posiłek falafel z tahini. Smacznego! Ciesz się wyśmienitym smakiem!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Curry - 352 kcal/100g
- Suszone całe ziarna krokosza barwierskiego - 615 kcal/100g
- Nasiona słonecznika - 560 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ciecierzyca - 364 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g