skład / składniki
metoda gotowania
w kuchni argentyńskiej istnieje kilka opcji przyrządzania pasztecików mięsnych empanadas. Różnią się wielkością i składem nadzienia. Ten przepis kulinarny jest najczęstszy.
do mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia i solą dodaj mleko, do którego wbijane są żółtka, masło. Zagnieść, przykryć folią spożywczą i odstawić na godzinę. Na oleju roślinnym usmażyć posiekaną cebulę i czosnek, dodać drobno posiekane mięso (można je zmielić w maszynce do mięsa), anchois, kapary, 1 łyżkę mąki. Cały czas dokładnie mieszając, wlej bulion, włóż majeranek i przyprawy. Pozostaw nadzienie trochę potu na małym ogniu. Rozwałkuj ciasto cienko i wytnij kółka (średnica - 10 cm). Ostrożnie ułóż na każdym łyżkę mielonego mięsa, trochę rodzynek i uformuj placek i ułóż na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia. Posmaruj wierzch placków mlekiem i odstaw na dziesięć minut na zimno. Piec w temperaturze 200 stopni na złoty kolor. Empadas należy podawać na gorąco. Dobrym dodatkiem do posiłku będzie czerwone argentyńskie wino.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Sardele Atlantyckie, konserwowe - 135 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Majeranek - 271 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kapary w puszkach - 23 kcal/100g
- Kapary - 23 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g