argentyńskie paszteciki

aromatyczne i delikatne paszteciki mięsne z łatwością staną się daniem dnia!
jakalkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 6 g
tłuszcze 32 % 16 g
węglowodany 56 % 28 g
275 kcal
IG: 11 / 11 / 78

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

w kuchni argentyńskiej istnieje kilka opcji przyrządzania pasztecików mięsnych empanadas. Różnią się wielkością i składem nadzienia. Ten przepis kulinarny jest najczęstszy.
do mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia i solą dodaj mleko, do którego wbijane są żółtka, masło. Zagnieść, przykryć folią spożywczą i odstawić na godzinę. Na oleju roślinnym usmażyć posiekaną cebulę i czosnek, dodać drobno posiekane mięso (można je zmielić w maszynce do mięsa), anchois, kapary, 1 łyżkę mąki. Cały czas dokładnie mieszając, wlej bulion, włóż majeranek i przyprawy. Pozostaw nadzienie trochę potu na małym ogniu. Rozwałkuj ciasto cienko i wytnij kółka (średnica - 10 cm). Ostrożnie ułóż na każdym łyżkę mielonego mięsa, trochę rodzynek i uformuj placek i ułóż na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia. Posmaruj wierzch placków mlekiem i odstaw na dziesięć minut na zimno. Piec w temperaturze 200 stopni na złoty kolor. Empadas należy podawać na gorąco. Dobrym dodatkiem do posiłku będzie czerwone argentyńskie wino.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Sardele Atlantyckie, konserwowe - 135   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Majeranek - 271   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kapary w puszkach - 23   kcal/100g
  • Kapary - 23   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g

Podobne przepisy