fińskie zsiadłe mleko Viili
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
czy lubisz sfermentowane produkty mleczne? Z pewnością jedli różne potrawy z nich przygotowane. Jasne, to zdrowe jedzenie, jest szybkie i smaczne! Ale czy próbowałeś viili-fińskiego jogurtu? To jest pytanie! Nawiasem mówiąc, ten najzdrowszy pod każdym względem napój jest wytwarzany głównie w regionach zachodniej Finlandii: na Wyspach Alandzkich, w Satakuncie i Esterbotni, a także w rejonie Helsinek i Borgo z Lovisami, a tylko w Hyamemaa - ze starych fińskich regionów.
Viili, wraz z rodzajem "długiego mleka", powszechnego skandynawskiego produktu, jest rodzajem kwaśnego mleka. Nawiasem mówiąc, używają go tylko fińscy Szwedzi i Finowie. Rosyjskie zsiadłe mleko jest robione i bardzo rzadko, tylko we wschodniej Finlandii. Finowie mają znacznie bardziej popularne mleko pełne, które ma doskonały smak. W Finlandii pije się go w porze lunchu-zamiast lub razem z wodą mineralną, popijając dowolnym daniem.
Vilub rzadko się gotuje. Ponadto we wschodniej, północnej i środkowej Finlandii istnieje sezonowy, tylko letni przepis kulinarny. Do viili w różnych miejscach w Hjamie dodaje się podobną estońską mieszankę z mącznicy lekarskiej-kamu (jest to mącznica lekarska zmieszana z mąki żytniej i owsa, grochu i komosy ryżowej. Tak, a nazwa tych potraw, które są przygotowywane z viili lub innego kwaśnego mleka z dodatkami z mieszanej mącznicy lekarskiej, jest inna w różnych regionach kraju. Nazywa się je letnią papką lub mieszanką, szybką lub chlebową itp.
nawiasem mówiąc, proces przygotowania zsiadłego mleka w języku fińskim jest prosty. Tylko trzy minuty wystarczą na gotowanie, a dzień na proces zakwaszenia. Będziesz potrzebował czterech szklanek o pojemności 250 ml lub ładnych szklanek.
włóż łyżeczkę viili (lub pół łyżki śmietany) do każdej szklanki, dokładnie wymieszaj i posmaruj wszystko dnem. Następnie połącz śmietankę z mlekiem i dobrze wymieszaj. Następnie wlej mieszaninę do szklanek. Staraj się ich nawet nie ruszać. Umieść na jeden dzień na zakwaszenie. Przed podaniem umieść nasze oryginalne danie w lodówce. Po co go podawać? Nieźle z cynamonem, cukrem i imbirem. Latem ten pyszny "zabrzmi" z jagodami.
Viili, wraz z rodzajem "długiego mleka", powszechnego skandynawskiego produktu, jest rodzajem kwaśnego mleka. Nawiasem mówiąc, używają go tylko fińscy Szwedzi i Finowie. Rosyjskie zsiadłe mleko jest robione i bardzo rzadko, tylko we wschodniej Finlandii. Finowie mają znacznie bardziej popularne mleko pełne, które ma doskonały smak. W Finlandii pije się go w porze lunchu-zamiast lub razem z wodą mineralną, popijając dowolnym daniem.
Vilub rzadko się gotuje. Ponadto we wschodniej, północnej i środkowej Finlandii istnieje sezonowy, tylko letni przepis kulinarny. Do viili w różnych miejscach w Hjamie dodaje się podobną estońską mieszankę z mącznicy lekarskiej-kamu (jest to mącznica lekarska zmieszana z mąki żytniej i owsa, grochu i komosy ryżowej. Tak, a nazwa tych potraw, które są przygotowywane z viili lub innego kwaśnego mleka z dodatkami z mieszanej mącznicy lekarskiej, jest inna w różnych regionach kraju. Nazywa się je letnią papką lub mieszanką, szybką lub chlebową itp.
nawiasem mówiąc, proces przygotowania zsiadłego mleka w języku fińskim jest prosty. Tylko trzy minuty wystarczą na gotowanie, a dzień na proces zakwaszenia. Będziesz potrzebował czterech szklanek o pojemności 250 ml lub ładnych szklanek.
włóż łyżeczkę viili (lub pół łyżki śmietany) do każdej szklanki, dokładnie wymieszaj i posmaruj wszystko dnem. Następnie połącz śmietankę z mlekiem i dobrze wymieszaj. Następnie wlej mieszaninę do szklanek. Staraj się ich nawet nie ruszać. Umieść na jeden dzień na zakwaszenie. Przed podaniem umieść nasze oryginalne danie w lodówce. Po co go podawać? Nieźle z cynamonem, cukrem i imbirem. Latem ten pyszny "zabrzmi" z jagodami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Zsiadłe mleko odtłuszczone - 38 kcal/100g
- Zsiadłe mleko - 38 kcal/100g