ryba sielawa po karelsku
skład / składniki
5
porcje:
metoda gotowania
w moim arsenale jest przepis kulinarny na takie jedzenie jak sielawa Karelska. Teraz podzielę się z wami kulinarnym przepisem na to proste, a co najważniejsze, smaczne i satysfakcjonujące danie. Na początek bierzemy jeden kilogram sielawy (lepiej, jeśli jest to świeża, a nie mrożona ryba), obieramy ją, patroszymy, odcinamy głowę, dokładnie myjemy. Następnie przenosimy część przygotowanej ryby równą warstwą na głęboką rozgrzaną blachę do pieczenia, na dnie której leżą już liście laurowe, czarne ziarna pieprzu lub mielone, sól. Następnie ponownie posyp rybę solą i pieprzem, połóż cebulę pokrojoną w cienkie pierścienie na wierzchu, a na niej ziemniaki pokrojone w cienkie talerze. Następnie wlej całą masę kwaśną śmietaną. W ten sposób układamy wszystkie składniki warstwami, aż blacha do pieczenia zostanie całkowicie wypełniona. Zwykle uzyskuje się 2-3 warstwy. Następnie umieść blachę do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 40 minut. Po tym czasie przenosimy rybę na talerz i podajemy na gorąco.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Sielawa - 88 kcal/100g