ryba sielawa po karelsku

to danie zgromadzi całą rodzinę przy stole! Zorganizuj rodzinny obiad!
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 47 % 9 g
tłuszcze 16 % 3 g
węglowodany 37 % 7 g
91 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min
w moim arsenale jest przepis kulinarny na takie jedzenie jak sielawa Karelska. Teraz podzielę się z wami kulinarnym przepisem na to proste, a co najważniejsze, smaczne i satysfakcjonujące danie. Na początek bierzemy jeden kilogram sielawy (lepiej, jeśli jest to świeża, a nie mrożona ryba), obieramy ją, patroszymy, odcinamy głowę, dokładnie myjemy. Następnie przenosimy część przygotowanej ryby równą warstwą na głęboką rozgrzaną blachę do pieczenia, na dnie której leżą już liście laurowe, czarne ziarna pieprzu lub mielone, sól. Następnie ponownie posyp rybę solą i pieprzem, połóż cebulę pokrojoną w cienkie pierścienie na wierzchu, a na niej ziemniaki pokrojone w cienkie talerze. Następnie wlej całą masę kwaśną śmietaną. W ten sposób układamy wszystkie składniki warstwami, aż blacha do pieczenia zostanie całkowicie wypełniona. Zwykle uzyskuje się 2-3 warstwy. Następnie umieść blachę do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 40 minut. Po tym czasie przenosimy rybę na talerz i podajemy na gorąco.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Sielawa - 88   kcal/100g

Podobne przepisy