karelskie furtki

wspaniałe placki ziemniaczane będą pełnić rolę obfitego śniadania! Smaczne i niezwykłe.Niesamowicie pyszne z zupą. Bardzo smaczne placki ziemniaczane, wspaniałe śniadanie lub dodatek do zupy lohikeitto.
lakshmi-777Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 5 g
tłuszcze 19 % 6 g
węglowodany 66 % 21 g
160 kcal
IG: 38 / 0 / 62

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.

w kategoriach nie ma sekcji kuchni karelskiej, więc przypisuję to danie do fińskiej, ponieważ ziemia Karelska jest obecnie podzielona między Rosję i Finlandię, a kuchnie Karelii i Finlandii bardzo się pokrywają.
w rzeczywistości furtki są ciastami starokarelskimi i vepp.Karelowie piekli furtki w niedziele i święta.Są spożywane z zupą, uchem i mlekiem, a najlepiej na ciepło.
wymieszaj kefir (jogurt) z mąką pszenną w osobnej misce. Jeśli kefir jest gęsty, dodaj trochę wody. Dobrze wymieszaj.
wlej mąkę żytnią ze zjeżdżalnią, zrób zagłębienie.
wlej mieszaninę mleka i kefiru do wnęki, dobrze zagniataj, dodając mąkę, jeśli to konieczne.
ugniataj ciasto przez około 10 minut.Powinien być gładki i nie przyklejać się.Niech ciasto trochę odpocznie.
z ciasta tworzymy kiełbasę o średnicy 5 cm i kroimy kawałki o grubości 1,5 cm.
każdy kawałek zwija się w kulkę mniej więcej wielkości dużej śliwki.
ugotuj tłuczone ziemniaki, dodaj masło,mleko, jajko i sól - będzie to nadzienie do furtek.
rozwałkuj piłkę do ciasta i wycofując się z krawędzi 1,5-2 cm, rozłóż nadzienie.
ostrożnie owijamy krawędzie, nie ściskając,ale lekko dociskając - okazuje się, że boki w postaci falbanek.
przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia i rozłóż furtki.Nadzienie smarujemy żółtkiem.
piec w 200 stopniach przez 15 minut.
gorące furtki całkowicie obficie posmaruj roztopionym masłem.Bardzo smaczne jest jedzenie na ciepło z zupą.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal / 100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal / 100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal / 100g
  • Mąka żytnia - 305   kcal/100g

Podobne przepisy