skład / składniki
gotowanie krok po kroku
w kategoriach nie ma sekcji kuchni karelskiej, więc przypisuję to danie do fińskiej, ponieważ ziemia Karelska jest obecnie podzielona między Rosję i Finlandię, a kuchnie Karelii i Finlandii bardzo się pokrywają.
w rzeczywistości furtki są ciastami starokarelskimi i vepp.Karelowie piekli furtki w niedziele i święta.Są spożywane z zupą, uchem i mlekiem, a najlepiej na ciepło.
wymieszaj kefir (jogurt) z mąką pszenną w osobnej misce. Jeśli kefir jest gęsty, dodaj trochę wody. Dobrze wymieszaj.
wlej mąkę żytnią ze zjeżdżalnią, zrób zagłębienie.
wlej mieszaninę mleka i kefiru do wnęki, dobrze zagniataj, dodając mąkę, jeśli to konieczne.
ugniataj ciasto przez około 10 minut.Powinien być gładki i nie przyklejać się.Niech ciasto trochę odpocznie.
z ciasta tworzymy kiełbasę o średnicy 5 cm i kroimy kawałki o grubości 1,5 cm.
każdy kawałek zwija się w kulkę mniej więcej wielkości dużej śliwki.
ugotuj tłuczone ziemniaki, dodaj masło,mleko, jajko i sól - będzie to nadzienie do furtek.
rozwałkuj piłkę do ciasta i wycofując się z krawędzi 1,5-2 cm, rozłóż nadzienie.
ostrożnie owijamy krawędzie, nie ściskając,ale lekko dociskając - okazuje się, że boki w postaci falbanek.
przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia i rozłóż furtki.Nadzienie smarujemy żółtkiem.
piec w 200 stopniach przez 15 minut.
gorące furtki całkowicie obficie posmaruj roztopionym masłem.Bardzo smaczne jest jedzenie na ciepło z zupą.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal / 100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal / 100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal / 100g
- Mąka żytnia - 305 kcal/100g