leniwe ciasto Napoleon ze skondensowanym mlekiem

bardzo szybki sposób na zrobienie ulubionego ciasta wszystkich! Bardzo łatwo. W oryginale to ciasto nazywa się "Napoleon w kształcie", ale ponieważ robienie tego jest zbyt proste, nazwałam je "leniwym ze skondensowanym mlekiem". Smak Napoleona nie ucierpiał, ale jest znacznie łatwiejszy i szybszy niż klasyczny przepis. Dla bardzo zapracowanych możesz doradzić, aby nie piec ciasta, ale zrobić ciasto z produktów francuskich, takich jak języki. Okaże się jeszcze szybciej, a efekt ciasta będzie taki sam.
♚LarisynshikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 38 % 24 g
węglowodany 52 % 33 g
382 kcal
IG: 3 / 55 / 42

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.
  17. Krok 17:

    Krok 17.
  18. Krok 18:

    Krok 18.

rozmrozić ciasto francuskie i pokroić w kwadraty o boku 2-3 cm.
ułóż kwadraty ciasta na blasze do pieczenia, aby nie stykały się ze sobą.
piecz kawałki ciasta, aż będą jasno zrumienione w temperaturze 200 stopni.
wyjmij kwadraty z piekarnika, ostudź, wlej do miski.
lekko ugniataj upieczone ciasto, aby około jednej czwartej objętości rozpadło się na kawałki.
zagotuj mleko w rondlu, włóż skondensowane gotowane mleko, aby doprowadzić, ciągle mieszając, aż mleko skondensowane całkowicie się rozpuści.
w misce ubij jajka z cukrem i mąką.
wlej mieszaninę jajek do rondla z mlekiem i zagotuj.
krem powinien przybrać formę gęstej kaszy manny.
w gorącej śmietanie włóż masło i wymieszaj, aby równomiernie rozprowadzić masło.
aby uzyskać delikatniejszą konsystencję kremu, można go ubić mikserem.
wlej trochę schłodzonego kremu do miski z pieczonymi kwadratami teścia.
wymieszaj.
przykryj formę folią.
rozłóż masę ciasta, lekko ją ubijając, aby nie było wnęk powietrznych.
schłodzić ciasto do temperatury pokojowej, a następnie schłodzić.
po 2-3 godzinach ciasto wyjąć z formy i uwolnić z folii.
posyp ciasto okruchami ciastek. Leniwy Napoleon jest gotowy!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Gotowane mleko skondensowane - 328   kcal/100g
  • Kruche - 716   kcal/100g

Podobne przepisy