skład / składniki
gotowanie krok po kroku
rozmrozić ciasto francuskie i pokroić w kwadraty o boku 2-3 cm.
ułóż kwadraty ciasta na blasze do pieczenia, aby nie stykały się ze sobą.
piecz kawałki ciasta, aż będą jasno zrumienione w temperaturze 200 stopni.
wyjmij kwadraty z piekarnika, ostudź, wlej do miski.
lekko ugniataj upieczone ciasto, aby około jednej czwartej objętości rozpadło się na kawałki.
zagotuj mleko w rondlu, włóż skondensowane gotowane mleko, aby doprowadzić, ciągle mieszając, aż mleko skondensowane całkowicie się rozpuści.
w misce ubij jajka z cukrem i mąką.
wlej mieszaninę jajek do rondla z mlekiem i zagotuj.
krem powinien przybrać formę gęstej kaszy manny.
w gorącej śmietanie włóż masło i wymieszaj, aby równomiernie rozprowadzić masło.
aby uzyskać delikatniejszą konsystencję kremu, można go ubić mikserem.
wlej trochę schłodzonego kremu do miski z pieczonymi kwadratami teścia.
wymieszaj.
przykryj formę folią.
rozłóż masę ciasta, lekko ją ubijając, aby nie było wnęk powietrznych.
schłodzić ciasto do temperatury pokojowej, a następnie schłodzić.
po 2-3 godzinach ciasto wyjąć z formy i uwolnić z folii.
posyp ciasto okruchami ciastek. Leniwy Napoleon jest gotowy!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Gotowane mleko skondensowane - 328 kcal/100g
- Kruche - 716 kcal/100g