piękne i oryginalne ciasteczka guzikowe
skład / składniki
7
porcje:
gotowanie krok po kroku
1. Umyj cytrynę, osusz ręcznikiem papierowym i usuń skórkę.
2. Zmiel masło z mąką na okruchy, dodaj cukier puder, sól, jajko, skórkę z cytryny. Zagnieść ciasto.
3. Ciasto podzielić na dwie części, w jednej dodać kakao i zagnieść na jednolity kolor.
4. Zawiń ciasto w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30-40 minut.
5. Przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia, Rozgrzej piekarnik do 200C.
6. Rozwałkuj jasne i ciemne ciasto o grubości 3 mm.
7. Małe okrągłe wycięcie lub kieliszek wyciąć ciasteczka.
8. Środek lekko dociśnij, ale nie do końca, jakby efekt przycisku
9. Na środku słomki wykonaj 2, 3 lub 4 otwory.
10. Piec w nagrzanym piekarniku przez około 12 min.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g