Wielkanocne ciasteczka Owcze
skład / składniki
25
porcje:
gotowanie krok po kroku
gotowanie:
1. Zimne masło posiekać mąką, solą, cukrem pudrem i wanilią, dodać jajka i zimną wodę. Zagnieść ciasto kruche, zwinąć w kulkę i owinąć folią. Wstaw do lodówki na 1 godzinę.
2. Z ciasta zrób 25 kółek o średnicy 7 cm, aby wcisnąć do nich słomki (będą to nogi) i 25 kółek o średnicy 3 cm (będzie to głowa). Rozgrzej piekarnik do 180 C i piecz przez 20-25 minut.
3. W przypadku kremu ubij białka kwasem cytrynowym w lekką pianę, a następnie dodaj cukier i umieść w gorącej kąpieli wodnej, ubij, aż objętość wzrośnie dwa do trzech razy. Wyjmij z wanny i ubij, aż szczyty będą gęste.
4. Przenieś krem do torby cukierniczej i umieść na dużych kółkach-będzie to wełna, przymocuj małe kółka do kremu do dużych.
5. Na małych kółkach z rozpuszczoną czekoladą narysuj oczy i nos. Za pomocą kremu przymocuj połówki migdałów lub orzeszków ziemnych – są to uszy. Usta to czerwona posypka cukiernicza do przymocowania za pomocą rozpuszczonej czekolady lub kremu. Poczekaj, aż krem wyschnie i możesz pić herbatę!
1. Zimne masło posiekać mąką, solą, cukrem pudrem i wanilią, dodać jajka i zimną wodę. Zagnieść ciasto kruche, zwinąć w kulkę i owinąć folią. Wstaw do lodówki na 1 godzinę.
2. Z ciasta zrób 25 kółek o średnicy 7 cm, aby wcisnąć do nich słomki (będą to nogi) i 25 kółek o średnicy 3 cm (będzie to głowa). Rozgrzej piekarnik do 180 C i piecz przez 20-25 minut.
3. W przypadku kremu ubij białka kwasem cytrynowym w lekką pianę, a następnie dodaj cukier i umieść w gorącej kąpieli wodnej, ubij, aż objętość wzrośnie dwa do trzech razy. Wyjmij z wanny i ubij, aż szczyty będą gęste.
4. Przenieś krem do torby cukierniczej i umieść na dużych kółkach-będzie to wełna, przymocuj małe kółka do kremu do dużych.
5. Na małych kółkach z rozpuszczoną czekoladą narysuj oczy i nos. Za pomocą kremu przymocuj połówki migdałów lub orzeszków ziemnych – są to uszy. Usta to czerwona posypka cukiernicza do przymocowania za pomocą rozpuszczonej czekolady lub kremu. Poczekaj, aż krem wyschnie i możesz pić herbatę!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Czekolada mleczna - 550 kcal/100g
- Posypka cukiernicza - 395 kcal/100g
- Kruche - 716 kcal/100g