Wielkanocne ciasteczka Owcze

dzieci pokochają takie ciasteczka! Prawdziwa bajka na talerzu! Proste, spektakularne! Ku radości dzieci! Poza tym są to ciasteczka wielkanocne). Pyszne i nie trudne, ale jaka radość ma dziecko z takich ciasteczek!
Dot (Varia)Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 6 g
tłuszcze 25 % 19 g
węglowodany 67 % 51 g
402 kcal
IG: 16 / 4 / 80

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
gotowanie:
1. Zimne masło posiekać mąką, solą, cukrem pudrem i wanilią, dodać jajka i zimną wodę. Zagnieść ciasto kruche, zwinąć w kulkę i owinąć folią. Wstaw do lodówki na 1 godzinę.
2. Z ciasta zrób 25 kółek o średnicy 7 cm, aby wcisnąć do nich słomki (będą to nogi) i 25 kółek o średnicy 3 cm (będzie to głowa). Rozgrzej piekarnik do 180 C i piecz przez 20-25 minut.
3. W przypadku kremu ubij białka kwasem cytrynowym w lekką pianę, a następnie dodaj cukier i umieść w gorącej kąpieli wodnej, ubij, aż objętość wzrośnie dwa do trzech razy. Wyjmij z wanny i ubij, aż szczyty będą gęste.
4. Przenieś krem do torby cukierniczej i umieść na dużych kółkach-będzie to wełna, przymocuj małe kółka do kremu do dużych.
5. Na małych kółkach z rozpuszczoną czekoladą narysuj oczy i nos. Za pomocą kremu przymocuj połówki migdałów lub orzeszków ziemnych – są to uszy. Usta to czerwona posypka cukiernicza do przymocowania za pomocą rozpuszczonej czekolady lub kremu. Poczekaj, aż krem wyschnie i możesz pić herbatę!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Czekolada mleczna - 550   kcal/100g
  • Posypka cukiernicza - 395   kcal/100g
  • Kruche - 716   kcal/100g

Podobne przepisy