puszyste ciasto gruszkowe
skład / składniki
12
porcje:
gotowanie krok po kroku
gruszki obierz, pokrój na kawałki.
na patelni wymieszaj cukier z dwiema łyżkami wody, rozpuść i dodaj gruszki.
dodaj łyżkę soku z cytryny.
gotuj dżem.
zmiel jajka z cukrem, lekko ubijając.
podgrzej mleko, wlej do mieszanki jajecznej i lekko ubij.
dodaj masło, zamieszaj.
dodaj sól.
przesiej mąkę.
dodaj proszek do pieczenia i drożdże. Wymieszaj z mąką, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj.
wlej ciasto do natłuszczonej formy i odstaw na 1 godzinę.
piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 35-40 minut.
Przenieś gotowe ciasto na talerz. Ostudzić.
posmaruj ciasto dżemem gruszkowym, posyp cukrem pudrem i pokrój na kawałki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g