leniwe bułeczki z suszonymi morelami
skład / składniki
12
porcje:
gotowanie krok po kroku
1. Aktywacja drożdży( jeśli szybko działają suche): w 1/4 szklanki ciepłego mleka rozpuścić 1 łyżeczkę cukru i dodać drożdże, przykryć folią spożywczą, a na wierzchu ręcznikiem, odstawić, aż pojawi się Piankowa czapka (jest to wskaźnik, że drożdże zostały aktywowane).
2. Przesiej mąkę do miski. Zrób zagłębienie w mące i wlej pozostałe ciepłe mleko z cukrem, a także aktywowane drożdże. Zagnieść ciasto, pod koniec ugniatania dodać sól i stopione masło.
3. Ciasto rozwałkować w kulkę, przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu, aż objętość podwoi się.
4. Nadzienie:
umyj suszone owoce i zalej ciepłą wodą, pozostaw na chwilę, aż będą miękkie.
osuszyć ręcznikami papierowymi. Pokrój suszone morele i daktyle na małe kostki.
5. Nasmaruj naczynie do pieczenia lub możesz przykryć pergaminem, również naoliwionym.
6. Ugniataj ciasto rękami. Rozwałkuj mały kawałek ciasta na posypanej mąką powierzchni roboczej w okrąg. Umieść nadzienie na środku każdego koła, dobrze ściśnij i przenieś bułki do formy. Przykryj serwetką i pozostaw na kolejne 15 minut.
7. Ubij żółtko wodą (1 łyżka), posmaruj bułki tą mieszanką i posyp cukrem trzcinowym.
8. Rozgrzej piekarnik do 200 g, zmniejsz do 190 i piecz bułki z suszonymi morelami przez 20-25 minut.
gotowe bułki lekko ostudzić w formie, a następnie przenieść na ruszt, aby w końcu ostygły.
2. Przesiej mąkę do miski. Zrób zagłębienie w mące i wlej pozostałe ciepłe mleko z cukrem, a także aktywowane drożdże. Zagnieść ciasto, pod koniec ugniatania dodać sól i stopione masło.
3. Ciasto rozwałkować w kulkę, przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu, aż objętość podwoi się.
4. Nadzienie:
umyj suszone owoce i zalej ciepłą wodą, pozostaw na chwilę, aż będą miękkie.
osuszyć ręcznikami papierowymi. Pokrój suszone morele i daktyle na małe kostki.
5. Nasmaruj naczynie do pieczenia lub możesz przykryć pergaminem, również naoliwionym.
6. Ugniataj ciasto rękami. Rozwałkuj mały kawałek ciasta na posypanej mąką powierzchni roboczej w okrąg. Umieść nadzienie na środku każdego koła, dobrze ściśnij i przenieś bułki do formy. Przykryj serwetką i pozostaw na kolejne 15 minut.
7. Ubij żółtko wodą (1 łyżka), posmaruj bułki tą mieszanką i posyp cukrem trzcinowym.
8. Rozgrzej piekarnik do 200 g, zmniejsz do 190 i piecz bułki z suszonymi morelami przez 20-25 minut.
gotowe bułki lekko ostudzić w formie, a następnie przenieść na ruszt, aby w końcu ostygły.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Daktyle - 290 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Suszone morele - 215 kcal/100g
- Uruk - 290 kcal/100g
- Brzoskwinie suszone - 254 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g