leniwe bułeczki z suszonymi morelami, daktylami i rodzynkami

bardzo przewiewne i pyszne bułeczki z obfitym i pożywnym nadzieniem! Smaczny. Podobał mi się sposób formowania. Bardzo przewiewne i pyszne bułeczki. Podobał mi się sposób formowania.
Dot (Varia)Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 7 g
tłuszcze 8 % 5 g
węglowodany 80 % 48 g
264 kcal
IG: 11 / 13 / 77

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
1. Aktywacja drożdży( jeśli szybko działają suche): w 1/4 szklanki ciepłego mleka rozpuścić 1 łyżeczkę cukru i dodać drożdże, przykryć folią spożywczą, a na wierzchu ręcznikiem, odstawić, aż pojawi się Piankowa czapka (jest to wskaźnik, że drożdże zostały aktywowane).

2. Przesiej mąkę do miski. Zrób zagłębienie w mące i wlej pozostałe ciepłe mleko z cukrem, a także aktywowane drożdże. Zagnieść ciasto, pod koniec ugniatania dodać sól i stopione masło.

3. Ciasto rozwałkować w kulkę, przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu, aż objętość podwoi się.

4. Nadzienie:
umyj suszone owoce i zalej ciepłą wodą, pozostaw na chwilę, aż będą miękkie.
osuszyć ręcznikami papierowymi. Pokrój suszone morele i daktyle na małe kostki.

5. Nasmaruj naczynie do pieczenia lub możesz przykryć pergaminem, również naoliwionym.
6. Ugniataj ciasto rękami. Rozwałkuj mały kawałek ciasta na posypanej mąką powierzchni roboczej w okrąg. Umieść nadzienie na środku każdego koła, dobrze ściśnij i przenieś bułki do formy. Przykryj serwetką i pozostaw na kolejne 15 minut.
7. Ubij żółtko wodą (1 łyżka), posmaruj bułki tą mieszanką i posyp cukrem trzcinowym.
8. Rozgrzej piekarnik do 200 g, zmniejsz do 190 i piecz bułki z suszonymi morelami przez 20-25 minut.
gotowe bułki lekko ostudzić w formie, a następnie przenieść na ruszt, aby w końcu ostygły.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Daktyle - 290   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Suszone morele - 215   kcal/100g
  • Uruk - 290   kcal/100g
  • Brzoskwinie suszone - 254   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g

Podobne przepisy