ciasteczka domowe króliczki kruche
skład / składniki
10
porcje:
gotowanie krok po kroku
przesiej mąkę, dodaj sól, proszek do pieczenia.
ubij masło i cukier, aż będą puszyste. Dodaj wanilię, żółtko. Ubijaj do uzyskania gładkości.
dodaj mąkę i płatki kokosowe do mieszanki olejowej. Zagnieść ciasto. Lepiej nie robić tego długo.
oddziel mały kawałek ciasta, dodaj do niego trochę barwnika. Kawałek (rozm.z grec.orzech) powinien mieć jednolity kolor.
kolejny kawałek z grec.oderwij orzech od ciasta, zwiń w kulkę, uformuj owal.
zrób długie uszy z zielonego kawałka (samo ciasteczko powiększy się, więc weź to pod uwagę).
zrób otwory na oczy wykałaczkami, wypełnij makiem. Zrób nos, ogon.
dostałem 29 zająców, z resztek białego ciasta zrobiłem 16 kwiatków z kruszonką marcepanową.
włóż ciasto do lodówki na godzinę.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, piecz ciasteczka przez 20-25 minut.
ubij masło i cukier, aż będą puszyste. Dodaj wanilię, żółtko. Ubijaj do uzyskania gładkości.
dodaj mąkę i płatki kokosowe do mieszanki olejowej. Zagnieść ciasto. Lepiej nie robić tego długo.
oddziel mały kawałek ciasta, dodaj do niego trochę barwnika. Kawałek (rozm.z grec.orzech) powinien mieć jednolity kolor.
kolejny kawałek z grec.oderwij orzech od ciasta, zwiń w kulkę, uformuj owal.
zrób długie uszy z zielonego kawałka (samo ciasteczko powiększy się, więc weź to pod uwagę).
zrób otwory na oczy wykałaczkami, wypełnij makiem. Zrób nos, ogon.
dostałem 29 zająców, z resztek białego ciasta zrobiłem 16 kwiatków z kruszonką marcepanową.
włóż ciasto do lodówki na godzinę.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, piecz ciasteczka przez 20-25 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wiórki kokosowe - 592 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Barwnik spożywczy - 0 kcal/100g
- Marcepan - 479 kcal/100g
- Ekstrakt waniliowy - 321 kcal/100g