skład / składniki
gotowanie krok po kroku
drożdże rozpuścić w 50 ml ciepłego mleka. Dodaj 2 łyżki cukru i 3 łyżki mąki.
wszystko wymieszaj i umieść w ciepłym miejscu na 15-20 minut.
zetrzyj drobno skórkę z cytryny.
przesiać całą mąkę do miski.
zrób dziurę w mące i wlej jajka.
dodaj sól, cukier, skórkę z cytryny, wymieszaj.
wlać drożdże. Wymieszać.
stopniowo dodając ciepłe mleko i stopione masło, zagnieść miękkie ciasto.
zagniecione ciasto przełożyć na patelnię, przykryć serwetką i umieścić w ciepłym miejscu.
umieść jedną część ciasta w okrągłym kształcie wysmarowanym roztopionym masłem i ułożonym papierem.
połóż drugą część ciasta na blasze do pieczenia pokrytej papierem do pieczenia.
pozwól ciastu ponownie podejść i piecz kolejno przez 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.
zagotuj syrop z wody i cukru, dodaj drobno posiekane owoce.
gotuj syrop z owocami przez 10-15 minut.
wlej brandy do syropu, przykryj miskę pokrywką i pozostaw do ostygnięcia.
wylej schłodzone ciasta ciepłym syropem i pozostaw do namoczenia na 3-4 godziny.
namocz żelatynę. Rozpuść go w łaźni wodnej.
ubij śmietanę z cukrem pudrem. Dodaj płyn z dżemu wiśniowego.
dodaj żelatynę. Wszystko dobrze wymieszaj.
posmaruj okrągłe ciasto kremem.
pokrój prostokątne ciasto na cztery równe części. Posmaruj każdą część kremem i połóż na okrągłym cieście, skręcając warstwy rolką.
włóż ciasto do lodówki.
mleko skondensowane wymieszać ze stopionym masłem, dodać mleko w proszku. Wszystko dobrze wymieszaj. Posmaruj całe ciasto.
w młynku do kawy zmielić pestki dyni.
posyp boki ciasta.
posyp wierzch ciasta startą czekoladą, naśladując pierścienie pnia. Udekoruj grzybami, cukierkami i miętą.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Ciasteczka kawowe - 589 kcal/100g
- Ciasteczka waflowe - 540 kcal/100g
- Ciasteczka Kurabye - 489 kcal/100g
- Kremowe ciasteczka - 510 kcal/100g
- Ciasteczka czekoladowe - 406 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Suszone pestki dyni i dyni - 553 kcal/100g
- Pestki dyni - 556 kcal/100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g
- Candy - 397 kcal/100g
- Mleko w proszku - 465 kcal/100g