ciasto słodki kikut

delikatne , miękkie, zwiewne ciasto ze skondensowanym mlekiem. Smacznie. Bardzo podobały mi się produkty z ciasta Brioche i zrobiły z niego ciasto. Okazało się nieoczekiwanie dużo, smaczne i piękne.
♚LarisynshikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 24 % 15 g
węglowodany 65 % 41 g
331 kcal
IG: 10 / 0 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 7 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.
  17. Krok 17:

    Krok 17.
  18. Krok 18:

    Krok 18.
  19. Krok 19:

    Krok 19.
  20. Krok 20:

    Krok 20.
  21. Krok 21:

    Krok 21.
  22. Krok 22:

    Krok 22.
  23. Krok 23:

    Krok 23.
  24. Krok 24:

    Krok 24.
  25. Krok 25:

    Krok 25.

drożdże rozpuścić w 50 ml ciepłego mleka. Dodaj 2 łyżki cukru i 3 łyżki mąki.
wszystko wymieszaj i umieść w ciepłym miejscu na 15-20 minut.
zetrzyj drobno skórkę z cytryny.
przesiać całą mąkę do miski.
zrób dziurę w mące i wlej jajka.
dodaj sól, cukier, skórkę z cytryny, wymieszaj.
wlać drożdże. Wymieszać.
stopniowo dodając ciepłe mleko i stopione masło, zagnieść miękkie ciasto.
zagniecione ciasto przełożyć na patelnię, przykryć serwetką i umieścić w ciepłym miejscu.
umieść jedną część ciasta w okrągłym kształcie wysmarowanym roztopionym masłem i ułożonym papierem.
połóż drugą część ciasta na blasze do pieczenia pokrytej papierem do pieczenia.
pozwól ciastu ponownie podejść i piecz kolejno przez 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.
zagotuj syrop z wody i cukru, dodaj drobno posiekane owoce.
gotuj syrop z owocami przez 10-15 minut.
wlej brandy do syropu, przykryj miskę pokrywką i pozostaw do ostygnięcia.
wylej schłodzone ciasta ciepłym syropem i pozostaw do namoczenia na 3-4 godziny.
namocz żelatynę. Rozpuść go w łaźni wodnej.
ubij śmietanę z cukrem pudrem. Dodaj płyn z dżemu wiśniowego.
dodaj żelatynę. Wszystko dobrze wymieszaj.
posmaruj okrągłe ciasto kremem.
pokrój prostokątne ciasto na cztery równe części. Posmaruj każdą część kremem i połóż na okrągłym cieście, skręcając warstwy rolką.
włóż ciasto do lodówki.
mleko skondensowane wymieszać ze stopionym masłem, dodać mleko w proszku. Wszystko dobrze wymieszaj. Posmaruj całe ciasto.
w młynku do kawy zmielić pestki dyni.
posyp boki ciasta.
posyp wierzch ciasta startą czekoladą, naśladując pierścienie pnia. Udekoruj grzybami, cukierkami i miętą.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Ciasteczka kawowe - 589   kcal/100g
  • Ciasteczka waflowe - 540   kcal/100g
  • Ciasteczka Kurabye - 489   kcal/100g
  • Kremowe ciasteczka - 510   kcal/100g
  • Ciasteczka czekoladowe - 406   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Suszone pestki dyni i dyni - 553   kcal/100g
  • Pestki dyni - 556   kcal/100g
  • Dżem dowolny - 271   kcal/100g
  • Candy - 397   kcal/100g
  • Mleko w proszku - 465   kcal/100g

Podobne przepisy