skład / składniki
gotowanie krok po kroku
1. Zagnieść ciasto z powyższych składników, zawinąć w folię spożywczą lub po prostu włożyć do celofanowej torby i włożyć do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
2. Zrób mięso mielone z mięsa, cebuli, soli i pieprzu (najlepiej pokrój mięso i cebulę w drobną kostkę lub przekręć mięso w maszynce do mięsa przez duży ruszt, ale pokrój cebulę tylko w ręku), dobrze wymieszaj.
3. Z wypoczętego ciasta rozwałkuj soczewicę (średnica 10-12 cm).
4. Na każdym z nich połóż łyżkę mielonego mięsa. Możesz tutaj, jeśli mięso jest chude, dodać drobno posiekany tłuszcz lub kawałek masła.
Samsa może mieć dowolny kształt. Lubię trójkątny.
uformowaną samsę przełożyć na blachę do pieczenia, posmarować ubitym jajkiem. Piec przez 30-40 minut w temperaturze 150-170 stopni.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g