delikatna i soczysta Samsa

Samsa nie pozostawi nikogo obojętnym - smacznym, soczystym i bardzo mięsnym! Samsa jest bardzo delikatna w smaku i soczysta. Cóż, bardzo smaczna Samsa. Dawno nie gotowałem samsy, więc wystawiam tylko jedno zdjęcie, które zachowałem. Jak tylko będę gotować, na pewno dodam zdjęcia krok po kroku.
matanyaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 7 g
tłuszcze 40 % 19 g
węglowodany 45 % 21 g
284 kcal
IG: 14 / 0 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.

1. Zagnieść ciasto z powyższych składników, zawinąć w folię spożywczą lub po prostu włożyć do celofanowej torby i włożyć do lodówki na co najmniej 1 godzinę.



2. Zrób mięso mielone z mięsa, cebuli, soli i pieprzu (najlepiej pokrój mięso i cebulę w drobną kostkę lub przekręć mięso w maszynce do mięsa przez duży ruszt, ale pokrój cebulę tylko w ręku), dobrze wymieszaj.

3. Z wypoczętego ciasta rozwałkuj soczewicę (średnica 10-12 cm).

4. Na każdym z nich połóż łyżkę mielonego mięsa. Możesz tutaj, jeśli mięso jest chude, dodać drobno posiekany tłuszcz lub kawałek masła.

Samsa może mieć dowolny kształt. Lubię trójkątny.

uformowaną samsę przełożyć na blachę do pieczenia, posmarować ubitym jajkiem. Piec przez 30-40 minut w temperaturze 150-170 stopni.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy