chleb Musztardowy
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
wymieszaj dwa rodzaje mąki, dodając do nich nasiona lnu i sól.
ciasto: lekko podgrzej kwaśne mleko, włóż cukier, drożdże. Przytrzymaj przez 15 minut, pozwól drożdżom rosnąć. Następnie włóż musztardę do ciasta i majonezu.
dodaj to wszystko do mąki, zagniataj ciasto.
zakryj i trzymaj godzinę w ciepłym miejscu. Ciasto powinno się podwoić.
z gotowego ciasta formujemy dwa bochenki chleba. Wytnij je, pozostaw do wyrośnięcia na 40-50 minut.
następnie posmaruj powierzchnię bochenków wodą, posyp siemieniem lnianym. Wkładamy do ciepłego piekarnika o temperaturze 220 stopni. Pieczemy przez 15 minut, po kolejnych 10 minutach w 180.
gotowy chleb musztardowy na ruszcie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal / 100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Musztarda jadalnia - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal / 100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Len - 534 kcal/100g