skład / składniki
gotowanie krok po kroku
1. Kładziemy ciasto.
dodaj pół szklanki mąki, drożdży, cukru do podgrzanego lekko mleka (1/2 szklanki), zagniataj ciasto. Przykryj folią i usuń w ciepłe miejsce. Czekamy, aż ożyje, pęcherze i wzrośnie 2 razy.
2. Z gotowego ciasta i pozostałego mleka, mąki, soli i 50 g masła (stopionego) zagnieść gładkie ciasto. Ugniatał przez 20 minut. Nasmaruj ciasto i miskę do proofingu olejem roślinnym.
3. Następnie dokręcamy miskę ciasta folią i usuwamy w ciepłe miejsce na 1,5-2 godziny. Po pierwszej wspinaczce ugniatamy. Powinniśmy dostać najdelikatniejsze zwiewne ciasto.
4. Ciasto dzielimy na 3 części, zwijamy w warstwę o grubości 4-5 mm i kroimy na prostokąty o bokach 7-8 mm.
5. Pozostałe masło topi się. Smarujemy wszystkie prostokąty pędzlem, składamy w formie. & nbsp; ustawiamy formę pionowo, aby plastry się nie zsuwały. Bez zgniatania układamy prostokąty w natłuszczonej formie. Mam go wypełnionego nieco ponad połową.
6. Dajemy proofing przez co najmniej 30-40 minut. Ciasto powinno wyrosnąć i wypełnić całą formę, lepiej przykryć ją ręcznikiem. Przed pieczeniem posmaruj ciasto rozcieńczonym żółtkiem.
7. Piec w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni, umieszczając filiżankę wody przez 30-40 minut. Skup się na swoim piekarniku!
8 wyjmij z formy i ostudź na ruszcie. Spróbuj, polecam, smacznego dla Ciebie i Twoich bliskich!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g



