włoski chleb mleczny Akordeon

delikatny chleb zrobiony w domu nie trzeba kroić! Bardzo ciekawy i smaczny chleb, bardzo podobał mi się kształt chleba. Bardzo delikatny i pyszny włoski chleb! A co najważniejsze, nie trzeba go ciąć!
Dot (Varia)Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 23 % 14 g
węglowodany 64 % 39 g
307 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.

1. Kładziemy ciasto. 
dodaj pół szklanki mąki, drożdży, cukru do podgrzanego lekko mleka (1/2 szklanki), zagniataj ciasto. Przykryj folią i usuń w ciepłe miejsce. Czekamy, aż ożyje, pęcherze i wzrośnie 2 razy. 
2. Z gotowego ciasta i pozostałego mleka, mąki, soli i 50 g masła (stopionego) zagnieść gładkie ciasto. Ugniatał przez 20 minut. Nasmaruj ciasto i miskę do proofingu olejem roślinnym.
3. Następnie dokręcamy miskę ciasta folią i usuwamy w ciepłe miejsce na 1,5-2 godziny. Po pierwszej wspinaczce ugniatamy. Powinniśmy dostać najdelikatniejsze zwiewne ciasto. 
4. Ciasto dzielimy na 3 części, zwijamy w warstwę o grubości 4-5 mm i kroimy na prostokąty o bokach 7-8 mm. 
 5. Pozostałe masło topi się. Smarujemy wszystkie prostokąty pędzlem, składamy w formie. & nbsp; ustawiamy formę pionowo, aby plastry się nie zsuwały. Bez zgniatania układamy prostokąty w natłuszczonej formie. Mam go wypełnionego nieco ponad połową. 
 6. Dajemy proofing przez co najmniej 30-40 minut. Ciasto powinno wyrosnąć i wypełnić całą formę, lepiej przykryć ją ręcznikiem. Przed pieczeniem posmaruj ciasto rozcieńczonym żółtkiem.
7. Piec w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni, umieszczając filiżankę wody przez 30-40 minut. Skup się na swoim piekarniku!
8 wyjmij z formy i ostudź na ruszcie. Spróbuj, polecam, smacznego dla Ciebie i Twoich bliskich!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g

Podobne przepisy