Pide - turecka Pizza Kimali Pide
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
mleko, masło, miód, sól wymieszać, podgrzać do ciepłego stanu, dodać jajko, wymieszać.
wymieszaj drożdże z mąką, a następnie wlej do nich mieszankę mleka, natychmiast zagnieść ciasto.
przenieś ciasto do filiżanki, przykryj, umieść w ciepłym miejscu na godzinę.
drobno posiekaj cebulę.
paprykę pokroić w paski lub kostkę.
podsmaż cebulę na oleju roślinnym, dodaj paprykę, smaż wszystko.
następnie dodaj mięso mielone, wszystko razem usmaż.
musisz dobrze wymieszać mięso mielone bez zatrzymywania się. Więc nie tworzą się w nim grudki.
zmiel pomidory w blenderze.
sól mielona, pieprz do smaku, dodaj pomidory, posiekane warzywa.
przenieś gotowe mięso mielone na talerz do ostygnięcia.
podziel ciasto na 4 części.
aby utworzyć Pide, stosuje się tę technikę: rozwałkuj owal, wykonaj nacięcia po bokach, ale nie do końca.
zwilż krawędzie owalu wodą.
następnie rzuć uprzęże ciasta po przeciwnych stronach.
posmaruj ciasto olejem roślinnym.
włóż mięso mielone do gotowych łodzi, włóż mały kawałek masła, posyp serem.
Pide piec w 200 stopniach przez około 20-25 minut.
wymieszaj drożdże z mąką, a następnie wlej do nich mieszankę mleka, natychmiast zagnieść ciasto.
przenieś ciasto do filiżanki, przykryj, umieść w ciepłym miejscu na godzinę.
drobno posiekaj cebulę.
paprykę pokroić w paski lub kostkę.
podsmaż cebulę na oleju roślinnym, dodaj paprykę, smaż wszystko.
następnie dodaj mięso mielone, wszystko razem usmaż.
musisz dobrze wymieszać mięso mielone bez zatrzymywania się. Więc nie tworzą się w nim grudki.
zmiel pomidory w blenderze.
sól mielona, pieprz do smaku, dodaj pomidory, posiekane warzywa.
przenieś gotowe mięso mielone na talerz do ostygnięcia.
podziel ciasto na 4 części.
aby utworzyć Pide, stosuje się tę technikę: rozwałkuj owal, wykonaj nacięcia po bokach, ale nie do końca.
zwilż krawędzie owalu wodą.
następnie rzuć uprzęże ciasta po przeciwnych stronach.
posmaruj ciasto olejem roślinnym.
włóż mięso mielone do gotowych łodzi, włóż mały kawałek masła, posyp serem.
Pide piec w 200 stopniach przez około 20-25 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g