tarta z dżemem truskawkowym i musem

niezrównana tarta truskawkowa zapewni niezapomniane doznania smakowe! Delikatny smak i truskawka. Bardzo smaczna tarta! Mus jest bardzo przewiewny i delikatny, a z chrupiącą bazą i dżemem truskawkowym jest ogólnie bajką!
Dot (Varia)Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 28 % 16 g
węglowodany 61 % 35 g
317 kcal
IG: 9 / 0 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.
  17. Krok 17:

    Krok 17.
  18. Krok 18:

    Krok 18.
  19. Krok 19:

    Krok 19.
  20. Krok 20:

    Krok 20.

przygotowanie bazy do tarte:
1. Ubij masło i cukier na białą, puszystą masę.
2. Dodaj żółtka, po jednym na raz. Dodaj mąkę i sól i ubijaj aż ciasto zacznie się łączyć. Jeśli ciasto wydaje się zbyt kruche, dodaj trochę wody, jedną łyżkę stołową na raz. Zbierz ciasto w kulkę, wstaw do lodówki na godzinę przed użyciem.
3. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Rozwałkuj ciasto, aby wyciąć dysk o średnicy kilku cm większy niż twoja forma. Nie wycinałam. Włóż ciasto do formy do tarty, tworząc brzeg wokół obwodu. Włóż do zamrażarki na 15-20 minut. Wyjmij formę i nakłuj ciasto widelcem. Połóż ciężar na pergaminie(ja użyłam fasoli).
4. Piec przez 12-15 minut w rozgrzanym piekarniku.
5. Usuń ładunek i piecz przez kolejne 10 minut na złoty kolor.
6. Wyjmij formę i pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej po wyjęciu z formy.
7. Napełnij dżemem truskawkowym na całej powierzchni tarty.
gotowanie musu.
1. Zalej żelatynę wodą i odłóż na bok.
2. W średniej misce ubij cukier, jajko i żółtko, dodaj skrobię, aby uzyskać gładką pastę. Odłóż na bok.
3. W międzyczasie w rondlu zagotuj mleko i wanilię na średnim ogniu.
4. Zdejmij mleko waniliowe z ognia i stopniowo dodawaj do mieszanki jajecznej, ciągle ubijając, aby zapobiec. Usuń wanilię.
5. Umieść mieszaninę z powrotem w średnim rondlu i gotuj na średnim ogniu, aż zgęstnieje, ciągle mieszając. Podczas gdy krem jest gorący wstrzyknąć spuchniętą żelatynę i mieszać aż do rozpuszczenia. Dodaj dżem truskawkowy dobrze wymieszaj, aż będzie gładki. Schłodzić do temperatury pokojowej.
6. Ubij śmietanę na sztywne szczyty.
7. Delikatnie włóż bitą śmietanę do śmietany.
8. Na tartę na dżemie truskawkowym posadź mus spiralnie z torebki cukierniczej. Wstaw do zamrażarki na 1 godzinę. Po przestawieniu do lodówki.
9. Przed podaniem udekoruj posiekanymi pistacjami i pęcherzycą.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wanilia - 288   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 265   kcal/100g
  • Dżem gruszkowy - 268   kcal/100g
  • Dżem z pigwy - 223   kcal/100g
  • Dżem jabłkowy - 265   kcal/100g
  • Dżem - 265   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g

Podobne przepisy