skład / składniki
gotowanie krok po kroku
przygotowanie bazy do tarte:
1. Ubij masło i cukier na białą, puszystą masę.
2. Dodaj żółtka, po jednym na raz. Dodaj mąkę i sól i ubijaj aż ciasto zacznie się łączyć. Jeśli ciasto wydaje się zbyt kruche, dodaj trochę wody, jedną łyżkę stołową na raz. Zbierz ciasto w kulkę, wstaw do lodówki na godzinę przed użyciem.
3. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Rozwałkuj ciasto, aby wyciąć dysk o średnicy kilku cm większy niż twoja forma. Nie wycinałam. Włóż ciasto do formy do tarty, tworząc brzeg wokół obwodu. Włóż do zamrażarki na 15-20 minut. Wyjmij formę i nakłuj ciasto widelcem. Połóż ciężar na pergaminie(ja użyłam fasoli).
4. Piec przez 12-15 minut w rozgrzanym piekarniku.
5. Usuń ładunek i piecz przez kolejne 10 minut na złoty kolor.
6. Wyjmij formę i pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej po wyjęciu z formy.
7. Napełnij dżemem truskawkowym na całej powierzchni tarty.
gotowanie musu.
1. Zalej żelatynę wodą i odłóż na bok.
2. W średniej misce ubij cukier, jajko i żółtko, dodaj skrobię, aby uzyskać gładką pastę. Odłóż na bok.
3. W międzyczasie w rondlu zagotuj mleko i wanilię na średnim ogniu.
4. Zdejmij mleko waniliowe z ognia i stopniowo dodawaj do mieszanki jajecznej, ciągle ubijając, aby zapobiec. Usuń wanilię.
5. Umieść mieszaninę z powrotem w średnim rondlu i gotuj na średnim ogniu, aż zgęstnieje, ciągle mieszając. Podczas gdy krem jest gorący wstrzyknąć spuchniętą żelatynę i mieszać aż do rozpuszczenia. Dodaj dżem truskawkowy dobrze wymieszaj, aż będzie gładki. Schłodzić do temperatury pokojowej.
6. Ubij śmietanę na sztywne szczyty.
7. Delikatnie włóż bitą śmietanę do śmietany.
8. Na tartę na dżemie truskawkowym posadź mus spiralnie z torebki cukierniczej. Wstaw do zamrażarki na 1 godzinę. Po przestawieniu do lodówki.
9. Przed podaniem udekoruj posiekanymi pistacjami i pęcherzycą.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Dżem morelowy - 265 kcal/100g
- Dżem gruszkowy - 268 kcal/100g
- Dżem z pigwy - 223 kcal/100g
- Dżem jabłkowy - 265 kcal/100g
- Dżem - 265 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g