pasztet rybny pieczony w domu

skosztuj oryginalnej i przepysznej Fińskiej przekąski! Czy ktoś z was będzie oburzony-jak zrobić przekąskę z łososia i szczupaka? W końcu są, zwłaszcza łosoś wędzony na zimno, nadal przysmakiem, który nie jest dla wszystkich w portfelu. Ale tak nie jest! Zamówienie tego jedzenia nie jest trudne. Ale znudzi ci się ich jedzenie, bez względu na to, jak smaczne są. Tutaj przypomnisz sobie przepis kulinarny, zwłaszcza gdy pochodzi od Finów! A przeczytasz to dosłownie za sekundę. Świetna opcja na przekąskę z gotowaniem łososia i szczupaka. Co więcej, pasztet rybny z łososia wędzonego na zimno można przechowywać nawet w ... zamrażarce, nie tracąc przy tym swojego eleganckiego smaku. Dlatego możesz go ugotować na kilka dni.
BarbaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 45 % 10 g
tłuszcze 45 % 10 g
węglowodany 9 % 2 g
195 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 30 min
tak więc, aby przygotować nasz pieczony pasztet rybny, kup wszystkie składniki wskazane w przepisie.

a następnie pokrój łososia i szczupaka. Następnie trzy razy przepuszczamy filet rybny przez maszynkę do mięsa. Każda gospodyni domowa wie, że mięso mielone należy dobrze wymieszać. Lepiej byłoby to zrobić w procesorze, dodając tam przyprawy. Energicznie ubijając masę, musisz wlać śmietanę cienkim strumieniem. A na samym końcu już, i bardzo, bardzo ostrożnie – białko jaja.

teraz jest najważniejsze. Musimy położyć połowę powstałej masy na natłuszczonej formie. Po równomiernym rozprowadzeniu na jego powierzchni układamy plastry wędzonego łososia w równych warstwach. Połóż pozostałą połowę mięsa mielonego na tej warstwie.

nawiasem mówiąc, dobrze byłoby umieścić masę pasztetową w foremkach wyposażonych w folię spożywczą wewnątrz. Wiedz, że jego krawędzie powinny znajdować się na górze formy. W ten sposób przygotowane formy można usunąć do czasu w zamrażarce.

Cóż, sam pasztet z łososia wędzonego na zimno należy upiec w łaźni wodnej. Wlej gorącą wodę do dużego rondla, aby umieszczona w nim forma pasztetu była pokryta 2/3 wody.

włóż do nagrzanego piekarnika. Nawiasem mówiąc, dojrzewanie naszego Dania potrwa około godziny i ćwierć. Uwaga: jeśli to konieczne, nie bój się dodać gorącej wody do garnka.

Udekoruj pasztet ziołami lub masłem. I podawaj z pieczonym w piekarniku kawałkiem francuskiej bagietki. Przytrzymaj naczynie przed podaniem w lodówce. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Łosoś mielony - 130   kcal/100g
  • Łosoś wędzony - 162   kcal/100g
  • Łosoś z grilla - 283   kcal/100g
  • Łosoś świeży - 201   kcal/100g
  • Łosoś solony - 269   kcal/100g
  • Łosoś saute - 379   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Szczupak w sosie pomidorowym - 108   kcal/100g
  • Szczupak gotowany - 98   kcal/100g
  • Szczupak przypływowy - 90   kcal/100g
  • Szczupak świeży - 82   kcal/100g
  • Szczupak faszerowany - 141   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Biały pieprz - 0   kcal/100g
  • Pieprz cayenne - 318   kcal/100g

Podobne przepisy