skład / składniki
metoda gotowania
Baba Ghanoush to powszechnie znane danie z kuchni arabskiej, które jest przygotowywane głównie z miąższu bakłażana zmieszanego z różnymi przyprawami. Zgodnie z tym przepisem kulinarnym myjemy bakłażany, kroimy je na pół i zanurzamy w wodzie. Dodaj trochę soli i pozostaw bakłażana na chwilę. Łapiemy bakłażany, suszymy na serwetce. Nasmaruj blachę do pieczenia olejem lub tłuszczem, a bakłażany układamy najlepiej miąższem do dołu i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180-200°C przez około pół godziny, tj. do tego czasu staną się miękkie. Wyjmij bakłażany i ostudź je. Następnie zdejmij z nich skórę i ugniataj w puree. Zmiażdżone orzechy włoskie mieszamy z posiekanym czosnkiem i dodajemy do bakłażana. Następnie wymieszaj kminek z sezamem i dodaj je do puree z bakłażana. Dodaj paprykę i oliwę z oliwek do soku z cytryny, wymieszaj i wlej do miski z puree. Wszystkie te składniki dokładnie wymieszaj i włóż pasztet do lodówki na godzinę lub dwie. Całkowity czas spędzony na przygotowywaniu tego posiłku to 1h 20 minut. Wyjmujemy pasztet z lodówki, ostrożnie wkładamy do spodków i podajemy dekorując ziołami. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g