pizza z łososiem i rukolą
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
Pizza to pyszne i oryginalne danie pochodzące z Włoch. Istnieje niezliczona ilość opcji jego przygotowania. W przepisach stosuje się różne składniki i ich dziwaczną kombinację. Chcę zaoferować Ci mój przepis na pyszną pizzę na bazie ciasta francuskiego. Przygotowanie zaczniemy od niego, od ciasta.
przesiewam mąkę na powierzchni drewna. Na środku zjeżdżalni robię małe zagłębienie, do którego wlewam szklankę lodowatej wody z solą. Za pomocą noża delikatnie łącz składniki. Wyrabiam strome ciasto rękami bez grudek. Przykrywam go ręcznikiem i wkładam do lodówki na 1,5-2 godziny. Biorę zmiękczoną margarynę, nadaję jej Podłużny kształt, a także wkładam do lodówki na godzinę.
po odpowiednim czasie rozwałkowuję ciasto na kształt margaryny, ale dwa razy więcej. Rozłóż margarynę na środku ciasta i uszczypnij ją w formie koperty. Na stole posypanym mąką kładę ciasto szczypcami i rozwałkowuję cienko. Ciasto składam na trzy warstwy i ponownie zwijam. Powtarzam proces jeszcze raz i ponownie wysyłam gotowe ciasto na chwilę do lodówki.
Ogrzewam piekarnik do 230C. Do pieczenia pizzy zwykle używam okrągłej formy o średnicy około 28 cm, ale jeśli nie masz formy, równie smaczna pizza okaże się na blasze do pieczenia. Formę smaruję oliwą z oliwek i posypuję mąką. Schłodzone ciasto rozwałkowuję cienko na wymiar formy. Ciasto układam według dnia formy, tworząc małe boki wzdłuż krawędzi. Ciasto lekko posmarować oliwą z oliwek. Następnie układam na nim równomiernie plastry łososia i cienko pokrojonego pomidora. Włóż ciasto do piekarnika i piecz przez 15 minut. Następnie wyjmuję pizzę i rozprowadzam na niej cienko pokrojoną mozzarellę. Wysyłam pizzę do piekarnika na kolejne 5 minut, aby ser się stopił.
na gotową pizzę rozprowadzam rukolę, cienko pokrojoną za pomocą noża do obierania parmezanu. Posyp pizzę czarnym pieprzem, a danie można podać na stole.
przesiewam mąkę na powierzchni drewna. Na środku zjeżdżalni robię małe zagłębienie, do którego wlewam szklankę lodowatej wody z solą. Za pomocą noża delikatnie łącz składniki. Wyrabiam strome ciasto rękami bez grudek. Przykrywam go ręcznikiem i wkładam do lodówki na 1,5-2 godziny. Biorę zmiękczoną margarynę, nadaję jej Podłużny kształt, a także wkładam do lodówki na godzinę.
po odpowiednim czasie rozwałkowuję ciasto na kształt margaryny, ale dwa razy więcej. Rozłóż margarynę na środku ciasta i uszczypnij ją w formie koperty. Na stole posypanym mąką kładę ciasto szczypcami i rozwałkowuję cienko. Ciasto składam na trzy warstwy i ponownie zwijam. Powtarzam proces jeszcze raz i ponownie wysyłam gotowe ciasto na chwilę do lodówki.
Ogrzewam piekarnik do 230C. Do pieczenia pizzy zwykle używam okrągłej formy o średnicy około 28 cm, ale jeśli nie masz formy, równie smaczna pizza okaże się na blasze do pieczenia. Formę smaruję oliwą z oliwek i posypuję mąką. Schłodzone ciasto rozwałkowuję cienko na wymiar formy. Ciasto układam według dnia formy, tworząc małe boki wzdłuż krawędzi. Ciasto lekko posmarować oliwą z oliwek. Następnie układam na nim równomiernie plastry łososia i cienko pokrojonego pomidora. Włóż ciasto do piekarnika i piecz przez 15 minut. Następnie wyjmuję pizzę i rozprowadzam na niej cienko pokrojoną mozzarellę. Wysyłam pizzę do piekarnika na kolejne 5 minut, aby ser się stopił.
na gotową pizzę rozprowadzam rukolę, cienko pokrojoną za pomocą noża do obierania parmezanu. Posyp pizzę czarnym pieprzem, a danie można podać na stole.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Łosoś na parze - 197 kcal/100g
- Łosoś gotowany - 189 kcal/100g
- Łosoś świeży - 140 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Rukola - 25 kcal/100g
- Mozzarella - 280 kcal/100g