Pizza z łososiem i rukolą

pyszne, oryginalne danie pochodzi z Włoch!
Lubov♀Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 12 g
tłuszcze 31 % 15 g
węglowodany 45 % 22 g
262 kcal
IG: 5 / 0 / 95

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 30 min
Pizza to pyszne i oryginalne danie pochodzące z Włoch. Istnieje niezliczona ilość opcji jego przygotowania. W przepisach stosuje się różne składniki i ich dziwaczną kombinację. Chcę zaoferować Ci mój przepis na pyszną pizzę na bazie ciasta francuskiego. Przygotowanie zaczniemy od niego, od ciasta.
przesiewam mąkę na powierzchni drewna. Na środku zjeżdżalni robię małe zagłębienie, do którego wlewam szklankę lodowatej wody z solą. Za pomocą noża delikatnie łącz składniki. Wyrabiam strome ciasto rękami bez grudek. Przykrywam go ręcznikiem i wkładam do lodówki na 1,5-2 godziny. Biorę zmiękczoną margarynę, nadaję jej Podłużny kształt, a także wkładam do lodówki na godzinę.
po odpowiednim czasie rozwałkowuję ciasto na kształt margaryny, ale dwa razy więcej. Rozłóż margarynę na środku ciasta i uszczypnij ją w formie koperty. Na stole posypanym mąką kładę ciasto szczypcami i rozwałkowuję cienko. Ciasto składam na trzy warstwy i ponownie zwijam. Powtarzam proces jeszcze raz i ponownie wysyłam gotowe ciasto na chwilę do lodówki.
Ogrzewam piekarnik do 230C. Do pieczenia pizzy zwykle używam okrągłej formy o średnicy około 28 cm, ale jeśli nie masz formy, równie smaczna pizza okaże się na blasze do pieczenia. Formę smaruję oliwą z oliwek i posypuję mąką. Schłodzone ciasto rozwałkowuję cienko na wymiar formy. Ciasto układam według dnia formy, tworząc małe boki wzdłuż krawędzi. Ciasto lekko posmarować oliwą z oliwek. Następnie układam na nim równomiernie plastry łososia i cienko pokrojonego pomidora. Włóż ciasto do piekarnika i piecz przez 15 minut. Następnie wyjmuję pizzę i rozprowadzam na niej cienko pokrojoną mozzarellę. Wysyłam pizzę do piekarnika na kolejne 5 minut, aby ser się stopił.
na gotową pizzę rozprowadzam rukolę, cienko pokrojoną za pomocą noża do obierania parmezanu. Posyp pizzę czarnym pieprzem, a danie można podać na stole.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Łosoś na parze - 197   kcal/100g
  • Łosoś gotowany - 189   kcal/100g
  • Łosoś świeży - 140   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Rukola - 25   kcal/100g
  • Mozzarella - 280   kcal/100g

Podobne przepisy