zapiekanka kokosowa-BIBINGKA
skład / składniki
12
porcje:
metoda gotowania
Jeśli masz bardzo dużą rodzinę, ten przepis kulinarny będzie odpowiedni, ponieważ jest przeznaczony na czterdzieści pięć porcji. Ale jeśli chcesz przygotować mniej, musisz proporcjonalnie zmniejszyć liczbę produktów. W zasadzie wystarczy jedna szklanka ryżu dla zwykłej europejskiej rodziny, zwłaszcza że to jedzenie jest przeznaczone dla amatora.
dokładnie spłucz ryż, aby woda była prawie czysta i gotuj w szybkowarze. Wymieszaj mleko kokosowe i cukier w rondlu, a następnie gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając. Syrop powinien trochę zgęstnieć. Aby to zrobić, musisz gotować przez 20 minut. Liście bananowca smażymy trochę w piekarniku, aby stały się miękkie, a następnie kładziemy je na dnie formy, w której będziemy piec. Wymieszaj gorący ryż z około połową syropu, umieść go w formie na liściach bananowca i wlej resztę syropu na wierzch. Jeśli syrop jest zbyt gęsty, można go rozcieńczyć pół szklanki mleka kokosowego.
Rozgrzej piekarnik do 350 stopni i piecz na małym ogniu przez dwadzieścia minut. Następnie zwiększamy ogień, aby zapiekanka lekko usmażyła wierzch. Smażyć przez kolejne pięć minut. Wtedy zachowa swój kształt i nie rozpadnie się podczas serwowania. Posyp gotową zapiekankę wiórkami kokosowymi i pokrój na małe kawałki.
dokładnie spłucz ryż, aby woda była prawie czysta i gotuj w szybkowarze. Wymieszaj mleko kokosowe i cukier w rondlu, a następnie gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając. Syrop powinien trochę zgęstnieć. Aby to zrobić, musisz gotować przez 20 minut. Liście bananowca smażymy trochę w piekarniku, aby stały się miękkie, a następnie kładziemy je na dnie formy, w której będziemy piec. Wymieszaj gorący ryż z około połową syropu, umieść go w formie na liściach bananowca i wlej resztę syropu na wierzch. Jeśli syrop jest zbyt gęsty, można go rozcieńczyć pół szklanki mleka kokosowego.
Rozgrzej piekarnik do 350 stopni i piecz na małym ogniu przez dwadzieścia minut. Następnie zwiększamy ogień, aby zapiekanka lekko usmażyła wierzch. Smażyć przez kolejne pięć minut. Wtedy zachowa swój kształt i nie rozpadnie się podczas serwowania. Posyp gotową zapiekankę wiórkami kokosowymi i pokrój na małe kawałki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Banany - 89 kcal/100g
- Mleko kokosowe - 230 kcal/100g
- Wiórki kokosowe - 592 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g