walijskie ciasto pasterskie

tradycyjne danie na świąteczny stół!
Helenka_mAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 2 g
tłuszcze 25 % 1 g
węglowodany 25 % 1 g
18 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min
ten przepis kulinarny, szpiegowany przeze mnie w programie kulinarnym, stał się tradycyjnym daniem na świąteczny stół. Zwłaszcza po tym, jak dowiedziałam się, że to ulubione jedzenie angielskiej królowej. Zasadniczo jest to zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem, ale małe dodatki sprawiają, że to walijskie ciasto pasterskie jest naprawdę królewskim daniem. Na początek grubo kroimy dwie średnie cebule, a dwie średnie marchewki cienkimi półbroniami. Dodaj 1 łyżkę do rozgrzanej patelni. łyżka oleju roślinnego i podsmaż cebulę, dodaj marchewkę, a gdy lekko zmięknie, rozłóż mięso mielone. Mięso mielone musi być dobrze wymieszane, aby rozbić wszystkie grudki. Po drodze gotujemy ziemniaki na puree. Gdy mięso mielone jest smażone, dodaj mrożony zielony groszek (bez rozmrażania). Delikatnie wymieszaj i wlej 2 łyżki. łyżki mąki, następnie wlej 100 g bulionu, wymieszaj i dodaj pomidory w puszkach do własnego soku. Wymieszaj i pozostaw do duszenia przez 10 minut. Sól, dodaj przyprawy-mieszankę ziół prowansalskich, tymianek, pieprz, drobno posiekaną natkę pietruszki i cynamon na czubku noża i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5-10 minut.

przygotuj puree z masłem. Bierzemy ogniotrwałą formę i układamy w niej mięso mielone, na nim tłuczone ziemniaki, na puree ziemniaczanym-na wierzchu pokrojone w krążki pory i zasypiamy startym serem. Wkładamy formę do nagrzanego piekarnika na 25 minut w temperaturze 175-180 ° C. opis wydaje się skomplikowany i długi, ale ciasto pasterskie jest przygotowywane szybko i wygląda bardzo ładnie. Koniecznie spróbuj i poczuj się jak angielska królowa lub król!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Por - 33   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g

Podobne przepisy