walijskie ciasto pasterskie
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
ten przepis kulinarny, szpiegowany przeze mnie w programie kulinarnym, stał się tradycyjnym daniem na świąteczny stół. Zwłaszcza po tym, jak dowiedziałam się, że to ulubione jedzenie angielskiej królowej. Zasadniczo jest to zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem, ale małe dodatki sprawiają, że to walijskie ciasto pasterskie jest naprawdę królewskim daniem. Na początek grubo kroimy dwie średnie cebule, a dwie średnie marchewki cienkimi półbroniami. Dodaj 1 łyżkę do rozgrzanej patelni. łyżka oleju roślinnego i podsmaż cebulę, dodaj marchewkę, a gdy lekko zmięknie, rozłóż mięso mielone. Mięso mielone musi być dobrze wymieszane, aby rozbić wszystkie grudki. Po drodze gotujemy ziemniaki na puree. Gdy mięso mielone jest smażone, dodaj mrożony zielony groszek (bez rozmrażania). Delikatnie wymieszaj i wlej 2 łyżki. łyżki mąki, następnie wlej 100 g bulionu, wymieszaj i dodaj pomidory w puszkach do własnego soku. Wymieszaj i pozostaw do duszenia przez 10 minut. Sól, dodaj przyprawy-mieszankę ziół prowansalskich, tymianek, pieprz, drobno posiekaną natkę pietruszki i cynamon na czubku noża i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5-10 minut.
przygotuj puree z masłem. Bierzemy ogniotrwałą formę i układamy w niej mięso mielone, na nim tłuczone ziemniaki, na puree ziemniaczanym-na wierzchu pokrojone w krążki pory i zasypiamy startym serem. Wkładamy formę do nagrzanego piekarnika na 25 minut w temperaturze 175-180 ° C. opis wydaje się skomplikowany i długi, ale ciasto pasterskie jest przygotowywane szybko i wygląda bardzo ładnie. Koniecznie spróbuj i poczuj się jak angielska królowa lub król!
przygotuj puree z masłem. Bierzemy ogniotrwałą formę i układamy w niej mięso mielone, na nim tłuczone ziemniaki, na puree ziemniaczanym-na wierzchu pokrojone w krążki pory i zasypiamy startym serem. Wkładamy formę do nagrzanego piekarnika na 25 minut w temperaturze 175-180 ° C. opis wydaje się skomplikowany i długi, ale ciasto pasterskie jest przygotowywane szybko i wygląda bardzo ładnie. Koniecznie spróbuj i poczuj się jak angielska królowa lub król!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Por - 33 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g