skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić bułgarską Banicę? Przygotuj wszystkie składniki. Jabłka wybierz odmiany średniej wielkości, kwaśne lub słodko-kwaśne. Lepiej wcześniej wyjąć olej z lodówki. Powinien być miękki (ale nie stopiony).
Krok 2:
Przygotuj ciasto: przesiej wymaganą ilość mąki, zrób dziurę w mące, dodaj wodę, jajko. Wymieszaj i zagnieść wystarczająco ciasne ciasto (powinno zebrać się w kulkę). Ponieważ mąka różni się właściwościami, radzę wlać Nie całą mąkę do miski, ale o 50-70 gramów mniej. Dzięki temu podczas wyrabiania ciasta możesz zdecydować, czy chcesz dodać pozostałe 50-70 gramów, czy już osiągnięto pożądaną konsystencję.
Krok 3:
Oto takie ciasto. Pamiętaj, że mąka może być nieco większa lub nieco mniejsza niż wskazana w przepisie. Spójrz na konsystencję!Odstawić ciasto na 30-40 minut i zająć się nadzieniem.
Krok 4:
Zetrzyj twaróg z masłem i cukrem.
Krok 5:
Dodaj jajka, wanilinę (użyłam cukru waniliowego, dawkowanie i sposoby dodawania waniliny przeczytaj instrukcje na opakowaniu), mąkę i miód. I wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 6:
Nadzienie twarogowe jest gotowe! Jeśli okaże się płynny, dodaj trochę więcej mąki.(Zbyt płynne nadzienie jest niewygodne w pracy, rozmazuje się na cieście)
Krok 7:
Obierz jabłka, pokrój w drobną kostkę.
Krok 8:
Wróć do naszego testu. Podziel ciasto na 4 części. Rozwałkuj każdą z części tak cienko, jak to możliwe, w prostokątną warstwę.
Krok 9:
Powinno wyglądać mniej więcej tak. Pozostaw ciasto do wyschnięcia. W międzyczasie rozpuść masło do nadzienia (50 gr) i ostudź. Następnie posmaruj warstwy ciasta roztopionym masłem.
Krok 10:
Na każdej warstwie ciasta ostrożnie rozłóż nadzienie twarogowe, nie sięgając do krawędzi około 2 cm.
Krok 11:
Rozłóż pokrojone jabłka na nadzieniu twarogowym.
Krok 12:
Teraz zagnij krawędzie każdej formacji "łódką" i delikatnie przekręć w rolkę. Zroluj powstałą rolkę i umieść w naczyniu do pieczenia, na środku, również nasmarowanym olejem. Owiń kolejne rolki wokół powstałej spirali.
Krok 13:
Na wierzch posmaruj Banicę roztopionym masłem. Tak wygląda nasze surowe ciasto. Włóż do nagrzanego piekarnika na 175-205 stopni na 35-55 minut. (moje ciasto było gotowe w 40 minut w temperaturze 200 stopni, skupiasz się na cechach swojego piekarnika)
Krok 14:
Ciasto jest gotowe. Brawo! Czas rozpieszczać domowników.
Krok 15:
Smacznego!
"droga do serca mężczyzny prowadzi przez żołądek" - głosi popularna mądrość. Moja starsza siostra właśnie w ten sposób dostała męża! Wszystko zaczęło się w Instytucie. Siostra lubiła faceta, który mieszkał w akademiku i postanowiła podbić go swoimi kulinarnymi talentami. Aby się nie odtajnić, konieczne było również przygotowanie jedzenia dla wszystkich jego sąsiadów. Ale okazało się, że ten sam facet nie był w stanie docenić wysiłków – nie miał czasu, nie dostał, a potem natychmiast wyjechał... siostra była zdenerwowana, ale kiedy ostatni raz przyjechała do hostelu z banicą, jeden z sąsiadów tego samego faceta, dla którego wszystko się zaczęło, zaproponował jej spotkanie, a rok później pobrali się. Mąż siostry przyznał, że to Banica stała się" ostatnią kroplą", po czym nie mógł już dłużej ukrywać swoich uczuć. Oto przepis kulinarny na" zaklęcie miłosne " banitsa.
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal / 100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal / 100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal / 100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Woda - 0 kcal / 100g
- Wanilina - 288 kcal/100g