Banica Bułgarska

bardzo smaczne i satysfakcjonujące ciasto z jabłkiem i twarogiem! Banitsa to bułgarskie ciasto Wykonane ze zwykłego ciasta wyciągowego, którego bardzo cienkie warstwy całkowicie pokrywają nadzienie i są zwijane w rolkę ślimaka. To proste, ale bardzo smaczne i wygląda niesamowicie! 
AnnellyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 8 g
tłuszcze 29 % 14 g
węglowodany 55 % 27 g
270 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić bułgarską Banicę? Przygotuj wszystkie składniki. Jabłka wybierz odmiany średniej wielkości, kwaśne lub słodko-kwaśne. Lepiej wcześniej wyjąć olej z lodówki. Powinien być miękki (ale nie stopiony).

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj ciasto: przesiej wymaganą ilość mąki, zrób dziurę w mące, dodaj wodę, jajko. Wymieszaj i zagnieść wystarczająco ciasne ciasto (powinno zebrać się w kulkę). Ponieważ mąka różni się właściwościami, radzę wlać Nie całą mąkę do miski, ale o 50-70 gramów mniej. Dzięki temu podczas wyrabiania ciasta możesz zdecydować, czy chcesz dodać pozostałe 50-70 gramów, czy już osiągnięto pożądaną konsystencję.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Oto takie ciasto. Pamiętaj, że mąka może być nieco większa lub nieco mniejsza niż wskazana w przepisie. Spójrz na konsystencję!Odstawić ciasto na 30-40 minut i zająć się nadzieniem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zetrzyj twaróg z masłem i cukrem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj jajka, wanilinę (użyłam cukru waniliowego, dawkowanie i sposoby dodawania waniliny przeczytaj instrukcje na opakowaniu), mąkę i miód. I wszystko dobrze wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Nadzienie twarogowe jest gotowe! Jeśli okaże się płynny, dodaj trochę więcej mąki.(Zbyt płynne nadzienie jest niewygodne w pracy, rozmazuje się na cieście)

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Obierz jabłka, pokrój w drobną kostkę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wróć do naszego testu. Podziel ciasto na 4 części. Rozwałkuj każdą z części tak cienko, jak to możliwe, w prostokątną warstwę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Powinno wyglądać mniej więcej tak. Pozostaw ciasto do wyschnięcia. W międzyczasie rozpuść masło do nadzienia (50 gr) i ostudź. Następnie posmaruj warstwy ciasta roztopionym masłem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na każdej warstwie ciasta ostrożnie rozłóż nadzienie twarogowe, nie sięgając do krawędzi około 2 cm.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozłóż pokrojone jabłka na nadzieniu twarogowym.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Teraz zagnij krawędzie każdej formacji "łódką" i delikatnie przekręć w rolkę. Zroluj powstałą rolkę i umieść w naczyniu do pieczenia, na środku, również nasmarowanym olejem. Owiń kolejne rolki wokół powstałej spirali.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Na wierzch posmaruj Banicę roztopionym masłem. Tak wygląda nasze surowe ciasto. Włóż do nagrzanego piekarnika na 175-205 stopni na 35-55 minut. (moje ciasto było gotowe w 40 minut w temperaturze 200 stopni, skupiasz się na cechach swojego piekarnika)

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ciasto jest gotowe. Brawo! Czas rozpieszczać domowników.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Smacznego!

"droga do serca mężczyzny prowadzi przez żołądek" - głosi popularna mądrość. Moja starsza siostra właśnie w ten sposób dostała męża! Wszystko zaczęło się w Instytucie. Siostra lubiła faceta, który mieszkał w akademiku i postanowiła podbić go swoimi kulinarnymi talentami. Aby się nie odtajnić, konieczne było również przygotowanie jedzenia dla wszystkich jego sąsiadów. Ale okazało się, że ten sam facet nie był w stanie docenić wysiłków – nie miał czasu, nie dostał, a potem natychmiast wyjechał... siostra była zdenerwowana, ale kiedy ostatni raz przyjechała do hostelu z banicą, jeden z sąsiadów tego samego faceta, dla którego wszystko się zaczęło, zaproponował jej spotkanie, a rok później pobrali się. Mąż siostry przyznał, że to Banica stała się" ostatnią kroplą", po czym nie mógł już dłużej ukrywać swoich uczuć. Oto przepis kulinarny na" zaklęcie miłosne " banitsa.

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal / 100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal / 100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal / 100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal / 100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g

Podobne przepisy