Wołowina Wellington

słynne danie jest teraz również na twoim stole! Wołowina Wellington to soczyste mięso pieczone w cieście francuskim. Dziś jest jednym z najbardziej znanych dań kuchni angielskiej. Przygotuj go na święta. Podawane z różnymi sosami.
DietrichAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 9 g
tłuszcze 41 % 13 g
węglowodany 31 % 10 g
190 kcal
IG: 20 / 70 / 10

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Weź świeżą, mięsistą wołowinę bez kości. Pieczarki są mocne, lekkie, bez wad. Lekko rozmrozić ciasto francuskie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Polędwicę wołową obrać z folii, osuszyć. Jeśli mięso nie zachowuje dobrze swojego kształtu, zawiąż je sznurkiem do gotowania. Dobrze rozgrzej dużą patelnię, spryskaj ją odrobiną oleju i usmaż mięso ze wszystkich stron (nawet z końców, trzymając mięso widelcami, szczypcami lub szpatułką) na złoty kolor.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Połóż mięso na talerzu, posyp solą i pokruszonym czarnym pieprzem, ostudź.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na innej patelni na średnim ogniu rozgrzej olej roślinny, dodaj masło, rozpuść. Pieczarki pokroić w talerze, cebulę dowolnie. Smażyć grzyby z cebulą na złoty kolor, sól, pieprz.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przenieś grzyby do blendera i posiekaj, uważając, aby w gotowej masie pozostały małe kawałki grzybów. Ostudzić.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posyp mąką powierzchnię roboczą stołu, rozwałkuj ciasto francuskie na warstwę o grubości pięciu milimetrów.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na środek ciasta ułóż trochę pasty grzybowej. Połóż mięso na wierzchu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Mocno posmaruj kawałek mięsa pozostałą pastą grzybową. Posmaruj brzegi ciasta lekko ubitym jajkiem i losowo ściśnij ten duży "placek".

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przykryj blachę do pieczenia pergaminem, posyp mąką, połóż nasz" placek " szwem w dół, posmaruj jajkiem i wyślij do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 45 minut. Określ dokładny czas według modelu piekarnika.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W międzyczasie przygotuj najprostszy SOS. Drobno posiekaj pozostałą cebulę, włóż ją na patelnię, na której smażono mięso, wraz z ładnym kawałkiem masła. Gotuj, aż cebula będzie półprzezroczysta, mieszając.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj półtorej łyżki mąki do cebuli, wymieszaj, wlej mleko i gotuj na wolnym ogniu, ciągle mieszając trzepaczką, aż zgęstnieje. Sól, pieprz. Podawaj ten sos z gotowym mięsem. W międzyczasie pozwól mu ostygnąć.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika, lekko ostudź.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Pokrój ostrym nożem na porcje. Podawaj na gorąco, polewając sosem. Finita! Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy