skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Weź świeżą, mięsistą wołowinę bez kości. Pieczarki są mocne, lekkie, bez wad. Lekko rozmrozić ciasto francuskie.
Krok 2:
Polędwicę wołową obrać z folii, osuszyć. Jeśli mięso nie zachowuje dobrze swojego kształtu, zawiąż je sznurkiem do gotowania. Dobrze rozgrzej dużą patelnię, spryskaj ją odrobiną oleju i usmaż mięso ze wszystkich stron (nawet z końców, trzymając mięso widelcami, szczypcami lub szpatułką) na złoty kolor.
Krok 3:
Połóż mięso na talerzu, posyp solą i pokruszonym czarnym pieprzem, ostudź.
Krok 4:
Na innej patelni na średnim ogniu rozgrzej olej roślinny, dodaj masło, rozpuść. Pieczarki pokroić w talerze, cebulę dowolnie. Smażyć grzyby z cebulą na złoty kolor, sól, pieprz.
Krok 5:
Przenieś grzyby do blendera i posiekaj, uważając, aby w gotowej masie pozostały małe kawałki grzybów. Ostudzić.
Krok 6:
Posyp mąką powierzchnię roboczą stołu, rozwałkuj ciasto francuskie na warstwę o grubości pięciu milimetrów.
Krok 7:
Na środek ciasta ułóż trochę pasty grzybowej. Połóż mięso na wierzchu.
Krok 8:
Mocno posmaruj kawałek mięsa pozostałą pastą grzybową. Posmaruj brzegi ciasta lekko ubitym jajkiem i losowo ściśnij ten duży "placek".
Krok 9:
Przykryj blachę do pieczenia pergaminem, posyp mąką, połóż nasz" placek " szwem w dół, posmaruj jajkiem i wyślij do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 45 minut. Określ dokładny czas według modelu piekarnika.
Krok 10:
W międzyczasie przygotuj najprostszy SOS. Drobno posiekaj pozostałą cebulę, włóż ją na patelnię, na której smażono mięso, wraz z ładnym kawałkiem masła. Gotuj, aż cebula będzie półprzezroczysta, mieszając.
Krok 11:
Dodaj półtorej łyżki mąki do cebuli, wymieszaj, wlej mleko i gotuj na wolnym ogniu, ciągle mieszając trzepaczką, aż zgęstnieje. Sól, pieprz. Podawaj ten sos z gotowym mięsem. W międzyczasie pozwól mu ostygnąć.
Krok 12:
Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika, lekko ostudź.
Krok 13:
Pokrój ostrym nożem na porcje. Podawaj na gorąco, polewając sosem. Finita! Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Szynka wołowa - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g