skład / składniki
metoda gotowania
1. Gotowanie ciasta:
- mleko podgrzewamy do temperatury 40 stopni,
- dodaj cukier i drożdże do mleka,
- wsypujemy mąkę,
- wszystko mieszamy i usuwamy w ciepłe miejsce na pół godziny.
2. Zaczynamy przygotowywać ciasto:
- do miski wkładamy masło o temperaturze pokojowej,
- rozbijamy jajko,
- wsypujemy cukier,
- wszystko mieszamy (bez fanatyzmu-nie trzeba ubijać),
- połącz ciasto z ciastem,
- przesiać mąkę i dodawać porcjami do przyszłego ciasta, mieszać,
- rozłóż ciasto na stole i ugniataj, smarując ręce olejem roślinnym, aż ciasto przestanie przyklejać się do rąk.
ciasto powinno być miękkie i posłuszne. Mąka może potrzebować trochę więcej lub trochę mniej (w zależności od jej jakości). Z ciasta formujemy kulkę, kładziemy ją na dnie głębokiego pojemnika, przykrywamy ręcznikiem i usuwamy w ciemne miejsce na godzinę. Gdy czas minie, zagniatamy ciasto i ponownie ugniatamy (nie wkładamy mąki).
3. Teraz tworzymy bułki:
- podziel ciasto na osiem części (jeśli Duże bułeczki są jak na zdjęciu, dla średniej wielkości bułek podziel ciasto na 16 części),
- z każdego kawałka ciasta tworzymy Kolobok,
- rozwałkuj bułki w ciastka,
- nasmaruj powierzchnię ciast olejem roślinnym,
- na wierzch tortilli posyp cukrem i cynamonem,
- zwiń każde ciasto rolką, a następnie złóż na pół, łącząc końce, wykonaj nacięcie na zagięciu i odwróć-okazało się, że bułka jest sercem.
4. Etap finałowy:
- przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia,
- układamy puste miejsca,
- pozostaw je na 15 minut,
- smarujemy powierzchnię bułek żółtkiem,
- wkładamy blachę do pieczenia do nagrzanego piekarnika na 15-25 minut (do zarumienienia). Temperatura piekarnika 180 stopni Celsjusza.
5. Podawaj bułeczki do herbaty i ciesz się! :)
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal / 100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal / 100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal / 100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g