bułeczki maślane

puszyste i słodkie bułeczki? Bardzo proste z tym przepisem! Przygotowanie bułek maślanych nie jest trudne, ale będziesz musiał podjąć wysiłek. Wynik jest tego wart, ponieważ bułeczki są cudownie przewiewne, bogate, słodkie. Możesz podawać je na herbatę w dzień wolny. Idealny jako uczta dla gości.
lasiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 24 % 15 g
węglowodany 65 % 41 g
323 kcal
IG: 5 / 0 / 95

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 20 min

1. Gotowanie ciasta:

- mleko podgrzewamy do temperatury 40 stopni,

- dodaj cukier i drożdże do mleka,

- wsypujemy mąkę,

- wszystko mieszamy i usuwamy w ciepłe miejsce na pół godziny.

2. Zaczynamy przygotowywać ciasto:

- do miski wkładamy masło o temperaturze pokojowej,

- rozbijamy jajko,

- wsypujemy cukier,

- wszystko mieszamy (bez fanatyzmu-nie trzeba ubijać),

- połącz ciasto z ciastem,

- przesiać mąkę i dodawać porcjami do przyszłego ciasta, mieszać,

- rozłóż ciasto na stole i ugniataj, smarując ręce olejem roślinnym, aż ciasto przestanie przyklejać się do rąk.

ciasto powinno być miękkie i posłuszne. Mąka może potrzebować trochę więcej lub trochę mniej (w zależności od jej jakości). Z ciasta formujemy kulkę, kładziemy ją na dnie głębokiego pojemnika, przykrywamy ręcznikiem i usuwamy w ciemne miejsce na godzinę. Gdy czas minie, zagniatamy ciasto i ponownie ugniatamy (nie wkładamy mąki).

3. Teraz tworzymy bułki:

- podziel ciasto na osiem części (jeśli Duże bułeczki są jak na zdjęciu, dla średniej wielkości bułek podziel ciasto na 16 części),

- z każdego kawałka ciasta tworzymy Kolobok,

- rozwałkuj bułki w ciastka,

- nasmaruj powierzchnię ciast olejem roślinnym,

- na wierzch tortilli posyp cukrem i cynamonem,

- zwiń każde ciasto rolką, a następnie złóż na pół, łącząc końce, wykonaj nacięcie na zagięciu i odwróć-okazało się, że bułka jest sercem.

4. Etap finałowy:

- przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia,

- układamy puste miejsca,

- pozostaw je na 15 minut,

- smarujemy powierzchnię bułek żółtkiem,

- wkładamy blachę do pieczenia do nagrzanego piekarnika na 15-25 minut (do zarumienienia). Temperatura piekarnika 180 stopni Celsjusza.

5. Podawaj bułeczki do herbaty i ciesz się! :)

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal / 100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal / 100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal / 100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g

Podobne przepisy