skład / składniki
metoda gotowania
lekko podgrzej mleko, aż będzie ciepłe. Przenieś do miski i dodaj 1/10 cukru. Dodaj szybko działające drożdże i dobrze wymieszaj.Przykryj miskę pokrywką lub czystym ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu na 10 do 15 minut, aby drożdże się aktywowały.
w międzyczasie rozpuść masło w kuchence mikrofalowej.
gdy tylko biała piana utworzy się na powierzchni miski, możesz przystąpić do dalszych działań. Połowę porcji roztopionego masła włożyć do masy z drożdżami, dodać sól i wymieszać.
przesiej mąkę pszenną (wystarczy Biała najwyższej jakości) przez sito. W małych porcjach włóż go do miski z drożdżami, a następnie zagnieść miękkie ciasto, które nie przykleja się do rąk. Możesz zagnieść ciasto za pomocą robota kuchennego lub rękami, najważniejsze jest, aby go nie mieszać - ciasto powinno pozostać miękkie jak puch. Włóż ciasto z powrotem do miski i ponownie przykryj pokrywką lub ręcznikiem. Pozostaw w ciepłym miejscu na około godzinę lub nieco dłużej, aby pasowało i zwiększało objętość.
następnie zagnieść ciasto, posypać mąką i podzielić na cztery równe części. Rozwałkuj każdy kawałek ciasta wałkiem do ciasta w cienkie kółko i posmaruj jego powierzchnię pozostałym stopionym masłem. Pokrój każde koło nożem do pizzy na 8 równych segmentów. A potem zwiń każdy z nich rękami w bajgiel, zaczynając od krawędzi i wewnątrz koła.
rozbij jajko na głęboki talerz i ubij trzepaczką w pianę. Wlej cukier do płaskiego dużego talerza.
zanurz każdy bajgiel najpierw w jajku, a następnie w cukrze ze wszystkich stron.
następnie ułóż bułeczki na blasze wyłożonej pergaminem. Pozostaw w cieple na pół godziny, aby ciasto ponownie pasowało.
włącz piekarnik na 180 stopni.
umieść bułeczki piec w rozgrzanym piekarniku przez około 35-40 minut, aż będą całkowicie ugotowane.
gdy bajgle pokryją się różową, apetyczną skórką - są gotowe! Pozwól im trochę ostygnąć i możesz rozpocząć degustację.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g