bułeczki posypane cukrem

pyszne bajgle! Po prostu polizaj palce! Bajgle posypane cukrem to proste i bardzo przystępne danie na rodzinną herbatę lub lekką przekąskę. Z najprostszych i najtańszych produktów uzyskuje się bardzo przytulne domowe wypieki. Szczególnie te słodkie bajgle uwielbiają dzieci - po prostu je uwielbiają!
SvetalisaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 11 % 7 g
węglowodany 79 % 52 g
291 kcal
IG: 4 / 0 / 96

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

lekko podgrzej mleko, aż będzie ciepłe. Przenieś do miski i dodaj 1/10 cukru. Dodaj szybko działające drożdże i dobrze wymieszaj.Przykryj miskę pokrywką lub czystym ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu na 10 do 15 minut, aby drożdże się aktywowały.

w międzyczasie rozpuść masło w kuchence mikrofalowej.

gdy tylko biała piana utworzy się na powierzchni miski, możesz przystąpić do dalszych działań. Połowę porcji roztopionego masła włożyć do masy z drożdżami, dodać sól i wymieszać.

przesiej mąkę pszenną (wystarczy Biała najwyższej jakości) przez sito. W małych porcjach włóż go do miski z drożdżami, a następnie zagnieść miękkie ciasto, które nie przykleja się do rąk. Możesz zagnieść ciasto za pomocą robota kuchennego lub rękami, najważniejsze jest, aby go nie mieszać - ciasto powinno pozostać miękkie jak puch. Włóż ciasto z powrotem do miski i ponownie przykryj pokrywką lub ręcznikiem. Pozostaw w ciepłym miejscu na około godzinę lub nieco dłużej, aby pasowało i zwiększało objętość.

następnie zagnieść ciasto, posypać mąką i podzielić na cztery równe części. Rozwałkuj każdy kawałek ciasta wałkiem do ciasta w cienkie kółko i posmaruj jego powierzchnię pozostałym stopionym masłem. Pokrój każde koło nożem do pizzy na 8 równych segmentów. A potem zwiń każdy z nich rękami w bajgiel, zaczynając od krawędzi i wewnątrz koła.

rozbij jajko na głęboki talerz i ubij trzepaczką w pianę. Wlej cukier do płaskiego dużego talerza.

zanurz każdy bajgiel najpierw w jajku, a następnie w cukrze ze wszystkich stron.

następnie ułóż bułeczki na blasze wyłożonej pergaminem. Pozostaw w cieple na pół godziny, aby ciasto ponownie pasowało.

włącz piekarnik na 180 stopni.

umieść bułeczki piec w rozgrzanym piekarniku przez około 35-40 minut, aż będą całkowicie ugotowane.

gdy bajgle pokryją się różową, apetyczną skórką - są gotowe! Pozwól im trochę ostygnąć i możesz rozpocząć degustację.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy