placki z makiem

Jak mama! Proste, szybkie i bardzo apetyczne! Domowi się spodoba! Świetne, pachnące placki. Idealny na rodzinną herbatę i świąteczny stół.
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 11 g
tłuszcze 32 % 21 g
węglowodany 52 % 34 g
378 kcal
IG: 15 / 0 / 85

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotowanie nadzienia: kilkakrotnie myjemy Mak cukierniczy, napełniamy wodą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gotuj na ogniu przez około godzinę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Spuść wodę z gotowego maku przez gazę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj z płynnym miodem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Aby uzyskać pożądaną konsystencję, dwukrotnie przepuszczamy nadzienie makowe przez maszynę do mięsa.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj surowe jajko, aby nadzienie się nie rozpadło.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ciasto na placki będzie przaśne: pamiętaj, aby przesiać mąkę,

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Palcami wykonujemy wgłębienie w środku i wypełniamy wgłębienie sekharem, solą, olejem roślinnym,

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj śmietanę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ostatnimi będą jajka. Z tego wszystkiego wyrabiamy ciasto.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ciasto w przeciwieństwie do drożdży nie jest wyjmowane na ciepło. a na zimno. 40 minut.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozwałkuj ciasto na 0,5 cm i wytnij okrągłe szklanki.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wypełnij środek nadzieniem makowym i uformuj placki.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Nasmaruj blachę do pieczenia olejem, ułóż gotowe ciasta w odstępach i piecz w piekarniku w temperaturze 200-220 stopni przez 15-20 minut.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Wyjmujemy z piekarnika. oliwić.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Pyszne jedzenie na śniadanie, lunch i kolację jest gotowe.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Miłej herbaty.

w drodze do pracy siedziała dziś w autobusie obok ładnej starszej pani. Trzymała na kolanach dużą papierową torbę, z której niesamowicie pachniało ciastem. A ponieważ nie mogłem zjeść śniadania, bardzo chciałem jeść. Albo śliniłem się bardzo wyraźnie, albo starsza pani okazała się miła, ale poczęstowała mnie wspaniałymi, jeszcze ciepłymi ciastami, a jednocześnie powiedziała mi, jak upiec placki z makiem.
 z przyjemnością dzielę się z wami przepisem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal/100g
  • Mak - 556   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy