skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Przygotowanie nadzienia: kilkakrotnie myjemy Mak cukierniczy, napełniamy wodą.
Krok 3:
Gotuj na ogniu przez około godzinę.
Krok 4:
Spuść wodę z gotowego maku przez gazę.
Krok 5:
Wymieszaj z płynnym miodem.
Krok 6:
Aby uzyskać pożądaną konsystencję, dwukrotnie przepuszczamy nadzienie makowe przez maszynę do mięsa.
Krok 7:
Dodaj surowe jajko, aby nadzienie się nie rozpadło.
Krok 8:
Ciasto na placki będzie przaśne: pamiętaj, aby przesiać mąkę,
Krok 9:
Palcami wykonujemy wgłębienie w środku i wypełniamy wgłębienie sekharem, solą, olejem roślinnym,
Krok 10:
Dodaj śmietanę.
Krok 11:
Ostatnimi będą jajka. Z tego wszystkiego wyrabiamy ciasto.
Krok 12:
Ciasto w przeciwieństwie do drożdży nie jest wyjmowane na ciepło. a na zimno. 40 minut.
Krok 13:
Rozwałkuj ciasto na 0,5 cm i wytnij okrągłe szklanki.
Krok 14:
Wypełnij środek nadzieniem makowym i uformuj placki.
Krok 15:
Nasmaruj blachę do pieczenia olejem, ułóż gotowe ciasta w odstępach i piecz w piekarniku w temperaturze 200-220 stopni przez 15-20 minut.
Krok 16:
Wyjmujemy z piekarnika. oliwić.
Krok 17:
Pyszne jedzenie na śniadanie, lunch i kolację jest gotowe.
Krok 18:
Miłej herbaty.
w drodze do pracy siedziała dziś w autobusie obok ładnej starszej pani. Trzymała na kolanach dużą papierową torbę, z której niesamowicie pachniało ciastem. A ponieważ nie mogłem zjeść śniadania, bardzo chciałem jeść. Albo śliniłem się bardzo wyraźnie, albo starsza pani okazała się miła, ale poczęstowała mnie wspaniałymi, jeszcze ciepłymi ciastami, a jednocześnie powiedziała mi, jak upiec placki z makiem.
z przyjemnością dzielę się z wami przepisem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g