ciasto bez nadzienia

bardzo proste, szybkie, z najbardziej konwencjonalnych produktów! Ciasto bez nadzienia to najprostszy przepis na pieczenie, który pomoże Ci upiec coś pysznego na herbatę z minimalnego zestawu składników. Dodanie osobno ubitych białek sprawia, że ciasto jest szczególnie puszyste i miękkie.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 16 % 10 g
węglowodany 73 % 47 g
306 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto bez nadzienia? Przygotuj jedzenie. Aby ciasto lepiej wyrosło i było bardziej puszyste, wyjmij je z lodówki z wyprzedzeniem, aby się rozgrzały. Weź mleko o dowolnej zawartości tłuszczu, olej rafinowany, bez zapachu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj i osusz jajka. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla. Oddziel białka od żółtek do różnych miski. Odłóż na razie białka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej mleko do żółtek i mieszaj trzepaczką, aż będzie gładkie. Następnie dodaj olej i ponownie wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej mąkę. Ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia. Wlej do niego proszek do pieczenia, sól i połowę cukru. Nie bój się soli w słodkich wypiekach-działa jak wzmacniacz smaku. Wymieszaj suche składniki łyżką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Odstawione białka zacznij ubijać mikserem na niskich obrotach. Gdy lekko wybielą, zwiększ prędkość. Nie przestając ubijać, wlej pozostały cukier do białek. Ubij białka, aż będą miękkie szczyty-masa powinna być gładka, biała i błyszcząca.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż ubite białka do masy żółtkowej za pomocą trzepaczki delikatnymi ruchami od dołu do góry.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie wsyp mąkę partiami, mieszając ciasto po każdym dodaniu. Powinno uzyskać jednorodną konsystencję ciasta jak gęsta śmietana.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Weź naczynie do pieczenia, posmaruj je kroplą oleju roślinnego. Mam Okrągły kształt d18cm. wlej do niego przygotowane ciasto.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25-30 minut. Sprawdź gotowość drewnianym patyczkiem — powinien wyjść suchy ze środka ciasta. Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika, ostudź i uwolnij z formy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podawaj ciasto do stołu. Możesz posypać go cukrem pudrem. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"   

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy