skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto bez nadzienia? Przygotuj jedzenie. Aby ciasto lepiej wyrosło i było bardziej puszyste, wyjmij je z lodówki z wyprzedzeniem, aby się rozgrzały. Weź mleko o dowolnej zawartości tłuszczu, olej rafinowany, bez zapachu.
Krok 2:
Umyj i osusz jajka. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla. Oddziel białka od żółtek do różnych miski. Odłóż na razie białka.
Krok 3:
Wlej mleko do żółtek i mieszaj trzepaczką, aż będzie gładkie. Następnie dodaj olej i ponownie wymieszaj.
Krok 4:
Przesiej mąkę. Ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia. Wlej do niego proszek do pieczenia, sól i połowę cukru. Nie bój się soli w słodkich wypiekach-działa jak wzmacniacz smaku. Wymieszaj suche składniki łyżką.
Krok 5:
Odstawione białka zacznij ubijać mikserem na niskich obrotach. Gdy lekko wybielą, zwiększ prędkość. Nie przestając ubijać, wlej pozostały cukier do białek. Ubij białka, aż będą miękkie szczyty-masa powinna być gładka, biała i błyszcząca.
Krok 6:
Włóż ubite białka do masy żółtkowej za pomocą trzepaczki delikatnymi ruchami od dołu do góry.
Krok 7:
Następnie wsyp mąkę partiami, mieszając ciasto po każdym dodaniu. Powinno uzyskać jednorodną konsystencję ciasta jak gęsta śmietana.
Krok 8:
Weź naczynie do pieczenia, posmaruj je kroplą oleju roślinnego. Mam Okrągły kształt d18cm. wlej do niego przygotowane ciasto.
Krok 9:
Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25-30 minut. Sprawdź gotowość drewnianym patyczkiem — powinien wyjść suchy ze środka ciasta. Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika, ostudź i uwolnij z formy.
Krok 10:
Podawaj ciasto do stołu. Możesz posypać go cukrem pudrem. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g