ciasteczka solankowe z pomidorów
skład / składniki
18
porcje:
metoda gotowania
w misce wymieszaj 8 łyżek oleju roślinnego i solanki, dodaj 80 gr. cukier, jedna trzecia łyżeczki sody, szklanka mąki bez góry(150 gr.). Ciasto powinno być gęste(aby łyżka stała).
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Ciasto rozprowadzamy łyżeczką na lekko nasmarowanym pergaminie (upiekłam na silikonowej macie, nie trzeba go smarować). Układamy półfabrykaty w pewnej odległości od siebie, ponieważ ciasteczka znacznie się zwiększają i rozmazują podczas pieczenia. Posyp cukrem na wierzchu przedmiotu obrabianego. Piec 8-12 minut do zrumienienia. Z tej porcji ciasta dostałem 18 pysznych ciasteczek.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Solanka - 1 kcal/100g