ciasteczka solankowe z pomidorów

Te pyszne ciasteczka solankowe gotują się tylko przez 15 minut. Ciasteczka według tego przepisu są przygotowywane z minimum produktów i tylko 15 minut wraz z pieczeniem. Idealnie nadaje się do chudego stołu, a także do codziennego picia herbaty. Smak solanki w nim absolutnie nie jest odczuwalny. Możesz udekorować ciasteczka w świąteczny sposób i podarować je znajomym jako prezent.
TatianaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 3 g
tłuszcze 40 % 26 g
węglowodany 55 % 36 g
392 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

Czas gotowania: 15 min

w misce wymieszaj 8 łyżek oleju roślinnego i solanki, dodaj 80 gr. cukier, jedna trzecia łyżeczki sody, szklanka mąki bez góry(150 gr.). Ciasto powinno być gęste(aby łyżka stała).

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Ciasto rozprowadzamy łyżeczką na lekko nasmarowanym pergaminie (upiekłam na silikonowej macie, nie trzeba go smarować). Układamy półfabrykaty w pewnej odległości od siebie, ponieważ ciasteczka znacznie się zwiększają i rozmazują podczas pieczenia. Posyp cukrem na wierzchu przedmiotu obrabianego. Piec 8-12 minut do zrumienienia. Z tej porcji ciasta dostałem 18 pysznych ciasteczek.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Solanka - 1   kcal/100g

Podobne przepisy