ciasto francuskie z twarogiem

pyszne słodkie ciasto-chrupiące ciasto francuskie i delikatne nadzienie twarogowe! Takie ciasto niewątpliwie spodoba się każdemu, nawet tym, którzy nie lubią twarogu. Chrupiąca skórka ciasta francuskiego i delikatne nadzienie twarogowe nie pozostawiają nikogo obojętnym. Oczywiście ciasto francuskie można kupić w sklepie. Ale lepiej ugotować go w domu. Ciasto francuskie przaśne można przygotować dość szybko i prosto, a wypieki z niego są bardzo smaczne, przewiewne i chrupiące. Najważniejsze jest przestrzeganie kilku prostych zasad, a ciasto na pewno się uda.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 9 g
tłuszcze 33 % 17 g
węglowodany 50 % 26 g
284 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Z określonej liczby składników uzyskuje się dwa plecione ciasta z twarogiem. Dlatego, jeśli chcesz, możesz zmniejszyć liczbę składników o połowę lub zostawić połowę ciasta do zamrożenia. Jest dobrze przechowywany w zamrażarce, a następnie można go rozmrozić i użyć do dowolnego wypieku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W szklance ciepłej wody (Około 30 stopni) rozpuść cukier i sól. Wyjmij masło z lodówki i pozwól mu zmięknąć w temperaturze pokojowej. Głównym sekretem uzyskania dobrego ciasta francuskiego jest użycie wysokiej jakości masła.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej mieszaninę do miski, wbij do niej jajko. Wstrząsać. Dodaj łyżkę octu (9%). Wymieszaj mieszaninę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej przesianą mąkę do tej mieszanki w częściach. I zagnieść ciasto. Mąka może zająć trochę więcej lub mniej, zależy to od jakości produktu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ciasto powinno być elastyczne i miękkie, nie przyklejać się do rąk. Zwijamy go w piłkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zmiękczone masło dzielimy na cztery równe kawałki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ciasto jest również podzielone na 4 równe kawałki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozwałkuj każdy kawałek ciasta na wytłoczonej desce w cienką prostokątną warstwę o grubości około 3 mm.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posmaruj go masłem, równomiernie rozprowadzając na cieście szpatułką. Na każdy kawałek ciasta kawałek masła.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na wałku do ciasta natłuszczonym olejem roślinnym owijamy ciasto i kroimy wzdłuż, wyjmujemy wałek do ciasta.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    I ponownie złóż ciasto w poprzek. Robimy to ze wszystkimi kawałkami ciasta. Gotowe ciasto francuskie owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin. W międzyczasie przygotuj nadzienie do ciasta.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Twarożek lepiej jest wziąć naturalny rustykalny, ciasto z takim nadzieniem okazuje się bardzo smaczne. Jajko dzieli się na dwie części, połowa trafi do twarogu, a druga do smarowania ciasta. To wystarczy. Do miski z twarogiem dodaj cukier i szczyptę soli, jajko i szczyptę waniliny. Wszystko wcieramy w jednorodną masę.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Natychmiast ugotuj kruszonkę. W małej filiżance wymieszaj posiekane masło, cukier i mąkę, zmiel wszystko na okruchy. Przygotowując ciasto, włóż kruszonkę do lodówki, aby olej się nie stopił. Schłodzone ciasto rozwałkować na cienką prostokątną warstwę.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Na obu końcach (z dłuższych boków) wykonujemy cięcia pod kątem, ale nie docierając do środka. Rozłóż nadzienie twarogowe na środku.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Zawijamy końce ciasta, splatając warkocz z ciasta z nadzieniem.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Na wierzch posmaruj ciasto ubitym jajkiem.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Posyp kruszonką. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Drugi sekret udanego pieczenia ciasta francuskiego, produkty z niego muszą być pieczone w maksymalnej temperaturze.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Wyjmij rumiane ciasto z twarogiem. Pozwól mu trochę ostygnąć i podawaj z herbatą. Miłego picia herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy