skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Z określonej liczby składników uzyskuje się dwa plecione ciasta z twarogiem. Dlatego, jeśli chcesz, możesz zmniejszyć liczbę składników o połowę lub zostawić połowę ciasta do zamrożenia. Jest dobrze przechowywany w zamrażarce, a następnie można go rozmrozić i użyć do dowolnego wypieku.
Krok 2:
W szklance ciepłej wody (Około 30 stopni) rozpuść cukier i sól. Wyjmij masło z lodówki i pozwól mu zmięknąć w temperaturze pokojowej. Głównym sekretem uzyskania dobrego ciasta francuskiego jest użycie wysokiej jakości masła.
Krok 3:
Wlej mieszaninę do miski, wbij do niej jajko. Wstrząsać. Dodaj łyżkę octu (9%). Wymieszaj mieszaninę.
Krok 4:
Wlej przesianą mąkę do tej mieszanki w częściach. I zagnieść ciasto. Mąka może zająć trochę więcej lub mniej, zależy to od jakości produktu.
Krok 5:
Ciasto powinno być elastyczne i miękkie, nie przyklejać się do rąk. Zwijamy go w piłkę.
Krok 6:
Zmiękczone masło dzielimy na cztery równe kawałki.
Krok 7:
Ciasto jest również podzielone na 4 równe kawałki.
Krok 8:
Rozwałkuj każdy kawałek ciasta na wytłoczonej desce w cienką prostokątną warstwę o grubości około 3 mm.
Krok 9:
Posmaruj go masłem, równomiernie rozprowadzając na cieście szpatułką. Na każdy kawałek ciasta kawałek masła.
Krok 10:
Na wałku do ciasta natłuszczonym olejem roślinnym owijamy ciasto i kroimy wzdłuż, wyjmujemy wałek do ciasta.
Krok 11:
I ponownie złóż ciasto w poprzek. Robimy to ze wszystkimi kawałkami ciasta. Gotowe ciasto francuskie owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin. W międzyczasie przygotuj nadzienie do ciasta.
Krok 12:
Twarożek lepiej jest wziąć naturalny rustykalny, ciasto z takim nadzieniem okazuje się bardzo smaczne. Jajko dzieli się na dwie części, połowa trafi do twarogu, a druga do smarowania ciasta. To wystarczy. Do miski z twarogiem dodaj cukier i szczyptę soli, jajko i szczyptę waniliny. Wszystko wcieramy w jednorodną masę.
Krok 13:
Natychmiast ugotuj kruszonkę. W małej filiżance wymieszaj posiekane masło, cukier i mąkę, zmiel wszystko na okruchy. Przygotowując ciasto, włóż kruszonkę do lodówki, aby olej się nie stopił. Schłodzone ciasto rozwałkować na cienką prostokątną warstwę.
Krok 14:
Na obu końcach (z dłuższych boków) wykonujemy cięcia pod kątem, ale nie docierając do środka. Rozłóż nadzienie twarogowe na środku.
Krok 15:
Zawijamy końce ciasta, splatając warkocz z ciasta z nadzieniem.
Krok 16:
Na wierzch posmaruj ciasto ubitym jajkiem.
Krok 17:
Posyp kruszonką. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Drugi sekret udanego pieczenia ciasta francuskiego, produkty z niego muszą być pieczone w maksymalnej temperaturze.
Krok 18:
Wyjmij rumiane ciasto z twarogiem. Pozwól mu trochę ostygnąć i podawaj z herbatą. Miłego picia herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g