Babeczka z płatkami kokosowymi i bananami

Delikatna babeczka o magicznym owocowym smaku. Z pewnością wielu lubi gromadzić bliskich, krewnych lub przyjaciół w swoim domu i cieszyć się przyjemną komunikacją. Cóż, jakie spotkanie obejdzie się bez herbaty z domowymi wypiekami. Wypieki wykonane własnymi rękami zawsze tworzą ciepłą, przyjazną atmosferę w domu. Babeczka bananowo-kokosowa będzie w sam raz i zajmie centralne miejsce na stole wśród kubków z aromatyczną herbatą i rozet z dżemem. Nikt nie zrezygnuje z kawałka babeczki kuszącej swoim przepysznym słodkim smakiem!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 27 % 15 g
węglowodany 63 % 35 g
296 kcal
IG: 3 / 11 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zrobić babeczkę bananowo-kokosową, potrzebujesz: jajek, cukru, cukru waniliowego, masła roślinnego i masła, wiórków kokosowych, banana, cytryny, proszku do pieczenia i mąki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj cytrynę, wytrzyj do sucha. Usuń skórkę z całej cytryny, wyciśnij 30 ml soku z cytryny. Do soku potrzebujesz mniej więcej połowy owoców.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Banan najlepiej wziąć dojrzały, miękki. Obierz owoce, ugniataj widelcem do stanu puree.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do puree bananowego dodaj masło zmiękczone w temperaturze pokojowej i olej roślinny, cukier, cukier waniliowy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ubij wszystko mikserem na puszystą masę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj po jednym jajku, dobrze ubijając po każdym. Odkładamy mikser, nie będziemy go już potrzebować.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj skórkę i sok z cytryny do powstałej masy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj płatki kokosowe, dobrze wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj mąkę przesianą proszkiem do pieczenia. Szybko zagniataj jednorodne ciasto o konsystencji gęstej śmietany.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przenieś ciasto do przygotowanej formy, wyrównaj. W zależności od jakości formy, jeśli to konieczne, posmaruj ją olejem lub przykryj pergaminem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut. Gotowość sprawdzamy drewnianym szpikulcem. Jeśli jest sucha, ciastko zostało upieczone. Gotowe wypieki wyjmujemy z piekarnika, pozostawiamy do ostygnięcia i wyjmujemy z formy. Przed podaniem możesz posypać ciasto cukrem pudrem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Pokrój babeczkę na porcje i podawaj. Smacznego!

jeśli masz zalegające banany, przespałeś się, możesz łatwo znaleźć dla nich zastosowanie. Ten przepis to wspaniała opcja pieczenia z tym słodkim owocem. Dodatek skórki cytryny i wiórków kokosowych wzbogaca babeczkę o owocowe smaki. Wypieki mają delikatną, kruchą strukturę.
zamiast cytryny możesz użyć pomarańczy. Alternatywą dla cukru waniliowego może być zwykła wanilina.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wiórki kokosowe - 592   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy