skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby zrobić babeczkę bananowo-kokosową, potrzebujesz: jajek, cukru, cukru waniliowego, masła roślinnego i masła, wiórków kokosowych, banana, cytryny, proszku do pieczenia i mąki.
Krok 2:
Umyj cytrynę, wytrzyj do sucha. Usuń skórkę z całej cytryny, wyciśnij 30 ml soku z cytryny. Do soku potrzebujesz mniej więcej połowy owoców.
Krok 3:
Banan najlepiej wziąć dojrzały, miękki. Obierz owoce, ugniataj widelcem do stanu puree.
Krok 4:
Do puree bananowego dodaj masło zmiękczone w temperaturze pokojowej i olej roślinny, cukier, cukier waniliowy.
Krok 5:
Ubij wszystko mikserem na puszystą masę.
Krok 6:
Dodaj po jednym jajku, dobrze ubijając po każdym. Odkładamy mikser, nie będziemy go już potrzebować.
Krok 7:
Dodaj skórkę i sok z cytryny do powstałej masy.
Krok 8:
Dodaj płatki kokosowe, dobrze wymieszaj.
Krok 9:
Dodaj mąkę przesianą proszkiem do pieczenia. Szybko zagniataj jednorodne ciasto o konsystencji gęstej śmietany.
Krok 10:
Przenieś ciasto do przygotowanej formy, wyrównaj. W zależności od jakości formy, jeśli to konieczne, posmaruj ją olejem lub przykryj pergaminem.
Krok 11:
Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut. Gotowość sprawdzamy drewnianym szpikulcem. Jeśli jest sucha, ciastko zostało upieczone. Gotowe wypieki wyjmujemy z piekarnika, pozostawiamy do ostygnięcia i wyjmujemy z formy. Przed podaniem możesz posypać ciasto cukrem pudrem.
Krok 12:
Pokrój babeczkę na porcje i podawaj. Smacznego!
jeśli masz zalegające banany, przespałeś się, możesz łatwo znaleźć dla nich zastosowanie. Ten przepis to wspaniała opcja pieczenia z tym słodkim owocem. Dodatek skórki cytryny i wiórków kokosowych wzbogaca babeczkę o owocowe smaki. Wypieki mają delikatną, kruchą strukturę.
zamiast cytryny możesz użyć pomarańczy. Alternatywą dla cukru waniliowego może być zwykła wanilina.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Banany - 89 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wiórki kokosowe - 592 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g