skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić biszkopt na wrzącej wodzie? Przygotuj niezbędne składniki. Weź duże, wybrane i świeże jajka. Jeśli jajka są małe, weź 1 więcej. Jajka powinny mieć temperaturę pokojową, więc wcześniej wyjmij je z lodówki. Możesz zastąpić wanilinę łyżeczką 1. cukier waniliowy i wlej go ze zwykłym cukrem do jajek (Krok 1). Weź mąkę najwyższej jakości o zawartości białka nie większej niż 10,3 g.
Krok 2:
Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i wanilią do osobnej miski. Ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
Krok 3:
W misce rozbij jajka o temperaturze pokojowej. Zacznij ubijać mikserem na niskich obrotach, stopniowo zwiększając prędkość do maksymalnej. Wlej cały cukier w częściach. Ubijaj, aż Puszysta, stabilna Piana i masa się rozjaśni. Mieszanina powinna wzrosnąć 3-4 razy. Ale ważne jest, aby nie przebijać jaj: masa powinna być bujna i mieć wiele małych pęcherzyków powietrza. Jeśli ubijasz zbyt długo, aż będzie gęsty, ciasto nie wzrośnie podczas pieczenia.
Krok 4:
Dodaj mieszaninę mąki do ubitych jajek w 2-3 krokach, delikatnie mieszając masę silikonową szpatułką od góry do dołu, uważając, aby ciasto nie osiadło i rozbijając wszystkie grudki mąki. Wolę mieszać ciasto mikserem na najniższych obrotach. Wystarczy krótko wymieszać, aby nie przebić jajek. Ponadto po wymieszaniu szpatułką w cieście mogą pozostać małe grudki mąki, które łatwo przeoczyć.
Krok 5:
Wlej do ciasta bezwonny olej roślinny i wrzącą wodę.
Krok 6:
Szybko i dokładnie wymieszaj ciasto, sięgając do dna, ponieważ cały płyn szybko wycieka na dno miski. W wyniku mieszania masa nie powinna stracić blasku, ale zyskać elastyczność i zachować małe pęcherzyki na powierzchni.
Krok 7:
Przykryj spód naczynia do pieczenia o średnicy 20 cm pergaminem i posmaruj masłem. Wlać ciasto do formy. Piec biszkopt w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 40 minut (czas należy określić w piekarniku). W żadnym wypadku nie otwieraj drzwi przez pierwsze 30 minut, w przeciwnym razie biszkopt natychmiast się uspokoi.*
Krok 8:
Sprawdź gotowość biszkoptu podczas pieczenia szpikulcem-powinien wyjść suchy. Ale zacznij sprawdzać dopiero pod koniec pieczenia. A jeśli okruchy przykleją się do szpikulca, oznacza to, że ciasto nie jest upieczone. Jeśli zauważysz, że wierzch jest już zarumieniony, a ciasto nie jest jeszcze gotowe, przykryj formę podwójnym arkuszem folii. Gotowy biszkopt można pozostawić w schłodzonym piekarniku na 10 minut.
Krok 9:
Aby biszkopt się nie opalił, odwróć go na ruszt i schłodź do temperatury pokojowej.
Krok 10:
W zależności od wielkości formy biszkopt będzie miał różną grubość. W formie 20 cm uzyskuje się grubość 6-7 cm, jest to standardowa grubość biszkoptu na ciasto w 3 ciastach. Gdy ostygnie, może się nieco uspokoić, ale równomiernie na całej powierzchni. Jest w porządku, jeśli biszkopt nie spadnie w środku. W przekroju widać, że ciasto jest równomiernie upieczone.
* ciasto powinno rosnąć równomiernie, na całym obszarze. Jeśli na powierzchni utworzy się wysoki guzek, musisz nieco obniżyć temperaturę, jeśli wręcz przeciwnie, herbatnik spadnie w środku, temperatura musi zostać podniesiona. I lepiej nie odchodzić od piekarnika, aby dostosować jego działanie na czas.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal / 100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g