skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty do przygotowania ciasta.
Krok 2:
Przesiej 350 gramów mąki do miski. Dodaj drożdże, dobrze wymieszaj.
Krok 3:
Lekko podgrzej wodę do temperatury około 38 stopni. Powinien być przyjemnie ciepły, ale nie gorący. W przeciwnym razie w kontakcie z nim drożdże mogą umrzeć. Dodaj sól, cukier i olej roślinny do wody.
Krok 4:
Wlej wodę do mąki. Zagnieść ciasto. Najpierw ugniataj łyżką, a następnie rękami. Ciasto szybko stanie się gładkie, elastyczne i nie klei się. W procesie ugniatania może być potrzebna mąka, użyj pozostałych 50 gramów. Przykryj miskę i pozostaw ciasto w ciepłym miejscu na 30 do 40 minut. Ciasto drożdżowe zawsze wkładam do piekarnika z włączonym światłem.
Krok 5:
Gdy ciasto rośnie, przygotuj nadzienie.
Krok 6:
Zetrzyj ser na grubej tarce, odłóż trochę na bok, będą musiały posypać chaczapuri na wierzchu. Natrzyj również masło. Wymieszaj ser i masło.
Krok 7:
Ciasto zwiększy się 2 razy po wyrośnięciu.
Krok 8:
Oddziel połowę ciasta. Połóż go na posypanej mąką powierzchni roboczej. Rozwałkuj ciasto na okrąg o grubości około 5 mm. połóż połowę nadzienia serowego na środku przedmiotu obrabianego, równomiernie go rozprowadź.
Krok 9:
Zbierz brzegi ciasta w kierunku środka w supeł, ściśnij.
Krok 10:
Delikatnie rozwałkuj półfabrykat wałkiem do ciasta w cienką tortillę. Odwróć go szwem w dół. Użyj noża, aby zrobić mały otwór w środku, aby umożliwić ucieczkę pary.
Krok 11:
Przenieś tortillę na blachę wyłożoną pergaminem lub natłuszczoną. Posmaruj wierzch ubitym jajkiem. Posyp odstawionym serem.
Krok 12:
Piecz chaczapuri w piekarniku w temperaturze 200°C przez około 20 minut na złoty kolor. Wyjmij z piekarnika i natychmiast posmaruj masłem. Podawaj chaczapuri na gorąco. Smacznego!
podobnie uformuj i upiecz chaczapuri z drugiej połowy ciasta.
możesz nie posypać tortilli serem na wierzchu, ale po prostu upiec chaczapuri posmarowane jajkiem. Tak też będzie pysznie. Ale z serem okazuje się również piękny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal / 100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Suluguni - 290 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal / 100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g