chaczapuri z serem suluguni

najpopularniejszy rodzaj gruzińskiego pieczenia w domu! Przygotowanie chaczapuri wcale nie jest trudne, przepis jest prosty i szybki. Okazują się miękkie, z lepkim nadzieniem serowym, bardzo smaczne! Szczególnie dobre są chaczapuri na gorąco, posmarowane masłem.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 12 g
tłuszcze 36 % 18 g
węglowodany 40 % 20 g
289 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty do przygotowania ciasta.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej 350 gramów mąki do miski. Dodaj drożdże, dobrze wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Lekko podgrzej wodę do temperatury około 38 stopni. Powinien być przyjemnie ciepły, ale nie gorący. W przeciwnym razie w kontakcie z nim drożdże mogą umrzeć. Dodaj sól, cukier i olej roślinny do wody.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej wodę do mąki. Zagnieść ciasto. Najpierw ugniataj łyżką, a następnie rękami. Ciasto szybko stanie się gładkie, elastyczne i nie klei się. W procesie ugniatania może być potrzebna mąka, użyj pozostałych 50 gramów. Przykryj miskę i pozostaw ciasto w ciepłym miejscu na 30 do 40 minut. Ciasto drożdżowe zawsze wkładam do piekarnika z włączonym światłem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy ciasto rośnie, przygotuj nadzienie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zetrzyj ser na grubej tarce, odłóż trochę na bok, będą musiały posypać chaczapuri na wierzchu. Natrzyj również masło. Wymieszaj ser i masło.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ciasto zwiększy się 2 razy po wyrośnięciu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Oddziel połowę ciasta. Połóż go na posypanej mąką powierzchni roboczej. Rozwałkuj ciasto na okrąg o grubości około 5 mm. połóż połowę nadzienia serowego na środku przedmiotu obrabianego, równomiernie go rozprowadź.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zbierz brzegi ciasta w kierunku środka w supeł, ściśnij.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Delikatnie rozwałkuj półfabrykat wałkiem do ciasta w cienką tortillę. Odwróć go szwem w dół. Użyj noża, aby zrobić mały otwór w środku, aby umożliwić ucieczkę pary.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przenieś tortillę na blachę wyłożoną pergaminem lub natłuszczoną. Posmaruj wierzch ubitym jajkiem. Posyp odstawionym serem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Piecz chaczapuri w piekarniku w temperaturze 200°C przez około 20 minut na złoty kolor. Wyjmij z piekarnika i natychmiast posmaruj masłem. Podawaj chaczapuri na gorąco. Smacznego!

podobnie uformuj i upiecz chaczapuri z drugiej połowy ciasta.
możesz nie posypać tortilli serem na wierzchu, ale po prostu upiec chaczapuri posmarowane jajkiem. Tak też będzie pysznie. Ale z serem okazuje się również piękny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal / 100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Suluguni - 290   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal / 100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy