skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby zrobić to ciasto, potrzebujemy czterech ciast: pierwsze dwa są prostokątne, drugie dwa są okrągłe. Ciasto na wszystkie ciasta robimy to samo. Na każde ciasto łączymy jedną szklankę mąki i cukru, 2 łyżeczki skrobi, półtorej łyżeczki sody (gaszonej), dwa jajka i szklankę kwaśnej śmietany. Dodaj suszoną żurawinę do ciasta na pierwsze ciasto. Mieszać.
Krok 2:
Wlej ciasto do prostokątnej formy, którą należy przykryć pergaminem. Do pieczenia pozostałych ciast używamy również pergaminu.
Krok 3:
Piecz to ciasto, jak wszystkie następne, w temperaturze 180 stopni przez dwadzieścia minut.
Krok 4:
Dodaj orzechy włoskie do ciasta na drugie ciasto.
Krok 5:
Piec prostokątne ciasto.
Krok 6:
Dodaj suszone wiśnie i suszone morele do ciasta na trzecie ciasto. W czwartym nic nie wkładamy.
Krok 7:
Pieczemy dwa okrągłe ciasta.
Krok 8:
Następnie robimy krem z cukru budyniowego, łącząc jajko, cukier, cukier waniliowy, mąkę i śmietanę, gotujemy wszystko w łaźni wodnej, cały czas mieszając, aż będzie gęsta. Dwieście gramów oleju schładzamy i ubijamy osobno. Następnie jedna łyżka. l. dodaj krem śmietanowy do oleju, po każdej łyżce ubij go. Przed ubijaniem konieczne jest, aby temperatura kremu i oleju była równa. Pierwszy krem jest zrobiony.
Krok 9:
Przejdź do drugiego kremu, ubij masło i stopniowo dodawaj mleko skondensowane, ubijaj, aż masa stanie się bujna.
Krok 10:
Teraz robimy samo ciasto. Smarujemy pierwsze prostokątne ciasto kremem śmietanowym. Następnie kładziemy na nim drugie ciasto.
Krok 11:
To samo z okrągłymi ciastami. Następnie pokrój okrągłe ciasta na dwie identyczne części wzdłuż.
Krok 12:
W jednej połowie smarujemy wierzch kremem i kładziemy na nim 2.
Krok 13:
Po bokach prostokątnych ciast wykonujemy 4 półokrągłe wgłębienia na koła.
Krok 14:
Zmniejsz półkolistą część ciasta, aby mogła być kabiną i zainstaluj na prostokątnych ciastach (na ich podstawie).
Krok 15:
Zmiel wszystkie skrawki blenderem i zrób z nich wybrzuszenia maszyny.
Krok 16:
Smarujemy maszynę kremem olejowym.
Krok 17:
Wykonujemy koła z ciasteczek czekoladowych i przyklejamy je kremem maślanym, wycinamy środek kół z białego mastyksu.
Krok 18:
Następnie uszczelniamy maszynę mastyksem. Zrobiłem biały mastyk z Marshmallow.
Krok 19:
Biały mastyk jest pomalowany barwnikiem spożywczym (czerwonym). Ciasto na cztery i pół kilograma.
chcę opowiedzieć historię stworzenia tego ciasta.... Moja przyjaciółka dzwoni do mnie i mówi, że jej znajomi chcą zamówić ciasto, i zastosowała "zakazane" techniki, aby mnie do tego przekonać....poddałam się namowom i zgodziłam się. Ale zapomniała mi powiedzieć, jakiego ciasta potrzebują. Tydzień później powiedziano mi, że potrzebują ciasta 3D w kształcie samochodu z kreskówki "Cars" Mcvin...a potem oszalałam, bo nic takiego nie robiłam i nawet nie wiedziałam, jak upiec ciasto z mastyksu, a tu odpowiedzialność...ciasto na zamówienie!!! Aktywnie zacząłem odmawiać, ale w odpowiedzi usłyszałem, że jak się okaże, będzie, roszczenia zostaną anulowane. I musiałem wziąć na siebie przytłaczający ciężar i zacząć tworzyć tę maszynę...Nie mogę przekazać Ci całego procesu, myśli i emocji, ale powiem krótko...to było coś, wszystko szło na krzywiznę. Postanowiłem więc wystawić to ciasto dla dzieci, nie oceniaj surowo...w końcu to moje pierwsze doświadczenie w robieniu takich ciast.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Żurawina - 26 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia w puszkach - 61 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Suszone morele - 215 kcal/100g
- Uruk - 290 kcal/100g
- Brzoskwinie suszone - 254 kcal/100g
- Soda oczyszczona - 0 kcal/100g
- Barwnik spożywczy - 0 kcal/100g
- Mastyks - 393 kcal/100g