Indyk z pieczarkami

gotowanie indyka z grzybami jest dziecinnie proste! To danie z trzech głównych składników można przygotować na różne sposoby: dusić na patelni w tej samej śmietanie, smażyć razem bez śmietany. Proponuję opcję pieczenia. Z rozładowania-włożyłem minutnik do piekarnika i zapomniałem. Oprócz pieczarek indyka można gotować z innymi grzybami. Z kurkami okaże się bardzo smaczny, ale w tym przypadku radzę zastąpić śmietanę śmietaną 20% tłuszczu. Użyłem filetów z uda, ale mięso z piersi okaże się równie smaczne.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 73 % 11 g
tłuszcze 27 % 4 g
węglowodany 0 % 0 g
83 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić indyka z pieczarkami? Przygotuj składniki. Do gotowania potrzebujemy: filet z indyka (z piersi lub uda), pieczarki, czosnek, śmietana, bulion mięsny (mój kurczak), olej roślinny, masło, czarny pieprz i sól.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Filety z indyka umyć, osuszyć i pokroić na średnie kawałki. Możesz wziąć filet z piersi lub mięso z uda.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj pieczarki, osusz. Pokrój duże grzyby na ćwiartki, średnie na pół, a małe można tak zostawić.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozcieńczyć śmietanę wodą, dodać przyprawy i wymieszać.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż mięso z indyka i pieczarki do naczynia do pieczenia wysmarowanego olejem roślinnym.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Napełnij mięso grzybami rozcieńczoną śmietaną. Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 180°C na około 40 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyjmij indyka z piekarnika, ułóż na talerzach. Podawaj danie na gorąco z dowolnym dodatkiem, takim jak tłuczone ziemniaki lub ryż. Smacznego!

mięso z indyka jest uważane za jedno z najbardziej dietetycznych. Indyk & amp; ndash; produkt niskokaloryczny. Wartość energetyczna zależy nie tylko od metody przygotowania, ale także od części, z której została wycięta. Najmniej kalorii znajduje się w piersi.

jednak mięso z indyka jest cenione nie tylko za niską kaloryczność, ale także za bogaty skład. Indyk jest pełen witamin (B6, B2, B12, PP) i minerałów. Mięso drobiowe ma wysoką zawartość fosforu (w tej substancji mięso z indyka jest równe rybom), sodu (przewyższa nawet cielęcinę w tym wskaźniku), żelaza (Fe w indyku zawiera wiele razy więcej niż w kurczaku i 2 razy więcej niż w wołowinie). W składzie mięsa znaleziono między innymi magnez, selen, wapń, potas, siarkę, jod, mangan.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

zamiast pieczarek możesz wziąć suszone grzyby(będą potrzebować 5-6 razy mniej niż świeże). Pamiętaj, aby je wypłukać, a następnie namoczyć przed gotowaniem (około 2-3 godzin).

weź pod uwagę, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Filet z indyka - 84   kcal/100g

Podobne przepisy