skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić indyka z pieczarkami? Przygotuj składniki. Do gotowania potrzebujemy: filet z indyka (z piersi lub uda), pieczarki, czosnek, śmietana, bulion mięsny (mój kurczak), olej roślinny, masło, czarny pieprz i sól.
Krok 2:
Filety z indyka umyć, osuszyć i pokroić na średnie kawałki. Możesz wziąć filet z piersi lub mięso z uda.
Krok 3:
Umyj pieczarki, osusz. Pokrój duże grzyby na ćwiartki, średnie na pół, a małe można tak zostawić.
Krok 4:
Rozcieńczyć śmietanę wodą, dodać przyprawy i wymieszać.
Krok 5:
Włóż mięso z indyka i pieczarki do naczynia do pieczenia wysmarowanego olejem roślinnym.
Krok 6:
Napełnij mięso grzybami rozcieńczoną śmietaną. Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 180°C na około 40 minut.
Krok 7:
Wyjmij indyka z piekarnika, ułóż na talerzach. Podawaj danie na gorąco z dowolnym dodatkiem, takim jak tłuczone ziemniaki lub ryż. Smacznego!
mięso z indyka jest uważane za jedno z najbardziej dietetycznych. Indyk & amp; ndash; produkt niskokaloryczny. Wartość energetyczna zależy nie tylko od metody przygotowania, ale także od części, z której została wycięta. Najmniej kalorii znajduje się w piersi.
jednak mięso z indyka jest cenione nie tylko za niską kaloryczność, ale także za bogaty skład. Indyk jest pełen witamin (B6, B2, B12, PP) i minerałów. Mięso drobiowe ma wysoką zawartość fosforu (w tej substancji mięso z indyka jest równe rybom), sodu (przewyższa nawet cielęcinę w tym wskaźniku), żelaza (Fe w indyku zawiera wiele razy więcej niż w kurczaku i 2 razy więcej niż w wołowinie). W składzie mięsa znaleziono między innymi magnez, selen, wapń, potas, siarkę, jod, mangan.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
zamiast pieczarek możesz wziąć suszone grzyby(będą potrzebować 5-6 razy mniej niż świeże). Pamiętaj, aby je wypłukać, a następnie namoczyć przed gotowaniem (około 2-3 godzin).
weź pod uwagę, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Filet z indyka - 84 kcal/100g