ciasto z mrożonymi malinami
skład / składniki
10
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie produkty.
Krok 2:
Ubij zmiękczone masło z cukrem.
Krok 3:
Dodaj surowe jajka i ubij.
Krok 4:
Wsyp mąkę proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszaj ciasto trzepaczkami.
Krok 5:
Dodaj mrożone maliny, zachowaj kilka jagód na wierzchnią warstwę.
Krok 6:
Włóż arkusz pergaminu do formy i posmaruj go olejem. Wlać ciasto i rozprowadzić maliny.
Krok 7:
Upiecz ciasto w piekarniku w temperaturze 190 stopni. Gotuje się przez około 25 minut, gotowość należy sprawdzić drewnianym patyczkiem. Ciasto malinowe podawać na ciepło z herbatą. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Malina - 42 kcal/100g
- Maliny świeżo mrożone słodkie - 50 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g