mrożone ciasto malinowe

pachnące i pyszne ciasto malinowe! . Ciasto z mrożonymi malinami jest wygodne do przygotowania na przybycie gości. Jagody można dodawać do ciasta bezpośrednio z zamrażarki. Ciasto jest bardzo delikatne i miękkie ze względu na masło, które należy najpierw pozostawić do zmiękczenia. Ciasto malinowe przed podaniem należy pokroić na małe porcje. Wypieki można podawać z herbatą, sokiem lub kawą.
NinelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 4 g
tłuszcze 25 % 17 g
węglowodany 69 % 47 g
344 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij zmiękczone masło z cukrem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj surowe jajka i ubij.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wsyp mąkę proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszaj ciasto trzepaczkami.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj mrożone maliny, zachowaj kilka jagód na wierzchnią warstwę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż arkusz pergaminu do formy i posmaruj go olejem. Wlać ciasto i rozprowadzić maliny.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Upiecz ciasto w piekarniku w temperaturze 190 stopni. Gotuje się przez około 25 minut, gotowość należy sprawdzić drewnianym patyczkiem. Ciasto malinowe podawać na ciepło z herbatą. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Malina - 42   kcal/100g
  • Maliny świeżo mrożone słodkie - 50   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy