skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasteczka z mąki żytniej z cynamonem? Przygotuj jedzenie. Weź miód naturalny, wysokiej jakości, smaczny. Od tego w dużej mierze zależy smak ciasteczek.
Krok 2:
Jeśli masz miód, tak jak ja, gęsty i kandyzowany, rozpuść go w łaźni wodnej, po prostu podgrzej płyn.
Krok 3:
Połącz miód z jajkiem i sodą. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
Krok 4:
Dodaj zmielony cynamon.
Krok 5:
Dodaj 150 g mąki.
Krok 6:
Zagnieść twarde ciasto, w razie potrzeby dodając mąkę. Przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Powinien stać się jednolity i nie lepki.
Krok 7:
Rozwałkuj ciasto na warstwę o grubości około 5 mm. w razie potrzeby posyp stół mąką.
Krok 8:
Wytnij kształty z ciasta. Lub po prostu pokrój w romby.
Krok 9:
Do posypania połącz cukier z cynamonem i wymieszaj. Zamiast zwykłego cukru możesz wziąć brązowy-będzie jeszcze smaczniejszy —
Krok 10:
Ułóż półfabrykaty na blasze wyłożonej pergaminem, posyp je cukrem cynamonowym. Piecz ciasteczka przez 12-15 minut w temperaturze 180°C. dokładny czas będzie zależał od funkcji piekarnika. Gotowe ciasteczka lekko ostudzić i podawać z mlekiem lub herbatą. Smacznego!
skup się na piekarniku i najlepiej stale upewnij się, że ciasteczka się nie przypalą. Rozwałkowałam ciasto zbyt cienko, rozproszyłam się na 1 minutę i na środku kilka ciasteczek się przypaliło. Dlatego albo natychmiast włącz konwekcję, aby powietrze było równomiernie rozłożone na całym obwodzie blachy do pieczenia, albo nie oddalaj się od piekarnika, aby nie przegapić momentu ugotowania.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Mąka żytnia - 305 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal / 100g