ciasto Opera biszkopt czekoladowy

to nowoczesny przepis na słynną operę! Klasyka w nowym wykonaniu! Starożytna wersja deseru Opera, która według niektórych źródeł ma już ponad sto lat, jest prezentowana przez współczesnych cukierników w lżejszej wersji. W deserze pojawił się krem i lustrzana glazura, co jest dla niego dobre. Film o tym, jak przygotować lustrzaną polewę czekoladową ze szczegółowym przepisem, znajduje się na naszej stronie internetowej, więc nie będziesz miał z tym żadnych trudności.
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 8 g
tłuszcze 41 % 22 g
węglowodany 44 % 24 g
317 kcal
IG: 13 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki na biszkopt Gioconda.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Składniki na krem kawowy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Składniki na krem czekoladowy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Syrop do impregnacji herbatników. Aby go przygotować, połącz wszystkie składniki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Odmierz 30 g czekolady, aby posmarować dolne ciasto.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przygotuj lukier czekoladowy z wyprzedzeniem. Na stronie znajdują się dwa przepisy z filmem o jej przygotowaniu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ciasto Opera jest zwykle prostokątne lub kwadratowe, więc wygodnie jest użyć dzielonych ramek do jego złożenia. Ten mierzy 16 cm ze wszystkich stron. Pod względem powierzchni odpowiada pierścieniu o średnicy 18 cm.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przede wszystkim namocz żelatynę (3 g) zimną wodą (15 ml) i pozostaw do spożycia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W przypadku kremu kawowego zagotuj śmietankę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej wrzącą śmietanę na połamaną na kawałki czekoladę i dodaj kawę rozpuszczalną. Jeśli masz nierozpuszczalną kawę, dodaj ją do zimnej śmietany, zagotuj, pozwól jej zaparzyć, a następnie ponownie zagotuj i odcedź masę do czekolady.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dobrze wymieszaj mieszaninę, aż czekolada będzie gładka i całkowicie rozpuszczona.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przykryj powstałą bazę kremu folią w kontakcie z powierzchnią i pozostaw do ostygnięcia.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Na biszkopt migdałowy ubij białka szczyptą soli. Gdy piana będzie puszysta, dodaj cukier i ubij więcej.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Połącz mąkę migdałową i cukier puder. Dodaj jajka i ubij w puszystą pianę.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Dodaj mąkę z kakao w dwóch dawkach i delikatnie mieszaj ruchami składania.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Dodaj ubite białka i wymieszaj w ten sam sposób.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Rozłóż ciasto na blasze do pieczenia lub silikonowej macie z bokami. Do ciasta potrzebujesz trzech ciast (mamy 16 na 16 cm), musisz je upiec w tym samym czasie. Możesz zebrać jedno z ciast ze skrawków, jest to dopuszczalne.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Rozłóż ciasto na wybranym obszarze.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Piec biszkopt w piekarniku nagrzanym do 175-180 stopni przez 12-15 minut.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Przenieś gotowy biszkopt do ostygnięcia na ruszt.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Pokrój ciasta na rozmiar ciasta. Rozpuść czekoladę na dolne ciasto.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Posmaruj jedną stronę jednego ciasta (będzie to dno) czekoladą i pozwól czekoladzie stwardnieć.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    W przypadku kremu czekoladowego wlej mleko i śmietanę do rondla. Podgrzać.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Ubij żółtka z cukrem do piany. Dodaj ciepłe mleko ze śmietaną i ubij więcej.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Wlej powstałą masę z powrotem do rondla i umieść na kuchence na małym ogniu.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Ciągle mieszając i od czasu do czasu usuwając patelnię z ognia, zaparz krem Anglaise. Konsystencja jest podobna do ciasta naleśnikowego, nieco grubsza.

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Dodaj żelatynę, wyłącz ogrzewanie i dobrze wymieszaj.

  28. Krok 28:

    Krok 28.

    Napełnij czekoladę powstałym kremem.

  29. Krok 29:

    Krok 29.

    Ubij i krem jest gotowy.

  30. Krok 30:

    Krok 30.

    Uwolnij schłodzony krem z folii i ubij.

  31. Krok 31:

    Krok 31.

    Najpierw ubijaj na niskich obrotach, a następnie zwiększ prędkość do wysokiej. Okazuje się gęsty i bujny krem. Istnieje niebezpieczeństwo przerwania, uważaj.

  32. Krok 32:

    Krok 32.

    Aby złożyć ciasto, wyłóż deskę folią, umieść ramkę, wyłóż boki taśmą. Umieść dolne ciasto czekoladą w ramce i namocz je.

  33. Krok 33:

    Krok 33.

    Rozłóż połowę kremu kawowego.

  34. Krok 34:

    Krok 34.

    Ułóż drugie ciasto, namocz je i nałóż pozostałą śmietanę.

  35. Krok 35:

    Krok 35.

    Rozłóż trzecie ciasto i namocz je.

  36. Krok 36:

    Krok 36.

    Zalej ciasto kremem czekoladowym. Wyrównaj górę. Umieść ciasto w zamrażarce na co najmniej 4 godziny.

  37. Krok 37:

    Krok 37.

    Aby zrobić napis jak na zdjęciu, wydrukuj szablon na papierze, przymocuj do niego folię i nałóż rozpuszczoną czekoladę na szablon. Pozwól mu stwardnieć i zdejmij z folii.

  38. Krok 38:

    Krok 38.

    Uwolnij mrożone ciasto z folii i ramy i umieść na stojaku do glazury. Więcej o glazurze jest osobny film i przepis, jest tam wszystko o stojaku i temperaturze glazury. Przykryj ciasto lukrem i pozwól mu spłynąć.

  39. Krok 39:

    Krok 39.

    Przytnij boki. Opera słynie z doskonałych cięć.

  40. Krok 40:

    Krok 40.

    Udekoruj ciasto, odstaw na kilka godzin.

  41. Krok 41:

    Krok 41.

    Taki jest na cięciu. Najbardziej znane cukiernie sprzedają (lub serwują) ten deser w postaci prostokątnych ciast.

miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Kawa naturalna, mielona - 201   kcal/100g
  • Kawa - 94   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Śmietanka 35% - 337   kcal/100g
  • 40% - 362   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Kawa rozpuszczalna - 94   kcal/100g
  • Biała czekolada - 554   kcal/100g
  • Mąka migdałowa - 560   kcal/100g

Podobne przepisy