skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki na biszkopt Gioconda.
Krok 2:
Składniki na krem kawowy.
Krok 3:
Składniki na krem czekoladowy.
Krok 4:
Syrop do impregnacji herbatników. Aby go przygotować, połącz wszystkie składniki.
Krok 5:
Odmierz 30 g czekolady, aby posmarować dolne ciasto.
Krok 6:
Przygotuj lukier czekoladowy z wyprzedzeniem. Na stronie znajdują się dwa przepisy z filmem o jej przygotowaniu.
Krok 7:
Ciasto Opera jest zwykle prostokątne lub kwadratowe, więc wygodnie jest użyć dzielonych ramek do jego złożenia. Ten mierzy 16 cm ze wszystkich stron. Pod względem powierzchni odpowiada pierścieniu o średnicy 18 cm.
Krok 8:
Przede wszystkim namocz żelatynę (3 g) zimną wodą (15 ml) i pozostaw do spożycia.
Krok 9:
W przypadku kremu kawowego zagotuj śmietankę.
Krok 10:
Wlej wrzącą śmietanę na połamaną na kawałki czekoladę i dodaj kawę rozpuszczalną. Jeśli masz nierozpuszczalną kawę, dodaj ją do zimnej śmietany, zagotuj, pozwól jej zaparzyć, a następnie ponownie zagotuj i odcedź masę do czekolady.
Krok 11:
Dobrze wymieszaj mieszaninę, aż czekolada będzie gładka i całkowicie rozpuszczona.
Krok 12:
Przykryj powstałą bazę kremu folią w kontakcie z powierzchnią i pozostaw do ostygnięcia.
Krok 13:
Na biszkopt migdałowy ubij białka szczyptą soli. Gdy piana będzie puszysta, dodaj cukier i ubij więcej.
Krok 14:
Połącz mąkę migdałową i cukier puder. Dodaj jajka i ubij w puszystą pianę.
Krok 15:
Dodaj mąkę z kakao w dwóch dawkach i delikatnie mieszaj ruchami składania.
Krok 16:
Dodaj ubite białka i wymieszaj w ten sam sposób.
Krok 17:
Rozłóż ciasto na blasze do pieczenia lub silikonowej macie z bokami. Do ciasta potrzebujesz trzech ciast (mamy 16 na 16 cm), musisz je upiec w tym samym czasie. Możesz zebrać jedno z ciast ze skrawków, jest to dopuszczalne.
Krok 18:
Rozłóż ciasto na wybranym obszarze.
Krok 19:
Piec biszkopt w piekarniku nagrzanym do 175-180 stopni przez 12-15 minut.
Krok 20:
Przenieś gotowy biszkopt do ostygnięcia na ruszt.
Krok 21:
Pokrój ciasta na rozmiar ciasta. Rozpuść czekoladę na dolne ciasto.
Krok 22:
Posmaruj jedną stronę jednego ciasta (będzie to dno) czekoladą i pozwól czekoladzie stwardnieć.
Krok 23:
W przypadku kremu czekoladowego wlej mleko i śmietanę do rondla. Podgrzać.
Krok 24:
Ubij żółtka z cukrem do piany. Dodaj ciepłe mleko ze śmietaną i ubij więcej.
Krok 25:
Wlej powstałą masę z powrotem do rondla i umieść na kuchence na małym ogniu.
Krok 26:
Ciągle mieszając i od czasu do czasu usuwając patelnię z ognia, zaparz krem Anglaise. Konsystencja jest podobna do ciasta naleśnikowego, nieco grubsza.
Krok 27:
Dodaj żelatynę, wyłącz ogrzewanie i dobrze wymieszaj.
Krok 28:
Napełnij czekoladę powstałym kremem.
Krok 29:
Ubij i krem jest gotowy.
Krok 30:
Uwolnij schłodzony krem z folii i ubij.
Krok 31:
Najpierw ubijaj na niskich obrotach, a następnie zwiększ prędkość do wysokiej. Okazuje się gęsty i bujny krem. Istnieje niebezpieczeństwo przerwania, uważaj.
Krok 32:
Aby złożyć ciasto, wyłóż deskę folią, umieść ramkę, wyłóż boki taśmą. Umieść dolne ciasto czekoladą w ramce i namocz je.
Krok 33:
Rozłóż połowę kremu kawowego.
Krok 34:
Ułóż drugie ciasto, namocz je i nałóż pozostałą śmietanę.
Krok 35:
Rozłóż trzecie ciasto i namocz je.
Krok 36:
Zalej ciasto kremem czekoladowym. Wyrównaj górę. Umieść ciasto w zamrażarce na co najmniej 4 godziny.
Krok 37:
Aby zrobić napis jak na zdjęciu, wydrukuj szablon na papierze, przymocuj do niego folię i nałóż rozpuszczoną czekoladę na szablon. Pozwól mu stwardnieć i zdejmij z folii.
Krok 38:
Uwolnij mrożone ciasto z folii i ramy i umieść na stojaku do glazury. Więcej o glazurze jest osobny film i przepis, jest tam wszystko o stojaku i temperaturze glazury. Przykryj ciasto lukrem i pozwól mu spłynąć.
Krok 39:
Przytnij boki. Opera słynie z doskonałych cięć.
Krok 40:
Udekoruj ciasto, odstaw na kilka godzin.
Krok 41:
Taki jest na cięciu. Najbardziej znane cukiernie sprzedają (lub serwują) ten deser w postaci prostokątnych ciast.
miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Kawa naturalna, mielona - 201 kcal/100g
- Kawa - 94 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Śmietanka 35% - 337 kcal/100g
- 40% - 362 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Kawa rozpuszczalna - 94 kcal/100g
- Biała czekolada - 554 kcal/100g
- Mąka migdałowa - 560 kcal/100g