skład / składniki
metoda gotowania
1. Wstępnie podgrzaną śmietanę wlewamy do miski, rozbijamy jajka, wlewamy cukier i sól, mieszamy trzepaczką.
2. Przesiej mąkę do osobnej miski, dodaj suche szybko działające drożdże, kurkumę, skórkę pomarańczową i stopione masło.
3. Z zawartości obu pojemników zagniatamy miękkie ciasto. Ciasto nie jest elastyczne, przykleja się do dłoni. Przykryj miskę ciasta folią spożywczą i pozostaw na 30-40 minut.
4. Wyłóż naczynie do pieczenia pergaminem, lekko posmaruj olejem roślinnym, włóż do niego ciasto, rozprowadź równą warstwę, ponownie przykryj i pozwól mu ponownie podejść.
5. Moje truskawki, usuń łodygi, pokrój na talerze, rozłóż na już dopasowanym cieście. Marcepan kroimy w drobną kostkę, posypujemy truskawkami i posypujemy brązowym cukrem.
6. Wysyłamy formę do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i pieczemy przez pół godziny, sprawdzamy gotowość drewnianym szpikulcem lub wykałaczką.
podawaj ciasto na stole, krojąc na porcje.
Poczęstuj się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Skórka pomarańczowa - 97 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Marcepan - 479 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g