ciasteczka z mąki gryczanej i żytniej

zdrowe, aromatyczne, dietetyczne, bardzo smaczne! Ciasteczka z mąki gryczanej i żytniej to przepis dla tych, którzy dbają o swoją dietę lub przestrzegają diety. Nie zawiera masła i mąki pszennej. Ciasteczka mają kruchą, kruchą strukturę. Umiarkowanie słodki, z lekkim aromatem miodu i cynamonu.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 13 % 8 g
węglowodany 75 % 48 g
301 kcal
IG: 10 / 0 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasteczka z mąki gryczanej i żytniej? Przygotuj jedzenie. Możesz wziąć gotową mąkę gryczaną lub zrobić ją samodzielnie. Aby to zrobić, potrzebujesz zwykłego młynka do kawy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej suche składniki — mąkę gryczaną i żytnią, cynamon, proszek do pieczenia, skrobię do osobnego pojemnika, a następnie wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W innej misce ubij jajka. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla. Ubij jajka z cukrem na bujną jasną masę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj miód, wymieszaj. Jeśli miód jest gęsty, podgrzej go lekko w łaźni wodnej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj oliwę z oliwek i sok z cytryny, wymieszaj. Zamiast oliwy z oliwek możesz użyć dowolnego warzywa.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej mieszaninę suchych składników do płynnej masy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zagnieść gładkie, kruche ciasto.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozwałkuj go na warstwę o grubości 0,6 - 0,8 cm. Możesz użyć dowolnych form, ale lepiej nie brać zbyt małych. Zrób to samo ze skrawkami — rozwałkuj i pokrój.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ułóż puste ciasteczka na blasze wyłożonej naoliwionym pergaminem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Piecz ciasteczka w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Konieczne jest ścisłe monitorowanie procesu pieczenia, aby ciasteczka nie wyschły. Gdy tylko krawędzie zaczną się rumienić, natychmiast je wyjmij.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Schłodzić gotowe ciasteczka i podać. Smacznego!

mąka gryczana ma wysoką wartość odżywczą. Nie zawiera glutenu, ma niską zawartość węglowodanów i tłuszczu oraz wysoką zawartość błonnika i białka. Mąka gryczana należy do produktów dietetycznych, dlatego jest szeroko stosowana w przygotowywaniu wypieków dla zdrowej diety, a także w niskokalorycznych przepisach. Z dodatkiem tej mąki można upiec chleb, babeczki i ciasteczka.
ponadto mąka gryczana jest hipoalergiczna i bezpieczna, ponieważ gryka jest uważana za roślinę przyjazną dla środowiska.

ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł "proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"   

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Skrobia ziemniaczana - 300   kcal/100g
  • Mąka żytnia - 305   kcal/100g
  • Mąka gryczana - 353   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy