skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasteczka z mąki gryczanej i żytniej? Przygotuj jedzenie. Możesz wziąć gotową mąkę gryczaną lub zrobić ją samodzielnie. Aby to zrobić, potrzebujesz zwykłego młynka do kawy.
Krok 2:
Przesiej suche składniki — mąkę gryczaną i żytnią, cynamon, proszek do pieczenia, skrobię do osobnego pojemnika, a następnie wymieszaj.
Krok 3:
W innej misce ubij jajka. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla. Ubij jajka z cukrem na bujną jasną masę.
Krok 4:
Dodaj miód, wymieszaj. Jeśli miód jest gęsty, podgrzej go lekko w łaźni wodnej.
Krok 5:
Dodaj oliwę z oliwek i sok z cytryny, wymieszaj. Zamiast oliwy z oliwek możesz użyć dowolnego warzywa.
Krok 6:
Wlej mieszaninę suchych składników do płynnej masy.
Krok 7:
Zagnieść gładkie, kruche ciasto.
Krok 8:
Rozwałkuj go na warstwę o grubości 0,6 - 0,8 cm. Możesz użyć dowolnych form, ale lepiej nie brać zbyt małych. Zrób to samo ze skrawkami — rozwałkuj i pokrój.
Krok 9:
Ułóż puste ciasteczka na blasze wyłożonej naoliwionym pergaminem.
Krok 10:
Piecz ciasteczka w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Konieczne jest ścisłe monitorowanie procesu pieczenia, aby ciasteczka nie wyschły. Gdy tylko krawędzie zaczną się rumienić, natychmiast je wyjmij.
Krok 11:
Schłodzić gotowe ciasteczka i podać. Smacznego!
mąka gryczana ma wysoką wartość odżywczą. Nie zawiera glutenu, ma niską zawartość węglowodanów i tłuszczu oraz wysoką zawartość błonnika i białka. Mąka gryczana należy do produktów dietetycznych, dlatego jest szeroko stosowana w przygotowywaniu wypieków dla zdrowej diety, a także w niskokalorycznych przepisach. Z dodatkiem tej mąki można upiec chleb, babeczki i ciasteczka.
ponadto mąka gryczana jest hipoalergiczna i bezpieczna, ponieważ gryka jest uważana za roślinę przyjazną dla środowiska.
ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł "proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Skrobia ziemniaczana - 300 kcal/100g
- Mąka żytnia - 305 kcal/100g
- Mąka gryczana - 353 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g