domowe bułeczki Brioche

Miękkie, Puszyste, najsmaczniejsze kremowe bułeczki! Domowe bułeczki Brioche to danie kuchni francuskiej przygotowane w Twojej kuchni. Są pieczone z ciasta z dużą ilością masła i są bardzo bogate. Będziesz musiał majstrować przy tym przepisie, ale wynik zwróci wszystkie twoje wysiłki!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 9 g
tłuszcze 27 % 17 g
węglowodany 58 % 36 g
333 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 12 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić domowe bułeczki Brioche? Przygotuj jedzenie. Weź olej najlepszej jakości, bez dodatku tłuszczów roślinnych, zgodny z GOST. Ważne!!! Przed rozpoczęciem gotowania włóż wodę i olej do zamrażarki na co najmniej pół godziny. Muszą być lodowate!

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej mąkę do dużej miski, w której wyrabiasz ciasto. Proces ten nie tylko usunie ewentualne zanieczyszczenia z mąki, ale także wzbogaci ją o tlen, dzięki czemu wypieki będą bardziej puszyste i przewiewne.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj suche składniki do mąki-drożdże, sól i cukier. Dobrze je wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie rozbij jajka na osobne naczynie. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla. Wstrząśnij jajkami, aby oddzielić żółtko. Dodaj do nich lodowatą wodę, wymieszaj. Wlej mieszankę jajeczną do mąki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zacznij wyrabiać ciasto. Od razu zastrzegam, że ciasto jest bardzo ciasne, więc nie radzę tego robić rękami. Lepiej użyj miksera. W pierwszym etapie ugniatania naszym celem jest po prostu zmieszanie mąki i jajek.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyjmij olej z zamrażarki, zawiń go w pergamin i mocno ubij wałkiem do ciasta. Powinien zamienić się w płaski naleśnik, miękki jak plastelina. Nie dotykaj go rękami, im zimniejsze masło,tym lepsze będzie ciasto.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zacznij dodawać masło do ciasta łyżeczką. Dodał, dodał, następny. Ponownie Zdecydowanie radzę mikser.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po dodaniu całego masła ciasto zmięknie, a ugniatanie stanie się łatwiejsze. Kontynuuj ugniatanie mikserem. Ciasto stopniowo zacznie pozostawać w tyle za ścianami. Zatrzymaj się, Zbierz ciasto ze ścian szpatułką i kontynuuj ugniatanie. Ciasto będzie w końcu gotowe, gdy połączy się w kulkę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przykryj miskę ręcznikiem lub folią spożywczą i pozostaw do wyrośnięcia na 1 godzinę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Po godzinie ciasto znacznie zwiększy swoją objętość. Połóż go na stole roboczym. Nie ma potrzeby odkurzania powierzchni mąką, ciasto nie jest lepkie z powodu dużej ilości oleju. Rozprowadź go rękami w warstwie o grubości około 1 cm.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Złóż ciasto: najpierw wzdłuż dłuższego boku, jeden na drugim, jak euroconvert, a następnie na krótkim.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Włóż ciasto do lodówki na co najmniej 8 godzin. Jeśli masz 12, to nie jest straszne, ale mniej niż 8 nie jest konieczne.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Po 8 godzinach na zimno ciasto będzie twarde,ale nadal będzie rosło. Praca z nim jest bardzo wygodna. Podziel go na identyczne kawałki, które szybko zwiń w kulki. Szybkość jest ważna, aby olej z ciepła dłoni nie zaczął się topić. Mam 10 kawałków.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Uformuj bułki. Rzuć piłkę krawędzią dłoni, jakby oddzielając jedną trzecią-otrzymasz "kręgle".

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Zrób dziurę w grubej części kciukami.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    I włóż do niego małą kulkę od dołu. Umieść obrabiany przedmiot w papierowej formie. Pozwoli to na prawidłowy wzrost bułki bez rozprzestrzeniania się. Zamiast papieru możesz wziąć dowolne formy do babeczek. W podobny sposób uformuj Brioche ze wszystkich kulek. Półfabrykaty w papierowych foremkach włożyłem do silikonowej formy na babeczki.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Usuń półfabrykaty do proofingu w ciepłym miejscu na półtorej godziny. Wkładam do piekarnika z włączoną żarówką.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Po odpowiednim czasie bułki wzrosną. Posmaruj je luźnym żółtkiem.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Piecz bułki przez 20 minut w temperaturze 190 stopni, aż będą rumiane. Wyjmij gotowe bułki z piekarnika, lekko ostudź i podawaj. Są szczególnie dobre, gdy są ciepłe. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal / 100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal / 100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy