skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić domowe bułeczki Brioche? Przygotuj jedzenie. Weź olej najlepszej jakości, bez dodatku tłuszczów roślinnych, zgodny z GOST. Ważne!!! Przed rozpoczęciem gotowania włóż wodę i olej do zamrażarki na co najmniej pół godziny. Muszą być lodowate!
Krok 2:
Przesiej mąkę do dużej miski, w której wyrabiasz ciasto. Proces ten nie tylko usunie ewentualne zanieczyszczenia z mąki, ale także wzbogaci ją o tlen, dzięki czemu wypieki będą bardziej puszyste i przewiewne.
Krok 3:
Dodaj suche składniki do mąki-drożdże, sól i cukier. Dobrze je wymieszaj.
Krok 4:
Następnie rozbij jajka na osobne naczynie. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla. Wstrząśnij jajkami, aby oddzielić żółtko. Dodaj do nich lodowatą wodę, wymieszaj. Wlej mieszankę jajeczną do mąki.
Krok 5:
Zacznij wyrabiać ciasto. Od razu zastrzegam, że ciasto jest bardzo ciasne, więc nie radzę tego robić rękami. Lepiej użyj miksera. W pierwszym etapie ugniatania naszym celem jest po prostu zmieszanie mąki i jajek.
Krok 6:
Wyjmij olej z zamrażarki, zawiń go w pergamin i mocno ubij wałkiem do ciasta. Powinien zamienić się w płaski naleśnik, miękki jak plastelina. Nie dotykaj go rękami, im zimniejsze masło,tym lepsze będzie ciasto.
Krok 7:
Zacznij dodawać masło do ciasta łyżeczką. Dodał, dodał, następny. Ponownie Zdecydowanie radzę mikser.
Krok 8:
Po dodaniu całego masła ciasto zmięknie, a ugniatanie stanie się łatwiejsze. Kontynuuj ugniatanie mikserem. Ciasto stopniowo zacznie pozostawać w tyle za ścianami. Zatrzymaj się, Zbierz ciasto ze ścian szpatułką i kontynuuj ugniatanie. Ciasto będzie w końcu gotowe, gdy połączy się w kulkę.
Krok 9:
Przykryj miskę ręcznikiem lub folią spożywczą i pozostaw do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Krok 10:
Po godzinie ciasto znacznie zwiększy swoją objętość. Połóż go na stole roboczym. Nie ma potrzeby odkurzania powierzchni mąką, ciasto nie jest lepkie z powodu dużej ilości oleju. Rozprowadź go rękami w warstwie o grubości około 1 cm.
Krok 11:
Złóż ciasto: najpierw wzdłuż dłuższego boku, jeden na drugim, jak euroconvert, a następnie na krótkim.
Krok 12:
Włóż ciasto do lodówki na co najmniej 8 godzin. Jeśli masz 12, to nie jest straszne, ale mniej niż 8 nie jest konieczne.
Krok 13:
Po 8 godzinach na zimno ciasto będzie twarde,ale nadal będzie rosło. Praca z nim jest bardzo wygodna. Podziel go na identyczne kawałki, które szybko zwiń w kulki. Szybkość jest ważna, aby olej z ciepła dłoni nie zaczął się topić. Mam 10 kawałków.
Krok 14:
Uformuj bułki. Rzuć piłkę krawędzią dłoni, jakby oddzielając jedną trzecią-otrzymasz "kręgle".
Krok 15:
Zrób dziurę w grubej części kciukami.
Krok 16:
I włóż do niego małą kulkę od dołu. Umieść obrabiany przedmiot w papierowej formie. Pozwoli to na prawidłowy wzrost bułki bez rozprzestrzeniania się. Zamiast papieru możesz wziąć dowolne formy do babeczek. W podobny sposób uformuj Brioche ze wszystkich kulek. Półfabrykaty w papierowych foremkach włożyłem do silikonowej formy na babeczki.
Krok 17:
Usuń półfabrykaty do proofingu w ciepłym miejscu na półtorej godziny. Wkładam do piekarnika z włączoną żarówką.
Krok 18:
Po odpowiednim czasie bułki wzrosną. Posmaruj je luźnym żółtkiem.
Krok 19:
Piecz bułki przez 20 minut w temperaturze 190 stopni, aż będą rumiane. Wyjmij gotowe bułki z piekarnika, lekko ostudź i podawaj. Są szczególnie dobre, gdy są ciepłe. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal / 100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal / 100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g