skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić klasyczne ciasto z kwaśną śmietaną? Aby to zrobić, musisz upiec dwa ⁶biski. Odmierz niezbędne składniki na biszkopt waniliowy. Weź duże jajka, nie niższe niż pierwsza kategoria.
Krok 2:
Pamiętaj, aby przesadzić mąkę. W przypadku klasycznego biszkoptu bardzo ważne jest nasycenie mąki tlenem. Zwiększy to przewiewność biszkoptu i jego wzrost.
Krok 3:
Umyj jajka, dobrze wysusz. Ostrożnie podziel jajka na białka i żółtka. Ani kropla żółtek nie powinna dostać się do białek, w przeciwnym razie niemożliwe będzie uzyskanie stabilnej pianki białkowej podczas ubijania.
Krok 4:
Przy dużej prędkości miksera ubij żółtka z połową cukru i cukrem waniliowym przez 5-6 minut,aż będą gęste, lekkie.
Krok 5:
W czystym, suchym, beztłuszczowym pojemniku ubij białka solą. Sól pomaga zwiększyć stabilność piany białkowej. Zacznij ubijać z małą prędkością, aż białka lekko zgęstnieją. Nie przestając ubijać, Dodaj części pozostałego cukru. Stopniowo zwiększaj prędkość miksera do maksymalnej. W rezultacie powinna powstać stabilna, gęsta pianka białkowa, która po obróceniu pojemnika jest absolutnie nieruchoma.
Krok 6:
W częściach wprowadź białka do masy żółtkowej. Zrób to bardzo ostrożnie łopatką, wykonując ruchy od dołu do góry, aby zmaksymalizować przewiewność białek.
Krok 7:
Stopniowo wprowadzaj przesianą mąkę do ciasta. Robię to ponownie przez sito, tym samym dwukrotnie przesiewam mąkę. Równie delikatnie wymieszaj ciasto, osiągając pełną jednorodność. Nie musisz przeszkadzać przez długi czas, aby pęcherzyki powietrza pozostały jak najwięcej.
Krok 8:
Uzyskuje się jednorodne, przewiewne ciasto.
Krok 9:
Dno naczynia do pieczenia (d=20-22 cm) wyłożyć pergaminem. Ściany formy nie muszą być smarowane. Dzięki temu ciasto będzie lepiej rosło, jakby przylegało do boków formy.
Krok 10:
Piec biszkopt waniliowy w rozgrzanym piekarniku 180C przez około 30 minut. Podczas pieczenia nie otwieraj piekarnika, aby biszkopt nie osiadł z powodu spadku temperatury. Po upieczeniu pozostaw biszkopt w wyłączonym piekarniku na kolejne 10-12 minut. Czas gotowania może być inny, skup się na cechach działania piekarnika. Schłodzić gotowy biszkopt i wyjąć z formy.
Krok 11:
Przygotuj potrawy do zrobienia biszkoptu czekoladowego.
Krok 12:
Połącz mąkę z kakao i przesiej przez sito, aby zwiększyć jej przewiewność i zwiększyć wzrost biszkoptu podczas pieczenia. Następnie powtórz kroki 3-6.
Krok 13:
Delikatnymi ruchami zgarniającymi wmieszaj mąkę i kakao do ciasta.
Krok 14:
Ciasto jest błyszczące, przewiewne, jednorodne.
Krok 15:
Włóż ciasto czekoladowe do formy z wyłożonym pergaminem dnem.
Krok 16:
Piec biszkopt czekoladowy w piekarniku nagrzanym do 180C przez 30-35 minut. Pozostaw do ostygnięcia w wyłączonym piekarniku na 10 minut, a następnie wyjmij. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku.
Krok 17:
W przypadku kremu weź śmietanę o zawartości tłuszczu 15-25%. Zamiast cukru pudru można użyć cukru, a alternatywą dla cukru waniliowego byłaby wanilina.
Krok 18:
Połącz śmietanę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Wymieszać. Pozostaw do całkowitego rozpuszczenia cukru pudru.
Krok 19:
Herbatniki najlepiej pozostawić na co najmniej 8 godzin. Będą gęstnieć i nie kruszą się podczas cięcia. W biszkoptach odetnij górę, pokrój każdy na 2 identyczne ciasta. Możesz odciąć wierzch tylko jednego biszkoptu, wtedy wierzch ciasta będzie wypukły.
Krok 20:
Rozpocznij montaż ciasta. Na płaskim talerzu umieść ciasto, posmaruj je obficie śmietaną. Aby utrzymać talerz w czystości, pokryłem jego krawędzie paskami pergaminu. Nie musisz tego robić.
Krok 21:
Ułóż ciasto w innym kolorze na wierzchu.
Krok 22:
Złóż ciasto, naprzemiennie kolorując ciasta i obficie smarując każde ciasto śmietaną. Wierzch i boki ciasta również przykryj kremem. Włóż ciasto do lodówki na 6-8 godzin, aby się namoczyło.
Krok 23:
Usuń paski pergaminu. Udekoruj ciasto kwaśną śmietaną według uznania i smaku. Pokrój deser na porcje i podawaj. Smacznego!
wszystkie sekrety robienia wysokiego, pięknego, bujnego biszkoptu przeczytaj artykuł o cieście biszkopt .
weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
czym różnią się wanilia, wanilina, ekstrakt waniliowy i cukier waniliowy, jak prawidłowo je stosować i zastępować, aby nie zepsuć smaku potrawy , Czytaj w tym artykule .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g